Giro d’Italia 2021: De Tijdrijders

Header Giro Tijdrijders

Geplaatst op 7 mei, 2021

Op de Giro d’Italia van dit jaar beschouwen wij eerst voor met een vooruitblik per categorie. Dus later antwoord op de vragen: wie kunnen we deze Giro vooraan verwachten in de massasprints? Welke renners kunnen we dit jaar wel eens een goed klassement gaan rijden? En wat zijn de usual suspects voor succes uit de vroege vlucht? Maar voor nu trappen we net als de Giro zelf af met de tijdrijders.

Usual Suspects

Ganna

Niet zo lang geleden zou Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) nog zonder enig twijfel de uitgesproken topfavoriet zijn voor praktisch elke tijdrit die hij zou gaan rijden. Eind vorig jaar werd de Italiaan namelijk niet alleen wereldkampioen in de discipline, ook zette hij een recordtijd neer in de traditionele afsluitende tijdrit van Tirreno – Adriatico en bovendien won hij alle drie de tijdritten in de Giro d’Italia 2020. Ook begin dit jaar leek het weer een schier onmogelijke taak t e worden om de wereldkampioen dit seizoen te verslaan in de race tegen de klok. In de tijdritten van de Etoile Besseges en de UAE Tour won hij bijvoorbeeld overtuigend door de parcoursen gemiddeld minimaal 1 km/u sneller af te leggen dan zijn concurrenten.

Toch ging het in maart plotseling niet meer van een leien dakje voor de wereldkampioen. In de Tirreno-editie van dit jaar waren in San Benedetto del Tronto zowel Wout van Aert als Stefan Küng sneller dan de Italiaan. Daarmee werd hij voor het eerst na zeven overwinningen weer eens geklopt in een tijdrit. Op zich geen schande natuurlijk aangezien beide coureurs in klassiekervorm aan de start verschenen. Maar dat Ganna zelf meer dan 30 seconden toegaf op zijn recordtijd van nog geen zes maanden daarvoor, was misschien al een veeg teken aan de wand. Want recent wist de INEOS Grenadier ook in de Ronde van Romandië niet te overtuigen met een negende en tiende plaats in de twee (korte) tijdritten.

Giro d'Italia: Etappe 1
Etappe 1: Turijn – Turijn (8,6 km) (Bron: organisatie)
Deceuninck-Quickstep

Wie vorige weken wél indruk wist te maken in de tijdritten op Zwiterse bodem was Remi Cavagna. De Franse hardrijder in dienst van Deceuninck-Quickstep werd 4e in de proloog van 4,0 kilometer en won vervolgens de afsluitende tijdrit van de Ronde van Romandië. Daarnaast behaalde hij in de twee overige tijdritten die hij dit seizoen reed (in de Ronde van Catalonië en Parijs-Nice) ook al een podiumplaats. Daarmee is hij wat ons betreft de topfavoriet voor de openingstijdrit in Turijn.

Overigens is hij niet de enige potentiële winnaar van een tijdrit binnen zijn ploeg. Ook João Almeida en Remco Evenepoel verwachten we normaal gesproken hoog in de tijdrit-uitslagen deze Giro. Al is het van die laatste nog even afwachten hoe goed hij precies gaat zijn in zijn allereerste koers van het seizoen.

Campenaerts

Onze laatste usual suspect is een landgenoot van Evenepoel: Victor Campenaerts. De Belg is natuurlijk een terugkerende favoriet voor de tijdritten, maar in de enige tijdrit die hij dit jaar reed, behaalde hij slechts een op het eerste oog teleurstellende 30e plek. Van te voren temperde de Belg zelf de verwachtingen voor de tijdrit in Parijs-Nice echter al: “Ik heb dit jaar specifiek op kasseien en dat heeft tijd weggenomen van mijn tijdritvoorbereiding.” Hij heeft vervolgens wel aangegeven om zich, na zijn uitstap richting het klassieke werk, in voorbereiding op de Giro d’Italia weer te focussen op het tijdrijden. En blijkbaar heeft hij genoeg kunnen trainen op zijn tijdritfiets. In een interview dat hij gaf aan Sporza na de Giropresentatie sprak hij namelijk de ambitie uit om voor een top-10 plek te gaan. Schrijf de houder van het werelduurrecord dus nog maar niet af voor een mooie klassering in een van beide tijdritten.

Etappe 21: Senago – Milaan (30,3 km) (Bron: organisatie)

Let ook op

Patrick Bevin (Israel Start-Up Nation): Vooral in de rondes van een week liet Paddy Bevin de afgelopen jaren een goede indruk achter in tijdritten en de wat lastigere sprints. In de grote rondes vielen de prestaties van de Nieuw-Zeelander, vaak vanwege pech, echter toch wat tegen. Dit jaar krijgt hij in de Giro weer een nieuwe kans. Hij zou zelfs met een korte notering in de tijdrit en potentiële bonificatiesecondes in de twee opvolgende etappes uitzicht kunnen hebben op het roze. Al is ook dit maal zijn voorbereiding niet optimaal. Een week geleden gaf Bevin immers nog ‘due to ilness’ op in de Ronde van Romandië.

Tobias Foss (Team Jumbo-Visma): In zijn allereerste rit in een grote ronde reed het talent van Jumbo-Visma vorig jaar naar een vijfde plaats in de openingstijdrit van de Giro. Na deze kennismaking reed hij vervolgens ook dit jaar al twee verdienstelijke tijdritten op World-Tour niveau. Zo werd hij 18e in de afsluitende tijdrit van de Tirreno-Adriatico en bemachtigde hij de 4e plek in de tijdrit van de Ronde van het Baskenland. De jonge Noor lijkt er dus klaar voor om zijn prestatie in de openingstijdrit van vorig jaar te evenaren.

Gianni Moscon (INEOS Grenadier): Wat betreft het tijdrijden is het hit-and-miss bij Moscon. Dat komt onder andere doordat hij natuurlijk niet altijd voor eigen kans mag rijden. In deze Giro zou het goed kunnen dat hij daarvoor wel wat meer ruimte krijgt aangezien de tijdritten als eerste en laatste etappe op het programma staan. In The Tour of the Alps liet hij met twee ritwinsten zien dat het met de vorm in ieder geval wel snor zit.

Overige outsiders: Affini, Bilbao, Dowsett, Van Emden, Ludvigsson, Martinéz, L.L. Sánchez, Tratnik, Oliveira en Walscheid

# # # # # #