5 Procontinentale outsiders voor het Openingsweekend

Photo credit: Joop van Dijk Bovenop De Muur via Flickr (license)

Geplaatst op 23 feb, 2018

Je hebt fans die al vanaf half januari (Tour Down Under) voor de buis – of de welbekende uitslagenwebsite – gekluisterd zitten, maar feit is dat in de ogen van menig liefhebber wielerseizoen 2018 pas écht begint met de Omloop Het Nieuwsblad. Morgen dus. De dag erna is het meteen weer feest, want dan staat Kuurne-Brussel-Kuurne op het programma. De twee koersen vormen tezamen het Vlaamse openingsweekend.

 

Omloop 2018 – bron: Lasterketa Burua / Cronoescalada Editor

 

Het belooft een koud weekend te worden, wat de koers in potentie nog heroïscher maakt. Voor morgen rekenen we met name op de noordelijke, geharde, kasseienvreters – zeker nu de Muur van Geraardsbergen in de finale is opgenomen.
Op zondag kan het alle kanten opgaan; de Flandriens zijn op deze grond altijd in hun element en zullen ongetwijfeld trachten iets te forceren, maar de historie heeft meermaals bewezen dat ook sprinters niet geheel kansloos zijn in ‘Kuurne’.

 

Kuurne 2018 – bron: Lasterketa Burua / Cronoescalada editor

 

Over het parcours, topfavorieten en teamorders voor beide wedstrijden van dit weekend valt reeds genoeg te lezen, dus leek het ons een goed idee om wat aandacht te besteden aan de iets minder geijkte namen. We laten daarom de WorldTour-teams links liggen en bespreken een vijftal outsiders die voor ProContinentale formaties uitkomen.

Vanzelfsprekend levert dit minder voor de hand liggende namen op dan de Gilberts, Van Avermaets en Vanmarcke’s van deze aardbol, maar ook deze mannen gaan kleur geven aan de koers dit openingsweekend. Daar zijn wij van overtuigd.

 

1. Wout van Aert

Procontinentaal of niet, om Wout van Aert kan niemand heen dit voorjaar.
De kakelverse wereldkampioen veldrijden maakt zijn debuut in de Omloop Het Nieuwsblad en de verwachtingen zijn hooggespannen. Het is nog even afwachten hoe hij een koers van bijna 200 kilometer zal verteren tussen de ervaren kasseiencracks, maar het is natuurlijk wel een uitgelezen kans om vast zijn visitekaartje af te geven richting zijn concurrenten op de weg dit seizoen.

Die concurrenten kunnen hun borst vast nat maken, want Van Aert komt met een flinke dosis wedstrijdritme naar de Omloop en het lijkt ons dat de kopman van Veranda’s Willems-Crelan zich ook niet zal laten weerhouden door wat vorst aan de grond of echt barre weersomstandigheden. Wél zal hij blij zijn dat Matthieu van der Poel niet van de partij is..

 

2. Frederik Backaert 

Deze inmiddels behoorlijk geroutineerde Belg staat morgen voor Wanty-Groupe Gobert aan de start. De 27-jarige boerenzoon is aan zijn vijfde seizoen voor de – door Hilaire Van der Schueren geleide – blauwe brigade bezig. Een vaste waarde binnen het team, zou je kunnen stellen.
Afgelopen seizoen stond hij op het podium in de Tro-Bro Léon, werd 7e in Le Samyn en elfde in de vorige editie van de Omloop Het Nieuwsblad. Zelf gaf  hij in een interview op de website van zijn werkgever aan te mikken op een top tien klassering, minimaal. Dit lijkt ons een prima doelstelling.

Het team heeft voor de Omloop Het Nieuwsblad 2018 nog enkele troeven achter de hand, zoals Guillaume Van Keirsbulck en Yoann Offredo, maar onze voorkeur moge duidelijk zijn.
De voorspelde koude omstandigheden zullen hem ook niet echt deren, denken wij. Sterker nog, misschien werkt het zelfs wel in zijn voordeel. Wij menen niet voor niks enigszins Fries aandoende trekken te bespeuren bij deze renner: kranig postuur, roodbont haar, nuchter van karakter. Hoe klinkt ‘it giet oan!’ eigenlijk in het Vlaams?

