Vooruitblik: Memorial Marco Pantani 2017 (16/9)

Photo credit: Massimiliano Calamelli Marco via Flickr (license)

Geplaatst op 15 sep, 2017

Op 14 februari 2004 overleed ‘El Elefantino’ Marco Pantani op 34-jarige leeftijd. Al na zeven maanden werd er een aan zijn nagedachtenis gewijde wedstrijd georganiseerd: de Memorial Marco Pantani. Deze eerste editie werd gewonnen door Damiano Cunego, die eerder dat jaar ook al de Giro d’Italia op zijn naam had geschreven. Morgen, 13 jaar later, rijdt Cunego wederom de Memorial Marco Pantani. Zijn ploeg Nippo-Vini Fantini is namelijk één van de vierentwintig  teams die in deze UCI 1.1-koers aan de start verschijnen.  Op de  provisionele* startlijst staan twee WorldTour-teams, negen Procontinentale, twaalf Continentale equipes en tevens een Italiaanse nationale selectie.

 

Parcours

Start- en finishplaats van de Memorial Marco Pantani 2017 is Cesenatico. De plaats waar ‘het Olifantje’ werd geboren, woonde en ook ligt begraven. Sinds 2006 is het ook de thuisbasis van La Spazia Pantani, oftewel het Pantani Museum.

Enfin. Het parcours is wat ons betreft te verdelen in drie segmenten: Het eerste deel leidt de renners 30 kilometer lang over licht hellend terrein richting de Bivio der Carpineta. De doorkomst bij deze tweesprong luidt deel twee van de rit in: een lokale ronde. Deze lokale ronde met een lengte van ongeveer 35 kilometer wordt drie keer verreden en vlak voor het einde van iedere ronde wordt de Montevecchio bedwongen. Een klim die ongeveer 5 km lang is en een gemiddeld stijgingspercentage van tussen de 6% – 8% heeft. Wij gaan ervan uit dat de klimmers met goede benen in de derde ronde wel een aanval zullen plaatsen op dit bergje. Dit lijken namelijk de laatste omhooglopende meters te zijn waar ze écht het verschil kunnen maken.

Bron: Cronoescalada editor / Lasterketa Burua

De afdaling die volgt is redelijk lastig. De weg is kronkelig, vrij smal en daarbij wordt ook nog eens voor vrijwel de hele zaterdagmiddag regen voorspeld. Niet zo’n prettig vooruitzicht voor die mannen die de afdaling niet tot hun specialisme mogen rekenen.. Voor renners die daadwerkelijk de aansluiting verliezen in de afdaling volgt er nog een kans om het recht te breien, want kort na de afdaling wordt er bijna onmiddellijk aan een nieuw klimmetje begonnen;

Dit is de beklimming van de Longiano. De renners zijn dan inmiddels van het lokale circuit af en rijden in oostelijke richting terug naar het zenuwcentrum van deze dag: Cesenatico.  Met een lengte van zo’n 4 kilometer en een maximaal stijgingspercentage van slechts 6% is de Longiano een stuk eenvoudiger dan de Montevecchio en daarom ook een stuk minder geschikt voor bijvoorbeeld een klimmer om een meesterplan te ontvouwen.

In de slotfase krijgen de renners de mogelijkheid om de aankomstlijn goed te verkennen, want ze sluiten de dag af met vier rondes van 5 km door de straten van Cesenatico. In deze lokale ronde liggen twee haakse bochten en dat biedt kansen voor aanvallers of (eventueel overgebleven) vluchters. Het haalt  de snelheid uit een achtervolgend peloton en als de straten kletsnat zijn heb je als vluchter toch iets meer ruimte om risico’s te nemen dan wanneer je in het hart van het peloton vertoeft. De slotkilometer is echter wat minder gunstig: dat is een kilometer lange rechte lijn richting de – bij het Pantani-monument gelegen – eindstreep.

Favorieten

Hoewel in de Memorial Marco Pantani (jaarlijks) de nodige hoogtemeters worden overbrugd, is deze koers al vaak door een sprinter gewonnen. Vorig jaar was Francesco Gavazzi bijvoorbeeld nog de snelste van een groep van 20 renners en iets verder terug in de tijd waren Sonny Colbrelli (2014) en Sacha Modolo (2013) de snelsten in een massasprint.

Sprinters zijn zeker ook dit jaar aanwezig, maar het is ook weer niet zo dat deze editie uitblinkt door de aanwezigheid van een pak topspurters. Androni-Sidermec keert terug met titelhouder Gavazzi en beide WorldTour-teams komen hier met goede sprinters als Colbrelli (Bahrain Merida), Pelucchi en Selig (Bora-hansgrohe), maar ook Mihkel Raïm(Israel Cycling Academy) en Marco Canola (Nippo-Vini Fantini) doen het dit seizoen erg goed in de sprint. En dan hebben we Elia Viviani nog niet eens genoemd. Hij komt hier voor de Italiaanse selectie aan de start en rijgt de ene zege aan de in de afgelopen weken. Ja, wij voorzien voldoende animo om iets voor de sprinters op poten te zetten in de  40 kilometer die liggen tussen het laatste klimmetje en de finishlijn. Het voorspelde slechte weer voor de middag kan juist weer in het voordeel werken van renners die liever een hardere koers zouden zien.

In onze ogen is de kans dat het morgen uitdraait op een massasprint 65/35 in het voordeel van teams met een echte sprinter binnen hun gelederen. De hoogste posities in ons sterrenstelsel worden daarom ingenomen door sprinters, maar we hebben ook een rijtje renners opgenomen die zouden kunnen verrassen.

Sterrenstelsel

*** Vivani, Colbrelli, Selig

** Canola, Raïm, Pelucchi, Gavazzi, Mucelli, Mager, Belletti

* Albanese, Kuss, Gesbert, Bettiol, Grossschartner, Cattaneo, Stüssi, Parrinello

Let ook op:
Gebreigzabhier, Tivani

 

 

*mochten er nog last-minute wijzigingen in de startlijst optreden, die invloed hebben op onze preview of favorieten, dan passen we dat aan. Vóór de start van de race vanzelfsprekend 😉

#