Giro d’Italia 2021: De Sprinters

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Geplaatst op 9 mei, 2021

Met de eerste compleet vlakke rit onderweg. Is voor ons de tijd aangebroken om een blik te werpen op de aanwezige sprinters deze Giro. Welke rappe mannen kunnen we onder andere vandaag vooraan verwachten?

Usual Suspects


Ewan

Er is zonder er om heen te draaien maar één grote favoriet voor de sprints deze Giro. De sprintbom uit Down Under won de afgelopen jaren al 3x een sprint in de Ronde van Italië en daarnaast was hij ook al 6 maal succesvol in de andere Grand Tours. Eerder dit seizoen maakte de kleine Australiër indruk door ook zijn klimmersbenen te tonen in Milaan – San Remo. Daar kwam zijn eindspurt net te laat om Jasper Stuyven nog mee in te halen.

Hoewel Ewan vermoedelijk de snelste man is aan het vertrek, is het maar de vraag of hij de puntentrui ook mee naar huis kan nemen. Het zou goed kunnen dat hij de Giro helemaal niet uitrijdt. Later dit seizoen staan namelijk ook de Ronde van Frankrijk en Spanje nog op zijn wedstrijdkalender. Nu in ItaIië wordt zijn lead-out verzorgt door het sterke trio Roger Kluge, Stefano Oldani en Jasper De Buyst. Die laatste verschijnt zelf overigens ook in goede vorm aan de start.

Viviani

Ook Cofidis komt met een op papier sterke sprinttrein. Onder andere Fabio Sabatini, Simone Consonni en Attilio Viviani zullen hun best doen om de broer van die laatste te laten zegevieren. Die hulp zal Elia nodig hebben, want het is alweer even geleden dat hij juichend over de streep kwam op eigen bodem.

Groenewegen

Een sprinter die misschien wel ongeacht het resultaat (van binnen) juichend over de streep gaat komen is Dylan Groenewegen. Na zijn schorsing verscheen hij verrassend aan de start in de Giro. Het is misschien niet heel eerlijk om direct resultaat te verwachten van iemand die zijn eerste koerskilometers van het jaar rijdt in een grote ronde. Maar als hij in de eerste week in ieder geval mee kan spurten om een plek bij de eerste 10, zal dat hem ongetwijfeld al een boost geven voor het verdere verloop van deze Giro d’Italia.

Gaviria

Met Fernando Gaviria hebben we nog zo’n renner waarvan het onduidelijk is waar hij staat. Dit voorjaar reed hij achteenvolgens een slechte Milaan – Sanremo, een matige sprint in Brugge-De Panne (14e) en brak hij zijn pols bij een crash in de E3 Classic. Weinig hoopgevend dus net als de vorige Giro, waarin de Colombiaan eigenlijk kansloos was in de sprints. Mocht Gaviria het nog niet op zijn heupen hebben, dan zou het zomaar kunnen dat ze bij UAE zijn sprintaantrekker Molano voor eigen kans laten rijden.

Nizzolo

In het team van Qhubeka hebben ze één grote kandidaat op ritzeges. Giacomo Nizzolo rijdt de afgelopen jaren constant goeie sprints, pakt mooie overwinningen mee en was ook in het Vlaamse voorjaar iemand om rekening mee te houden. De Europees kampioen is misschien niet de snelste, maar ging ongetwijfeld vol zelfvertrouwen van start in Turijn. Hij is ons betreft, na 2015 en 2016, wederom een grote kanshebber om de puntentrui mee naar huis te nemen.

Sagan

Voor die puntentrui heeft Nizzolo wel flinke concurrentie. Zo zal hij op een of andere manier noeten zien af te rekenen met The Hulk: Peter Sagan. Het leek er de voorgaande jaren af en toe op alsof de Slowaak wat het sprinten betreft slechts nog mee kon doen voor plek 5. Maar het afgelopen jaar toonde hij zich weer in het echte gedrang om de ritwinst. Ook deze Giro zou er toch zeker weer een overwinning in moeten zitten voor Sagan. In de vlakke sprints gaat hij meedoen, maar zeker als de laatste meters iets omhoog lopen is de Slowaak topfavoriet in dit peloton.

Merlier

In de schaduw van Mathieu van der Poel rijdt ook Tim Merlier een sloot overwinningen en ereplaatsen binnen voor Alpecin-Fenix. In deze Giro is hij misschien wel de enige die het een goeie Ewan écht moeilijk kan maken in een normale sprint.

Let ook op:

Kanter, Minali, Moschetti, Vendrame

# # # #