Voorbeschouwing: Tour de Pologne 2017 (29/7 – 4/8)

Photo credit: Raymond Zoller Farmhouse in Silesia via Flickr (license)

Geplaatst op 28 jul, 2017

Het is een druk weekend voor de WorldTour-ploegen. Zo staat zondag de Prudential Ride London op het programma en een dag daarvoor nog de Clásica San Sebástian. Ook de 74e editie van de Tour de Pologne begint komende zaterdag. In plaats van de gebruikelijke acht renners mogen de ploegen slechts met 7 renners aantreden. Volgens de organisatie zorgt dit voor meer spektakel en een veiligere koers. Hiermee lijkt de organisatie te anticiperen op de plannen van UCI om volgend jaar met kleinere pelotons van start te gaan in WorldTour-races. 

Er is deze editie geen tijdrit wat betekent dat de verschillen bergop gemaakt moeten worden. Zijn de Poolse beklimmingen daar zwaar genoeg voor of wordt het een kwestie van ‘boni’s sprokkelen’ voor de eindzege?

Parcours

ETAPPE 1
Kraków – Kraków (130 km.)
Start- en finishplaats voor de eerste etappe is de metropool Krakau. Er wordt in een lus in de omgeving van de stad gereden met op iets meer dan 17 kilometer van de finish een tussensprint. Hier zijn voor de eerste drie renners respectievelijk 3,2 en 1 seconde(n) te verdienen. Aan de finishlijn liggen vervolgens nog 10, 6 en 4 bonificatieseconden

TOUR DE POLOGNE 2017 E1

Bron: Alle hoogteprofielen zijn afkomstig van de website van de organisatie

Dit geldt overigens voor iedere etappe en deze bonificaties zouden best nog een belangrijke rol kunnen gaan spelen, aangezien er in deze editie van de Ronde van Polen geen langen beklimmingen zitten en de kans groot is dat de favorieten tot het einde dicht op elkaar zitten.

Usual Suspects:
Ewan, Sagan, Modolo, Bonifazio
Let ook op:
D. van Poppel,  Holst Enger


ETAPPE 2:

Tarnowskie Góry – Katowice (142 km.)
Ook op dag twee wordt er een bescheiden aantal kilometers afgelegd: slechts 142. Gezien de verwachtte temperatuur in de regio (30 °C) zul je het peloton waarschijnlijk niet horen klagen over deze afstand. Helaas voor hen zal de temperatuur de dagen hierna alleen nog maar hoger worden…

Het parcours is wel redelijk vergelijkbaar met de voorgaande etappe, met als verschil dat er onderweg meerdere tussensprints voor bonificaties zijn opgenomen. Dit zou wel eens invloed kunnen hebben op de samenstelling van een kopgroep.

TOUR DE POLOGNE 2017 E2
In de aankomstplaats Katowice wordt (wederom) driemaal een ronde door de stad gereden. Vandaag is deze langer dan die van gisteren: 17 kilometer. Vorig jaar werd in etappe twee ook tussen deze twee steden gereden en won Fernando Gaviria de massasprint. Wij denken dat dit ook in 2017 de uitkomst zal zijn van deze etappe, maar dan zonder Gaviria want die start niet in deze ronde ?

The Usual Suspects:
Ewan, Sagan, Bonifazio, Modolo
Let ook op:
D. van Poppel, Sbaragli, Manzin


ETAPPE 3

Jaworzno – Szczyrk (161 km.)
Op dag drie begint het serieuzere werk. Na een relatief rustige aanloop van circa 70 kilometer is het eigenlijk op-en-af tot aan de finish in de Silezische wintersportbestemming Szczyrk. Lange beklimmingen zijn het niet, maar echte sprinters zullen we in de finale niet meer gaan zien. Het verdere koersverloop laat zich lastig voorspellen; Zoals het nu lijkt is de temperatuur hoog en daar komt nog eens bij dat er behoorlijk wat bonificatieseconden zijn te sprokkelen onderweg. Een interessant gegeven. Niet iedere renner zal zomaar in de kopgroep worden toegestaan door het peloton.

Tour de Pologne 2017 E3Wij denken dat hier mogelijk al enkele speldenprikjes uitgedeeld gaan worden door renners met hun oog op het algemeen klassement. De etappezege zal voor een renner zijn met een goed eindschot. Zou Peter Sagan er in de finale nog bijzitten?

The Usual Suspects:
Hermans, A. Yates, Rui Costa, Poels
Let ook op:
Sagan, Haas, Teuns


ETAPPE 4

Zawiercie – Zabrze (238 km.)
Voor de middelste en tevens langste etappe van deze ronde blijven we in Silezië. Aan het begin van de etappe moet er even geklommen worden, maar wat volgt geeft meer dan genoeg tijd voor het op poten zetten van een solide achtervolging van een kopgroep.

Er liggen wederom drie tussensprints met bonus-seconden voor het oprapen onderweg, dus oplettendheid en een goed plan om dit te tackelen is essentieel voor de teams met kanshebbers voor een goed eindklassement. Die seconden zul je maar verliezen aan je naaste concurrent?!

Tour de Pologne 2017 E4In Zabrze wordt drie keer een lokale ronde gereden van iets meer dan 6 kilometer. De aanloop naar de finish lijkt ons behoorlijk op hoge snelheid uit te voeren met een soort chicane en bocht van 90 graden binnen de laatste 2 kilometer.

Deze is voor de sprinters, basta.

