5 Renners om deze Tour de France in de gaten te houden

Tour de France to watch Afbeelding van stokpic via Pixabay

Geplaatst op 6 jul, 2019

Iedereen heeft inmiddels wel het vaste rijtje met kanshebbers voor de eindzege van de Tour in zijn hoofd (Thomas, Bernal, Pinot, Bardet, Kruijswijk, Uran, Fuglsang, en kuch, Porte). De Usual Suspects voor de aankomende weken zijn zo vlak voor de start immers uitgebreid besproken. Gelukkig starten er ook een hoop nog onbeschreven helden waar je misschien nog niet zoveel over hebt gehoord. Wij zetten een aantal namen op papier waarvan wij verwachten dat ze deze Tour de France 2019 wel eens kunnen verrassen.

Anthony Turgis (Cofidis)

Anthony Turgis is de middelste van drie broers die alle drie actief waren in het profpeloton. De jongste van het stel, Tanguy (21), heeft dit jaar helaas zijn fiets aan de wilgen moeten hangen vanwege hartproblemen. En oudere broer Jimmy (27) maakte dit jaar de overstap van Cofidis naar Vital Concept – B&B Hotels. Anthony (25) is zelf dus de enige van de drie die we dit jaar in actie zullen zien in de Tour de France. De middelste Turgis broer won dit jaar de Franse seizoensopener GP la Marseillaise en was tweede in Dwars door Vlaanderen (achter Mathieu van der Poel). Het is dus een jongen die een heuvelachtig parcours wel kan verteren én ook nog een sprintje kan rijden.

Normaal gesproken zou je denken dat ze bij Team Total Direct Energie de Italiaan Bonifazio uit gaan spelen in de massasprints. Maar in Parijs – Nice, waar beide mannen samen reden, was het steeds Anthony Turgis die kort finishte. Het zou dus zomaar kunnen dat beide mannen, naar goed Frans gebruik, allebei hun eigen ding mogen doen in de sprints.

  • Let op hem in: sprintetappes met een lastige finale

Welke etappes dat zijn? Je leest hier onze vooruitblik op het eerste deel van de Tour.

Dylan Teuns (Bahrain Merida)

Na een fenomenaal 2017 waarin hij kort achter elkaar drie rittenkoersen won, viel 2018 voor Teuns een klein beetje tegen. Hij reed dan wel een hoop ereplaatsen bijeen. Grote overwinningen bleven uit. Kortgeleden wist hij daar in het Critérium du Dauphiné weer verandering in aan te brengen. Daar werd namelijk de tweede etappe van de voorbereidingskoers op de Ronde van Frankrijk gewonnen. Schrijf hem dus maar op voor de etappes met indrukwekkende stijgingspercentages, want met de vorm zit het wel snor.

  • Let op hem in: etappes met steile hellingen.

Elie Gesbert (Arkea – Samsic)

Het lijkt erop dat de aanvallers kansen gaan krijgen in de komende Tour de France. In die ritten verwachten wij Elie Gesbert in het witte shirt van Arkea-Samsic veelvuldig in beeld. De jonge Fransman =die op 1 juli 24 is geworden, rijdt dit jaar zijn derde Tour, maar was in het verleden nog niet heel succesvol. Dit jaar kent hij echter een aanmerkelijk beter voorseizoen dan voorheen met een hoop ereplaatsen. Het lijkt er bovendien zelfs op dat hij beter is gaan klimmen, een 5e plek op Green Mountain in de Tour of Oman en een 2e plek op de Grand Colombier tijdens de Tour de L’ain getuigen daarvan. We zullen zijn naam ongetwijfeld tegen gaan komen in de omvangrijke kopgroepen.

  • Let op hem in: overgangsetappes en de slotweek.

Patrick Bevin (CCC Team)

Twee jaar geleden hadden we ook al wat verwacht van Paddy Bevin in de Ronde van Frankrijk, maar toen crashte hij al hard in de openingstijdrit in Düsseldorf en was de rest van de Tour voor hem eigenlijk naar de vaantjes. Dit jaar is de Nieuw-Zeelander terug en tegelijkertijd ook bezig aan een prima seizoen. Zo toonde hij in verschillende WorldTour-koersen aan dat hij in verschillende type ritten mee te doen om een top-5 notering.

  • Let op hem in: ITT en sprints na een zware koers.

Odd Eiking (Wanty – Gobert)

Christian Odd Eiking geldt al jaren als een groot talent. Hij werd dan ook drie jaar geleden al prof bij FDJ. Onder Marc Madiot is dat talent er echter nooit écht uitgekomen. In 2018 deed hij een stapje terug en verhuisde hij naar het ProContinentale Wanty – (Groupe) Gobert waar hij wat vaker voor eigen kans kon rijden. Dat leverde hem onder meer een aantal podiumplaatsen op in Franse eendagskoersjes én bovendien etappewinst in de Ronde van Wallonie. Het meest succesvol is Eiking op een licht heuvelachtig parcours. Daar kan hij op een hellend vlak wegpoefen om vervolgens met een select groepje naar de streep te rijden. Qua type te omschrijven als een soort ‘Visconti-light’.

  • Let op hem in: heuvelzones kort voor de eindstreep.

# # # #