Voorbeschouwing: Österreich Rundfahrt 2017 (Zo 2/7 – Za 8/7)

photo credit: Giorgio___ panorama Osttirol via Flickr (license)

Geplaatst op 30 jun, 2017

Naast dat de Tour de France natuurlijk zaterdag van start gaat in Düsseldorf, begint er dit weekend nog een wielerronde: De Ronde van Oostenrijk (Österreich Rundfahrt). Met op de deelnemerslijst een aantal namen die in die andere ronde ook wel op hun plek zouden zijn geweest.

Parcours

Proloog
Graz – Schlossberg (0,8 KM)
De Österreich Rundfahrt begint net als vorig jaar met een korte proloog. Eentje van slechts achthonderd meter dit keer. In die achthonderd meter overbruggen de renners ongeveer tachtig hoogtemeters. Een gemiddeld stijgingspercentage van zo’n 10% dus. Niet een proloogje waar je lekker in je ritme kan komen, nee dit is er meer eentje waar je vanaf begin tot eind op de pedalen gaat staan en als je over de streep knalt wel ziet wat het is geworden.

Proloog Österreich Rundfahrt

Usual Suspects:
Slagter, Moser, Mullen
Let ook op:
Rabitsch

Etappe 1
Graz – Wenen (193,8 KM)
De eerste echte etappe leidt het peloton vanuit Graz in noordelijke richting naar de hoofdstad Wenen. Deze eerste etappe wordt gekenmerkt door de beklimming van de Mönichkirchen (12 km. á 3,7% gem.). Een lange klim, maar het stijgingspercentage is niet erg angstaanjagend en bovendien staat deze berg al halverwege de route op het programma. Met andere woorden: nog niet erg interessant voor de klassementsmannen. De vroege vluchters verdelen dus waarschijnlijk de bergpunten bovenop.

Österreich Rundfahrt E1

Na deze beklimming volgt een afdaling met een lange uitloper. Als je bergop hebt moeten lossen de ideale omstandigheden om terug te keren in het peloton. De laatste 30 kilometer zijn compleet vlak en dus erg nadelig voor de aanvallers. Deze rit zal dan ook wel eindigen in een massasprint.

Usual Suspects:
Minali, Viviani, Venturini, Wippert
Let ook op:
Tratnik

Etappe 2:
Wenen – Pögstall (199,6 KM)
Net als de vorige rit kent deze tweede etappe van de Österreich Rundfahrt veel vlakke kilometers. De eerste honderdveertig kilometer zijn er wel wat ongecategoriseerde hellinkjes, maar daar hoef je geen vuurwerk te verwachten. Dat vuurwerk bewaren de renners waarschijnlijk voor de lokale rondes rondom Pögstall.

Österreich Rundfahrt E2

Die lokale ronde, die twee maal wordt verreden, begint vlak na de eerste beklimming van de Jasenegg (2,0 km á 4,7% gem.). Deze beklimming komt in de lokale ronde ook nog een keer terug. In totaal gaat het peloton de Jasenenegg dus drie keer op én af binnen 40 kilometer. Hier gaan de aanvallers hun slag proberen te slaan.

Usual Suspects:
Firsanov, Perez, Weening
Let ook op
Filosi

Etappe 3:
Wieselburg – Altheim (226,2 KM)
Wederom een etappe met weinig hoogtemeters in het eerste deel, (maak je geen zorgen die Oostenrijkse bergen komen echt nog wel) maar na een kleine 150 kilometer fietsen over vlak terrein doemt de Turmberg (2,8 km á 5,9% gem.) op. Voor de mannen die de koers hard willen maken, is deze helling een goed excuus om de benen eens te gaan testen, maar het lijkt verstandiger om nog even te wachten met een definitieve aanval. Verderop volgt namelijk nog een strook van vier hellingen. Hiervan zijn de eerste (Schnaidt) en de laatste (Maria Schmolln) het zwaarst en ook als enige gecategoriseerd. Wie na een lange rit nog de inhoud heeft om hier weg te geraken zal dat in deze zone moeten proberen.

Österreich Rundfahrt E3

Zoals gezegd, die coureur dient dan wel inhoud te hebben. Vanaf de Maria Schmolln is het namelijk nog 30 kilometer tot de streep. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de rappe mannen die een heuveltje kunnen overleven hier voor de winst gaan sprinten

Usual Suspects:
Gatto, Restrepo, Venturini, Vanmarcke
Let ook op:
Gibbons

Etappe 4:
Salzburg – Kitzbüheler Horn (82,7)
Dag vier van deze ronde kent een bijzondere startomgeving voor een wielerwedstrijd, namelijk de luchthaven van Salzburg. Dit betekent overigens niet dat de geprogrammeerde hoogtemeters per vliegtuig afgelegd gaan worden.
Nog een bijzonder gegeven is de lengte van de etappe: slechts een kleine 83 kilometer. We hebben het niet gecontroleerd, maar dit moet – tijdritten buiten beschouwing gelaten – toch wel een van de kortste etappes in het recente historie van het profwielrennen zijn? De ontwerper van het parcours heeft in ieder geval goed begrepen dat je voor een etappe met een dergelijke aankomst geen route van 200 kilometer nodig hebt.

