5 renners waar je ook op zou kunnen letten deze Vuelta

Photo: Jim Fryer / BrakeThrough Media | brakethroughmedia.com

Geplaatst op 20 aug, 2017

In de aanloop naar de Vuelta word je figuurlijk om de oren geslagen met topfavorieten, maar het is natuurlijk ook best leuk om iets te lezen over minder vaak genoemde, opkomende renners. Wij zetten er vijf op een rijtje.


Lennard Kämna (Sunweb)

De jongste renner in het peloton van deze Vuelta rijdt voor Team Sunweb. De 20-jarige neoprof staat bekend als groot talent op de tijdritfiets. In september vorig jaar werd de, toen nog voor het continentale team Stölting rijdende, Duitser Europees Kampioen tijdrijden bij de beloften en een maand later stond hij op het WK tijdrijden in dezelfde leeftijdscategorie in de top vier achter Mathis, Schachmann en Scotson. Alle drie renners die op het hoogste niveau inmiddels hun gezicht aan het venster steken.

Kämna is deze Vuelta ondermeer meegenomen als belangrijke schakel in de ploegentijdrit – Sunweb reed gisteren dan ook naar een verdienstelijke 3e plek – maar zal zelf vooral uitkijken naar etappe 16:  De individuele tijdrit van 40 kilometer. Aangezien het aantal deelnemende tijdritspecialisten dit jaar erg dun gezaaid is, denken wij dat een top 10 notering er voor hem zeker in zit.

 

Richard Carapaz (Movistar)

Carapaz

©BettiniPhoto 2016 / Movistarteam.com

Eigenlijk valt deze klimmer van Movistar buiten het leeftijdsbereik die we voor dit artikel voor ogen hadden (tot 23 jaar), maar toch willen we hem toch graag noemen. In onze ogen is deze neoprof één van de ultieme ‘dark horses’ voor het niet-onaanzienlijke aantal bergetappes in deze Vuelta.

Het Spaanse topteam komt hier zonder één van hun vaste kopmannen Quintana of Valverde en dat houdt in dat het afwachten is voor wie er in de bergen gereden gaat worden. Ruben Fernandez en Marc Soler, zijn namen die in de media vaak genoemd worden, maar wij zouden niet verbaasd zijn als ook de Ecuadoriaan Carapaz het grind uit het bergpad klimt. Zijn goede resultaten in onder andere Route du Sud en Vuelta a Castilla y Leon dit jaar zijn wat ons betreft goede indicatoren voor een dergelijke bewering. Carapaz is überhaupt de enige Ecuadoriaan in de WorldTour en dat is voor ons al een goede reden om zijn naam hier te noemen. Volgend seizoen komt daar overigens verandering in: de nu nog bij Axeon Hagens Berman fietsende Jhonathan Narvaez zal dan voor Quick-Step Floors uit gaan komen.


Matej Mohoric (UAE Emirates)

Mohoric La Vuelta

© Team UAE Emirates

Het zal u mogelijk verbazen dat Matej Mohoric nog maar 22 jaar is. Wellicht komt dit omdat het alweer enkele jaren geleden is dat de Sloveen naam maakte als rijzende ster in de wielerwereld, door in opeenvolgende jaren zowel Wereldkampioen bij de junioren als Wereldkampioen onder de 23 jaar te worden. De Sloveen lichten wij eruit vanwege zijn strijdlust. Een allrounder die nog ouderwets op gevoel lijkt te willen koersen, met het mes tussen de tanden. Iets wat niet per definitie tot resultaat leidt – zijn laatste zege was in de Tour of Hainan 2016 – maar wel attractief is voor ons als kijkers.

Misschien zijn aanvallende renners als Mohoric vaak een soort ‘unsung heroes’ van het wegwielrennen; ze willen altijd rijden en hebben een neusje voor de ontsnapping, maar je ziet ze zelden hoog in de uitslagen terug. Wat die resultaten betreft: hij is nog jong en wellicht dat zijn aangekondigde transfer naar Bahrain-Merida voor een impuls zorgt. In deze Vuelta is het kopmanschap voor UAE aan Rui Costa en Louis Meintjes toebedeeld, maar de jonge Sloveen gaat u deze Vuelta ongetwijfeld tussen de namen in de kopgroep tegenkomen.

 

Enric Mas (Quick-Step-Floors)

Photo: Jim Fryer / BrakeThrough Media | brakethroughmedia.com

Deze Spanjaard in Belgische dienst behoort tot de grote klimtalenten in het peloton van de Vuelta 2017. De nog maar  22 jarige klimmer, die afkomstig is uit eigen kweek bij Quick-Step’s opleidingsteam Klein Constantia, is bezig aan zijn eerste seizoen als prof en heeft al bewezen bergop prima mee te kunnen met de grote jongens.

In zowel de Ronde van het Baskenland als de Ronde van California (beide WorldTour etappekoersen) eindigde hij bij de top 15 van het eindklassement. Nog recenter werd hij tweede, achter Mikel Landa, in het eindklassement van de Vuelta a Burgos, een goede opwarmer voor de ‘echte’ Vuelta.  Hij zal in deze editie van de ronde van Spanje qua hiërarchie waarschijnlijk Alaphilippe, Jungels en De La Cruz nog boven zich moeten dulden, maar wij zouden hem graag in een kansrijke ontsnapping zien en denken dat hij de kwaliteit heeft om dan mee te doen om de dagzege.

 

Odd Christian Eiking (FDJ)

Ook de laatste renner die wij in dit artikel uitlichten is een jong talent. De 22-jarige Noor Odd Christian Eiking was bij zijn vorige team Joker goed voor het nodige aantal topresultaten, wat hem een contract bij het Franse FDJ opleverde. Bij dit team reed hij in het eerste jaar vooral goed op Noors grondgebied. Dit jaar heeft hij al een paar mooie resultaten neer weten te zetten, zoals het winnen van de Boucles de l’Aulne – Chateaulin. Toch  zou het ons niet verbazen als hij zich bij Wanty-groupe Gobert, waar hij net een contract heeft getekend, beter tot zijn recht komt. Een team waar iets meer noordelijke nuchterheid heerst, zeg maar.

Een man voor het hooggebergte is hij niet, maar je kunt hem zeker verwachten op de korte ‘punchy’ klimmetjes, waarvan er in deze editie van de Vuelta meerdere op het programma staan.

#