 

 

3. Adrien Petit

Ook de derde renner die we hier opvoeren is 27 jaar en óók hij voelt zich als een vis in het water op de kasseien. Enkele jaren geleden won hij Tro-Bro Léon, ook wel ‘de hel van het Westen’ genoemd.Tevens wist de Fransman in de voorbije twee edities van Paris-Roubaix bij de eerste tien te eindigen en ook in een eerdere jaargang van de Omloop Het Nieuwsblad werd de coureur van Direct Énergie al eens tiende. Hij behoort wat ons betreft dan ook zeker tot de subtop van de klassieke renners. Zijn meer dan verdienstelijke eindschot is een goede aanvulling op zijn kwaliteiten op de kasseien, dat heeft hem ook in ‘gewone’ massasprints al menig ereplaats opgeleverd.

De eerste maanden van dit jaar zijn helaas niet echt succesvol verlopen voor de man die in 2017 twee keer de champagne mocht laten knallen Dat is waarschijnlijk met name toe te schrijven aan zijn taken ter ondersteuning van hoofdspurter en rijzende ster Thomas Boudat. In zowel de Omloop Het Nieuwsblad als Kuurne-Brussel-Kuurne verwachten wij dat Petit meer voor eigen kans mag rijden.

 

 

4. Timothy Dupont

Je leest het goed, een tweede Wanty-renner in dit overzicht. Waar we met Backaert een goede klassering voorzien in de Omloop, zien we voor Dupont vooral een hoofdrol weggelegd in Kuurne-Brussel-Kuurne.
Hij is één van de snelste sprinters in het procontinentale circuit en wat ons betreft daarom een kanshebber voor een topklassering op zondag. Míts er gesprint gaat worden natuurlijk!

Afgelopen jaar was niet zijn beste seizoen, maar in 2016 reeg hij de ene sprintzege aan de andere en wist daarbij toppers als Dylan Groenewegen (Nokere Koerse) en Fernando Gaviria (Kampioenschap van Vlaanderen) voor te blijven. Toch niet de minste namen! De snelle Belg, die vorig seizoen nog voor Wout van Aert’s Veranda’s Willems reed, begint ook bij Wanty  inmiddels redelijk op stoom te komen, maar voor 2018 staan er nog geen zeges op de teller. Wel ereplaatsen in Etoile de Bessèges en de Classica Almeria. Hij zal er zonder twijfel op gebrand zijn om daar voor zichzelf én zijn nieuwe werkgever nog een schepje bovenop te doen.

 

5. Floris Gerts

Wat is een lijstje voor het openingsweekend zonder een Nederlander. Oké, de gemiddelde Vlaming zou hier om lachen, maar voor ons is dit een principekwestie.
Team RoomPot-Nederlandse Loterij, waar we vanwege de frisse website en de sterke hashtag #TEAMRNL wel enigszins fan van zijn, lijkt ons een prima leverancier voor een outsider voor ‘Kuurne’. Voor het gemak houden we ook maar vast aan het sprintscenario.
We komen dan tot de volgende shortlist: Wouter Wippert, Coen Vermeltfoort of Floris Gerts. Wat de teamtactiek zal zijn, dat weten we niet, maar wij gaan voor de jongeman die  Rood/Zwart voor Oranje verruilde: Floris Gerts. Een uitgelezen kans voor de oud-winnaar van de Volta Limburg Classic en Omloop het Nieuwsblad voor beloften om zijn voormalige BMC-collega’s te laten zien wat ze hebben laten lopen. Glans maar!

 

 

Voor de eerstvolgende échte preview hoef je niet lang te wachten. Le Samyn wordt op dinsdag 27 Februari verreden en onze voorbeschouwing staat uiterlijk de dag ervoor op deze website.
Tot dan!

 

# # # #