The Usual Suspects:
Sagan, Ewan, Bonifazio, Modolo
Let ook op:
D. van Poppel, Minali, Holst Enger


ETAPPE 5
Olimp Nagawczyna – Rzeszów (130 km.)
Deze korte ‘pinnige’ etappe kan qua afloop alle kanten op gaan denken wij. Finishplaats Rzeszów is in het verleden reeds meerdere malen het decor geweest voor massasprints in grotendeels vergelijkbare etappes, maar in die gevallen lag de finishlijn wel verder van de (tweede en) laatste beklimming op het lokale circuit.. Lastig, lastig. Waar we onze hand voor in het vuur durven te steken is dat vooral renners met klassieker-kwaliteiten er op gebrand zullen zijn om mee te zitten in de vlucht van de dag. Dit type renner draait z’n hand niet om voor de relatief lange afstand en een dosis punch kan in de finale nog goed van pas kamen. Daarnaast zal de bergtrui voor sommige liefhebbers onderhand ook wel een rol gaan spelen.

Tour de Pologne 2017 E5Als we moeten kiezen, dan is een aanval vanuit de kopgroep op het laatste pukkeltje, gevolgd door een succesvolle solo, het scenario voor de finale. Mocht het wel tot een hergroepering komen, dan denken wij nog steeds dat een puncheur hier eerder zal winnen dan een sprinter.

The Usual Suspects :
Jelle Wallays, Battaglin, Slagter
Let ook op:
Moser, Puccio


ETAPPE 6
Kopalnia Soli „Wieliczka” – Zakopane (189 km.)
Zakopane aan de voet van het Tatragebergte is al enkele jaren finishplaats in de Ronde van Polen en vele wielerliefhebbers staat het nummertje dat Tim Wellens afgelopen jaar opvoerde, in ontzettend barre weersomstandigheden met vele uitvallers, waarschijnlijk nog vers in het geheugen. Of het extreme weer op herhaling gaat kunnen we nog niet zeggen, maar dat Tim Wellens hier in 2017 niet zal winnen staat vast. Hij start namelijk niet in de Ronde van Polen. ?

Er wordt deze keer gestart vanuit Kopalnia Soli en het eerste deel van de route is eigenlijk net als bij etappe drie relatief eenvoudig. Het venijn zit ‘m in het tweede deel van de rit, dan krijgen de renners een soort Waals menu met 5 gecategoriseerde- en meerdere ongecategoriseerde beklimmingen opgediend.

Tour de Pologne 2017 E6Nadat voor de tweede maal de Butorowy Wierch is beklommen en afgedaald, is het nog een paar enigszins oplopende kilometers naar de finish in Zakopane. Wij denken dat het voor deze etappezege tussen de klassementsmannen zal gaan, het verschil moet tenslotte ergens gemaakt worden.

The Usual Suspects:
Yates, Jungels, Rui Costa, Nibali
Let ook op:
Poels, Hermans en Formolo


ETAPPE 7
Bukovina Resort – Bukowina Tatrzánska (132 km.)
Een etappe in het bergachtige gebied rondom Bukowina staat al jaren programma van de Ronde van Polen. Tot dit jaar was het eigenlijk altijd de etappe voorafgaand aan de afsluitende tijdrit.  Nu er geen tijdrit meer wordt gereden is deze etappe gepromoveerd tot slotetappe. Waarschijnlijk zal het ook de koninginnenrit blijken te zijn want in deze etappe worden – als we goed geteld hebben- de meeste hoogtemeters overbrugd worden. Feitelijk worden er twee identieke rondes in de omgeving van het Bukowina resort gereden en worden er in totaal 6 gecategoriseerde beklimmingen afgewerkt. De beklimmingen zijn niet erg lang, maar uitschieters als de 22% op de Sciana Bukoviwa zorgen ervoor dat het geen vrolijk dagje in de bergen wordt.

Tour de Pologne 2017 E7Het parcours leent zich goed voor een lange ontsnapping, die nu er met 7 man  – uitvallers nog niet meegerekend – per team wordt gereden wellicht lastig te controleren is, maar toch denken wij dat de topklimmers oftewel podiumkandidaten hier voor een afsluitend vuurwerk gaan zorgen. Dat zijn dan ook onze favorieten voor deze etappe. Voor het algemeen klassement zien wij Rafal Majka niet een hoofdrol spelen, hij is immers recent nog geblesseerd uit de Tour gestapt, maar wellicht dat hij aast op een mooie etappezege op de slotdag in zijn thuisronde?

The Usual Suspects:
Rui Costa, Nibali, Poels, Yates
Let ook op:
Formolo, Jungels, Majka
Joker:
Rosa

ALGEMEEN KLASSEMENT

Wie wint de Ronde van Polen?

Wat betreft de typische klassementsrenners verschijnen er in deze Tour de Pologne een hoop frisse mannen aan de start. Er zijn weinig renners met klassementsambities vanuit de Tour de France doorgevlogen naar Polen en daarom is het vooral gissen naar het vormpeil.

In deze Ronde van Polen gaat de strijd voor de eindzege naar onze verwachting vooral tussen de klimmers met een punch (of de puncheurs met een klim, het is maar net hoe je het wil bekijken). Daarvan zijn een paar mannen in deze ronde aanwezig die al ruimschoots hebben bewezen dat te kunnen. Wij komen tot het volgende podium.

  1. Rui Costa
  2. Wout Poels
  3. Adam Yates

Voor alledrie geldt dat ze goed passen bij de korte beklimmingen van deze ronde en zich richten op de Vuelta. De vormpiek kan dus niet ver weg zijn.

Outsiders:

Davide Formolo, Ben Hermans en Bob Jungels.

Eigenlijk geldt voor deze mannen hetzelfde, maar komen zij in onze ogen nét te kort ten opzichte van het eerder genoemde trio. Bij slecht weer kun je overigens  alles wat hierboven staat vergeten, dan wint Simon Spilak namelijk.

 

#