Voorbeschouwing: GP Cerami 2017 (19/07)

photo credit: BenoixRoberiIIL RITORNO del Muur van Geraardsbergen - Oudenbergstraat via Flickr (license)

Geplaatst op 18 jul, 2017

Saint-Ghislain – Frameries (199,6 km)
Nu de slotweek van de Tour de France is begonnen kijken wij reeds met een schuin oog naar de koersen die in periode daaropvolgend gereden gaan worden. Zo staat bijvoorbeeld een preview van de Ronde van Wallonië (22/7 – 26/7) op onze planning.

Om alvast een beetje in Belgische sferen te raken, leek de 2017 editie van de Grand Prix Cerami, ons een geschikte opwarmer. Deze Belgische Semi-klassieker die, op een pauze in 2009 na, sinds 1964 ieder jaar wordt georganiseerd kent de nodige bekende winnaars. Onder andere: Eddy Merckx, Joop Zoetemelk,  Bernard Hinault en meer recent Philippe Gilbert mochten deze race al aan hun palmares toevoegen.

De lengte van de wedstrijd is vrijwel hetzelfde als vorig jaar: 199,6 kilometer en ook net als in 2016 krijgen de renners in het eerste deel van de wedstrijd vijf prominente obstakels voor de kiezen.

Het betreft:

  1. Op 45 km La Houppe oftewel de Hoppeberg (1600m gem. 5,2%)
  2. Op 50 km Les Plachettes (1220m gem. 5,6%)
  3. Op 63 km De Muur van Geraardsbergen (1150m gem. 7,5%)
  4. Op 68 km De Denderoordberg (720m gem. 7%)
  5. op 112 km Bois d’Erbisouel (1720m gem. 2%)

Met een gemiddeld  stijgingspercentage van 7,5% zal een helling als De Muur de klassieke renners voorzichtig laten glimlachen, maar de aanwezige sprinters op hun tanden doen bijten. Het zijn ideale plekken voor de specialisten om weg te springen en bondgenoten te zoeken voor een poging om de sprintersploegen tot het einde toe voor te blijven.

GP Cerami 1

Het eerste gedeelte van de rit is in lijn (Bron: Technische Gids Organisatie)

Na circa 150 kilometer bereikt men de finishplaats Frameries. Hier wordt nog driemaal een lokaal circuit verreden van iets minder dan 14 kilometer per ronde.

De stijgingspercentages op het parcours van de lokale ronde zijn wellicht minder pittig dan de serieuze hellingen in het eerste deel van de wedstrijd, maar vlak is het zeker niet. Ook op dit terrein zullen sprintersploegen die er in geloven nog erg veel moeite hebben om met succes in te lopen op vluchters, mocht dat qua voorsprong tegen die tijd überhaupt nog aan de orde zijn.

GP Cerami 2

Na 150 kilometer begint de lokale ronde (Bron: Technische Gids Organisatie)

Vorig jaar was het Jelle Wallays die op 10 kilometer van de finish, op het lokale circuit dus, zich met succes van zijn medevluchters wist te ontdoen en naar de winst soleerde in de GP Cerami. Een knap staaltje.

Een blik op de (voorlopige) startlijst vertelt ons dat er slechts een paar topsprinters (Drucker en Coquard) aanwezig zijn. Daarom denken wij dat deze editie wederom door renners met klassiek bloed vanuit de aanval uitgevochten zal gaan worden.

Een greep uit onze favorieten voor dit scenario:

Yves Lampaert
Lijkt in uitstekende vorm te verkeren (is recent nog Belgisch kampioen tijdrijden geworden) en houdt van dit werk. Won niet voor niets dit jaar Dwars door Vlaanderen.

Wout van Aert
Rijdt voor iemand met zo weinig koersdagen erg veel ereplaatsen bijeen en wist dit jaar al de Ronde van Limburg en Ride Bruges te winnen. Zat er vorig jaar al dichtbij en komt wat rijden op de weg in 2017 betreft pas net op stoom.

Let ook op hem voor de Ronde van Wallonië ?

Lasse Norman Hansen
Deze Viking in Engelse dienst liet met een podiumplek in Dwars door West-Vlaanderen  al eerder zien zich op Belgische bodem ook prima thuis te voelen.

Maxime Vantomme
Vooralsnog lijkt hun snelle man – en outsider voor iedere sprint als je het ons vraagt- Justin Jules op reserve te staan, dus lijkt Vantomme ons de man die het op de hellingen moet gaan doen. Hij kan dat heel behoorlijk en heeft ook nog een knappe sprint als het moet.

Floris Gerts
Was dit jaar al meerdere malen BMC’s man voor de aanval in dergelijke wedstrijden en is snel aan de meet. Een gevaarlijke klant.

Jokers:

Jasper de Buyst
De jonge Belg was goed in de Belgische voorjaarskoersen waar hij al een paar keer liet zien over een goed eindschot te beschikken. Vorige maand verzamelde hij top 10-plaatsen in de Ster-ZLM Toer, Rund um Köln en op het Belgisch Kampioenschap. Bovendien werd hij eerste in de Heistse Pijl.

Jesper Asselman.
Chauvinistisch als we zijn achten wij een vlucht pas kansrijk als Roompot vertegenwoordigd is, dus zet ‘m op jongen.

 

Onze topfavoriet van bovenstaand rijtje?

Yves Lampaert

 

#