Österreich Rundfahrt E4

Het parcours is namelijk vrij simpel: een fikse slotklim en de rest van de etappe is een licht glooiende aanloop met een klein pukkeltje van de 3e categorie in de beginfase. Ook over de favorieten kunnen we kort zijn: Deze is voor de klimmers. Renners die azen op het eindklassement zullen hier vechten om tijd en eventueel de dagzege.

Usual Suspects:
‘Superman’ Lopez, Zakarin, Weening, Zoidl, Grossschartner
Let ook op:
Kvasina, Restrepo

Etappe 5
Kitzbühel – St. Johann/Alpendorf (212,5 KM)
Vandaag wordt er gestart in de aankomstplaats van de vorige etappe en staat de renners een serieus dagje in de bergen te wachten. Er staan vier gecategoriseerde beklimmingen op het programma, waarvan twee langer dan 10 kilometer. Op beklimming nummer drie (Hochtor, 17 km. á 8,3% gem.) stijgt men tot boven 2500 meter. Vlak daarna volgt nog een venijnig klimmetje van de 2e categorie en via een lange afdaling is het vervolgens nog circa 60 kilometer tot de finishlijn. De finale lijkt ons er eentje voor de puncheurs.

Österreich Rundfahrt E5

Deze etappe lijkt op het eerste gezicht uitermate geschikt voor een lange vluchtpoging, maar wij denken dat de ploegen met klassementsbelangen dit niet zullen toestaan en dus de boel behoorlijk bij elkaar zullen houden. Een finish met een gereduceerd peloton is dan ook onze voorspelling. Sprinters zullen er dan waarschijnlijk niet meer bijzitten, maar een puncheur met goede klimmersbenen of een klimmer met goede punch (is dat niet gewoon hetzelfde?) maakt wat ons betreft de meeste kans.

Usual Suspects:
Slagter, Ciccione , Lopez, Grossschartner, Restrepo
Let ook op:
Tusveld

Etappe 6:
St.Johann Alpendorf – Wels (203,9 KM)
Ter afsluiting van de Österreich Rundfahrt wordt er een etappe verreden die relatief eenvoudig lijkt. Maar het is niet zo’n licht verteerbaar toetje als de traditionele sprint op de Champs d’Elyssee bijvoorbeeld ?
Er wordt over behoorlijk geaccidenteerd terrein gereden en in het eerste deel zitten drie gecategoriseerde beklimmingen, waarvan de laatste, in het skigebied Hochlecken (7 km. á 6% gem.), de niet-klimmers toch behoorlijk pijn zal doen. Hierna bereikt men de vlakkere tweede helft van de etappe. De grote vraag is of de sprintersploegen (voor zover aanwezig) zich kunnen én willen organiseren om in de 100 kilometer die volgen succesvol af te rekenen met de vlucht van de dag.

Österreich Rundfahrt E6

Enerzijds is de etappe een mogelijkheid voor de pure sprinters, maar anderzijds is er ook een grote kans dat meerdere belangrijke teams een snelle man in de ontsnapping hebben.
Wij gaan eigenlijk uit van het laatste en zouden dan ook niet verbaasd zijn als een renner met Vlaamse kwaliteiten vandaag uit een kopgroep naar de zege sprint.
Het type Keukeleire of Roelandts, zaten wij aan te denken. Beide starten overigens niet hier, maar iets verderop in de Tour de France en zullen daar waarschijnlijk vooral voor hun kopmannen moeten werken..
Een kopgroep voorspellen blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar we noemen graag een paar namen:

Koffiedik:
Vanmarcke, Vendrame, Tratnik, Korsaeth
Hartstikke koffiedik:
Avontuurlijk ingestelde Polen en Oostenrijkers
Joker:
Biermans

Favorieten Eindklassement

Hier hebben we het over de beste klimmers, want dat is waar een favoriet voor de eindzege in de Ronde van Oostenrijk op z’n minst aan zal moeten voldoen. Een goed vormpeil en allround team ter ondersteuning kan ook goed van pas komen.
Wat ons betreft gaat het deze Österreich Rundfahrt, in willekeurige volgorde, tussen de volgende renners:

1. Miguel Angel Lopez AKA ‘Superman’
2. Ilnur Zakarin
3. Riccardo Zoidl

Outsiders:
Weening, Rabitsch

#