Vooruitblik: GP Le Samyn 2018

Photo credit: Iain Farrell Cobblers via Flickr (license)

Geplaatst op 26 feb, 2018

Het Vlaamse openingsweekend is inmiddels achter de rug en we kunnen constateren dat de door ons uitgelichte renners niet veel potten hebben kunnen breken. OK, we zagen Adrien Petit aanvallen in Kuurne-Brussel-Kuurne en ook Wout van Aert liet in de Omloop zien dat het met de kasseienbenen wel goed zit. Van laatstgenoemde gaan we dit seizoen ook op de weg nog het nodige zien, daar twijfelen we geen seconde aan.

Terug naar het heden: Morgen staat GP Le Samyn 2018 op het programma. De 50e editie van deze UCI 1.1 wedstrijd. Geografisch gezien een Waalse wielerkoers, maar het valt niet te vergelijken met de Waalse klimklassiekers zoals we die kennen van later in het voorjaar; Le Samyn bestaat uit korte hellingen en kasseien. Eentje voor de Flandriens dus.

Doorgaans kent de startlijst een minder hoog sterrengehalte dan zijn Vlaamse tegenhangers en ook dit jaar staan er slechts drie Worldtour-teams aan de start. Qua publiciteit en uitstraling zou de organisatie ongetwijfeld graag iets meer grote namen op het affiche zetten, maar daarentegen is het voor het koersverloop en spektakelgehalte misschien wel een ‘blessing in disguise’. 

Het was afgelopen weekend al koud in België en dat is het nog steeds. De voorspellingen voor morgen voor dit gebied zijn: nét onder het vriespunt met enige wind. Wij voorspellen alvast een afvalrace met veel afstappers.
De wedstrijd wordt door o.a. Eurosport uitgezonden, het is dus allemaal live te aanschouwen.

PARCOURS

Eigenlijk is het recept voor 2018 vrijwel gelijk aan dat van de vorige editie. En hoewel start en finish hemelsbreed nog geen 10 kilometer uit elkaar liggen, heeft de wedstrijd met z’n 200 kilometer wel een tamelijk klassieke lengte.

Er wordt ook dit jaar weer gestart in Quaregnon, niet ver van de grens met Frankrijk. De eerste helft van het parcours is betrekkelijk eenvoudig. Enkele hellingen zijn in dat deel eigenlijk de enige obstakels van betekenis.

bron: Lasterketa Burua / Cronoescalada editor

Het spektakel begint pas echt in de tweede helft van de route. Dan rijdt men Dour binnen en begint een lokale ronde van circa 25 kilometer door het dorp en de omgeving.

Op het parcours van deze lokale ronde, die vier keer getrotseerd moet worden, liggen vier kasseienstroken. Dit maakt een totaal van zestien kasseienstroken, in lengte variërend van 400 tot 1400 meter per sector. Een prima decor voor een spectaculaire slotakte waarin een niet-Flandrien maar weinig  te zoeken heeft. Voor zover die überhaupt is afgereisd naar Quaregnon vandaag..

Vorig jaar waren het Kirsch, Van Keirsbulck en Van der Sande die zich tijdens de laatste ronde van de lokale omloop wisten los te weken uit de kopgroep. Vervolgens mochten de Belg van Wanty-Groupe Gobert  en de Luxemburger van WB Veranclassic, na Tosh Van Der Sande overboord gekieperd te hebben, sprinten voor de dagzege. Guillaume van Keirsbulck trok hierbij aan het langste eind en kon jaargang 2017 van Le Samyn op zijn palmares bijschrijven.

FAVORIETEN

Philippe Gilbert
Met een uitstekend voorjaar en de verrassende winst in de Ronde van Vlaanderen toonde PhilGil vorig jaar nog maar eens aan dat hij op kasseistroken tot de absolute wereldtop behoort. En ook dit jaar lijkt de Waalse Monegask weer prima in orde, getuige zijn zeer redelijke 5e plek in de Omloop het Nieuwsblad afgelopen weekend. Voor Le Samyn lijkt hij dan ook een topfavoriet, zeker als je kijkt naar de geringe concurrentie van WorldTour-niveau. Overigens wist Gilbert deze wedstrijd in 2008 al eens te winnen en wat is een betere manier om een tienjarig jubileum te vieren?

Zdenek Stybar
Sterker nog, de grootste concurrent treft Gilbert dinsdag misschien wel in zijn eigen ploeg. Quickstep-Floors verschijnt namelijk ook met Zdenek Stybar aan de start. De Tsjechisch kampioen was zaterdag tijdens de Omloop de enige die nog enigzins een antwoord had op de indrukwekkende jump van Sep Vanmarcke op de Muur van Geraardsbergen en lijkt dus prima in vorm. Bovendien is de voormalig veldrijder een beetje kou op de fiets wel gewend.

Mocht het Stybar en Gilbert niet lukken om los te komen uit het peloton, dan heeft Patrick Lefevere nog twee uitstekende pionnen achter de hand: Niki Terpstra (winnaar 2016) en Florian Senéchal stappen ook op hun fiets in Quaregnon.

Guillaume van Keirsbulck
Vorig jaar bleek Guillaume van Keirsbulck het beste bestand tegen de gure weersomstandigheden en daarom is hij ook nu weer één van onze favorieten voor de voorspelde koude editie van Le Samyn. Tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne liet hij al even zien dat het met de benen wel goed zit door in de slotkilometers nog een late uitvalspoging te doen. Als hij ook dit jaar weer serieus mee wil doen om de winst, zal hij een goed ‘plan de campagne’ klaar moeten hebben om zijn oude ploegmaats van Quickstep-Floors de loef af te steken.

Alexis Gougeard
Voor een 24-jarige heeft de Fransman al een behoorlijke erelijst bij elkaar gefietst. Met natuurlijk het meest in het oog springend zijn overwinning in de Vuelta van 2015. Éénmaal presteerde hij ook goed op de kasseien en dat was in 2016. Hij werd toen 5e in de Omloop het Nieuwsblad: een paar tellen achter Luke Rowe en een paar tellen vóór Jens Debusschere. Sindsdien was het echter niet zoveel soeps voor Gougeard wat  Vlaanderen betreft.. Nu voorjaarskopman Oliver Naesen even mag bijkomen, zou het ons niet verbazen als de aanvalslustige Gougeard zijn kans ruikt.

OUTSIDERS
Ligthart, Petit, De Bie, Kirsch

# # # #