Vooruitblik: Bretagne Classic Ouest-France 2017 (27/08)

Photo credit: Ludovic Maduit Château de Pontivy via Flickr (license)

Geplaatst op 25 aug, 2017

Terwijl de Vuelta in volle gang is, staan er de komende weken nog meerdere leuke koersen op de wielerkalender en dat betekent dat u de komende tijd ook van ons nog het een en ander aan voorbeschouwingen kunt verwachten. Zo komen wij nog met een vooruitblik op zowel week 2 als 3 van de Vuelta, maar besteden we ook aandacht aan de Tour of Alberta, GP Wallonie, GP de Montréal en de GP de Québec, maar zoals de titel al doet vermoeden trappen we vandaag af met Bretagne Classic Ouest-France.

Bretagne Classic Ouest-France

De Franse eendagswedstrijd werd in 1931 voor het eerst georganiseerd als de GP de Plouay. Deze eerste editie werd gewonnen door de Bretonse thuisrijder Francois “Fanch” Favé. Een aanzet tot een illustere carrière als wielrenner bleek dit niet, want Favé schreef later enkel nog Boucles de L’Aulne op zijn naam. De naam Favé zul je niet of  nauwelijks meer in de wielerboeken tegenkomen, maar de toenmalige GP de Plouay is ondertussen wel uitgegroeid tot een wielerkoers van formaat. Zo behoorde de race vanaf 2005 tot de ProTour en beschikt het al sinds de oprichting van de WorldTour over een WT-status. In de loop der jaren heeft de koers al een aantal naamswijzigingen ondergaan, waaronder recentelijk  nog. De koers zal voor de meeste mensen bekend staan als de GP Ouest France- Plouay, maar gaat sinds vorig jaar dus door het leven als de Bretagne Classic Ouest-France.

Parcours

Bretagne Classic Ouest-France 2017

Bron: Lasterketa Burua / Cronoescalada editor


De naam van de race mag dan veranderd zijn, Plouay is nog altijd de start- én finishplaats van de
Bretagne Classic. Op deze laatste zondag van augustus krijgen de renners een heuvelachtig parcours met een lengte van 241,7 kilometer voorgeschoteld. Het eerste serieuze obstakel van deze race: de Mûr-de-Bretagne komen de renners na ongeveer 50 kilometer tegen. Een pittige klim die u mogelijk nog kent uit de Tour de France van 2015 toen Alexis Vuillermoz er naar de ritwinst klom. Zo vroeg in koers als hier, zal de Mûr-de-Bretagne echter verre van beslissend zijn.

Mur-De-Bretagne.  Bron: A.S.O / letour.fr


Na de eerste beklimming van de Mûr-de-Bretagne volgen zeventig relatief vlakke kilometers tot aan de tweede beklimming van dezelfde muur. Het tweede bezoek aan deze muur zou je als het begin van de finale kunnen beschouwen. Het parcours wordt vanaf hier namelijk een stuk selectiever. Toch zullen de renners met een punch in hun arsenaal het liefst wachten tot de lokale ronde waar het peloton op 13,9 kilometer van de eindstreep aan begint. Vlak na (de eerste beklimming) van de
Côte de Ty-Marrec (1,1 km á 6,8% gemiddeld). Kort daarop volgen de beklimmingen van de Côte du Lezot (1,2 km á 4,9% gemiddeld) en, op iets minder dan 5 kilometer van de finishlijn, nog een keer de Ty-Marrec. De laatste kilometer is licht dalend tot aan de laatste 400 meter die vervolgens weer vals plat omhoog lopen.

Favorieten

Een blik op de uitslagen van eerdere edities van deze race leert ons dat klassieke renners met een knappe sprint het vaak goed doen in Plouay. Op de erelijst van de laatste jaren komen we bijvoorbeeld Edvald Boasson Hagen, Sylvain Chavanel, Filippo Pozzato en Alexander Kristoff tegen. Verder valt het op dat wanneer het een groepje lukt om de sprinters voor te blijven, dit vaak met minimaal verschil is. Dit was bijvoorbeeld vorig jaar het geval toen Oliver Naesen, Alberto Bettiol in een ‘sprint-a-deux’ klopte. Alexander Kristoff won daarachter de spurt van het peloton dat 5 tellen na de ritwinnaar de streep bereikte. Een massasprint is zeker niet uitgesloten, maar wij verwachten dat er deze editie te veel renners zijn die dat willen vermijden.

De winnaar van vorig jaar bijvoorbeeld, Oliver Naesen. Beschikt over een prima spurt, maar zal het toch liever niet in een massasprint opnemen tegen mannen als Arnaud Démare, Caleb Ewan en Nacer Bouhanni. De opdracht voor AG2R lijkt ons wat dat betreft heel duidelijk: zorg dat Naesen wederom meezit in ‘het juiste groepje’.

De tactieken van de andere ploegen zijn dan weer een stuk lastiger te voorspellen. De meeste topploegen kunnen namelijk zowel een sprinter als een andere topper uitspelen in de finale. Zo treedt BMC hier aan met Olympisch kampioen Greg van Avermaet (die aangeeft hier WorldTour-punten te willen sprokkelen) en man in vorm: Dylan Teuns. De ploeg heeft dan ook nog Luxemburger Jempy Drucker achter de hand voor de massasprint. Quickstep zet daarentegen vol in op een harde koers. De equipe van Patrick Lefevere start zonder sprinter, maar neemt wel een lading aan puncheurs (Philippe Gilbert, Petr Vakoc, Zdnek Stybar, Gianluca Brambilla) mee naar Plouay. Tot slot zit o.a. ook Team Sky met een luxeprobleem. Het stelt hier met Elia Viviani en Danny Van Poppel twee topsprinters op. Hoewel de Italiaan, die de laatste weken niet te stoppen is, op papier misschien wel sneller is dan de jonge Nederlander, is het parcours van zondag naar onze mening geschikter voor van Poppel. In dit sterrencircus zou je bijna vergeten dat Team Sky met Michal Kwiatkowski nóg een topfavoriet naar Plouay stuurt.

Omdat er zoveel ploegen zijn met meerdere toprenners om uit te spelen, verwachten wij een tactisch schouwspel waarbij renners met een vrije rol hun best zullen doen om er een harde koers van te maken.Wij denken dat  er wederom een klein groepje het peloton te slim (of te sterk) af is en dat mannen als Kristoff, Démare en Matthews  achter de kopgroep de rest van de top 10-plaatsen mogen verdelen.

#Sterrenstelsel

*** Kwiatkowski, Gilbert, Van Avermaet
** Naesen, Vanmarcke, Boasson Hagen, Stuyven, Valgren
* Calmejane, Vichot, Benoot, Stybar, Bettiol, Teuns, Simon

Jokers: Kuznetsov, Gesbert en De Buyst

#