Vooruitblik: WK Bergen 2017 Wegrit Mannen (24/09)

Photo credit: Anpalacios Bergen harbour via Flickr

Geplaatst op 23 sep, 2017

Na de ploegentijdrit en individuele tijdrit staat er voor de mannen in de elitecategorie nog één discipline op het programma, het koningsnummer en tevens sluitstuk van #Bergen2017: de wegrit.

Er staan 44 (landen)teams aan de start morgenochtend en er gaat iets meer dan 267 kilometer in en om Bergen afgelegd worden. Wij blikken vooruit op het parcours en geven onze favorieten.

 

bron: UCI / WWW.bergen2017.no

 

Parcours

De start komende zondag is niet in Bergen zelf, maar in een dorpje ten noordwesten ervan: Rong. Vanuit dit plaatsje wordt namelijk eerst +/- 40 kilometer in lijn afgelegd richting Bergen. Dit gedeelte zal waarschijnlijk nog niet voor grandioos spektakel zorgen want A) Het is voor de toppers nog veel te vroeg om aan een aanval te denken en B) Er zijn geen noemenswaardige obstakels in dit deel opgenomen. We beschouwen dit openingsstuk van de wegwedstrijd dus maar gewoon als een aanloopje naar de lokale omloop.

Gedeelte in lijn tussen Rong – Bergen. bron: UCI

 

Het peloton betreedt dat lokale circuit ongeveer een kilometer na de finishlijn. Waar de renners 17,9 kilometer later dan voor het eerst overheen rijden. Na deze eerste doorkomst rijden de renners vervolgens 11 volledige rondes van 19,1 km. In de lokale ronde staan er officieel drie beklimmingen op de renners te wachten. De eerste is een 0,9 km lange heuvel (gem. 5%) in de wijk Solheimsviken en deze wordt gevolgd door een helling met een lengte van 0,9 km in de wijk Arstad. De klim waar allemaal om draait dit WK, is Ulriken, oftewel Salmon Hill.

 

Het lokale circuit rondom Bergen wordt 11 keer verreden. Bron: UCI

 

Salmon Hill is met zijn lengte van 1,5 kilometer en gemiddelde stijgingspercentage van 6,4% absoluut niet de zwaarste klim ooit, maar als de klimmers in het peloton iets willen proberen, denken wij wel dat hier hun beste kans ligt om weg te geraken. Aan het begin van de koers zullen de meeste renners nog wel meekunnen over deze berg. Maar het peloton heeft al ruim 250 km in de benen wanneer het voor de 12e en laatste keer aan de beklimming van Salmon Hill begint. Wij kunnen ons wel voorstellen dat de pure sprinters er dan meer moeite mee gaan hebben dan in het begin van de wedstrijd.

Salmon Hill. Bron: www.mycols.net

 

Eenmaal over de top volgt een afdaling over een vrij brede weg. De meeste renners zullen hier wel op uit de voeten moeten kunnen. Op het kaartje van het parcours herkennen wij bijvoorbeeld slechts één haarspeldbocht, maar als we die eens nader bekijken in Google Streetview lijkt ons de scherpte ervan niet zo extreem als weergegeven op de bovenstaande kaart.

Na een dus niet al te lastige afdaling is nog maar de helft van de lokale ronde afgelegd. Er resteert nog 5 kilometer over een relatief rechte weg, waarna de laatste 4 kilometer door de binnenstad van Bergen wat bochtiger en technischer worden. In de laatste kilometer zit zelfs nog een kleine ‘zigzag’ door de straten van Bergen. De laatste 250 meter zijn in een rechte lijn naar de finish.


Favorieten

Favorieten aanwijzen op basis van een startlijst met zoveel goede wielrenners is een pittige opgave, maar wij doen graag een poging om enkele kanshebbers op een rijtje te zetten:

Peter Sagan
De regerend wereldkampioen en de man op wie alle ogen op gericht zullen zijn morgen.
Er gaan geruchten dat hij een beetje ziek zou zijn momenteel, maar ja geruchten hè…
Slowakije is niet echt met een ijzersterk team ter ondersteuning van Tsaar Peter naar Bergen gekomen, maar aan de andere kant: dat heeft hem er eerder ook niet van weerhouden om wereldkampioen te worden. Zelf lijkt hij 100% zijn zinnen gezet te hebben op de ‘triple’ en geef hem eens ongelijk; Het parcours past erg goed bij zijn allround kwaliteiten en hij hoort tevens tot de snelste spinters in dit deelnemersveld. Het zal u niet verbazen dat hij daarom ook ónze topfavoriet is.

Matteo Trentin
Reed in de recente Vuelta Espana zo hard, dat hij in sommige etappes bijna leek op te stijgen. Hij won daar vier etappes, maar helaas wist Chris Froome nog net de puntentrui voor zijn neus weg te snoepen door mee te sprinten in de finale in Madrid. Minder dan een week later zette Matteo zijn frustratie hierover meteen om in een overwinning in de Primus Classic. Hij lijkt meer dan klaar voor dit WK en in is onze ogen de grootste concurrent van Peter Sagan voor de regenboogtrui.
De enige twijfel die wij bij de kansen van Trentin hebben, is wat er gebeurt als er vanaf de eerste lokale ronde in Bergen volle bak wordt gereden. In dat geval heeft Italië in de vorm van Moscon, Bettiol en Ulissi nog altijd drie ijzersterke troeven achter de hand.

Michael Matthews
‘Bling’ is wat ons betreft naast Trentin een van de renners die het Peter Sagan in een finale echt moeilijk kunnen maken.
Australië steunt hem met een goed team en de enorm goede flow die momenteel heerst onder de in Bergen aanwezige Sunwebbers (goud in de ploegentijdrit, Dumoulin eerste in de gewone tijdrit en Kämna die nét naast de U23-titel in de wegrit greep) zal hem ongetwijfeld motiveren om daar nog een schepje bovenop te doen. In de sprint zal hij in iedergeval niet veel mensen voor zich hoeven dulden.

Lars Boom
Van bovengenoemd trio zal hij het in een elitegroepje niet winnen, maar de vorm is momenteel erg goed (won recent nog de tijdrit én algemeen klassement van de Tour of Britain en hij zal ongetwijfeld iets willen ondernemen op Salmon Hill of in de straten van Bergen. Slecht weer zou in zijn voordeel zijn..

Tom Dumoulin
Chauvinistisch als we zijn, noemen we gewoon twee Nederlandse favorieten. Tom Dumoulin is gewoon een soort wielren-superman en verkeert duidelijk in de bloei én vorm van zijn wielerleven. We zien geen enkele reden waarom hij na de tijdrit ook niet gewoon de wegrit zou kunnen winnen. Dat zou samen met de eindzege in de Giro, die hij al op zak heeft, ook een prima voorbode voor het winnen van De Tour in 2018 zijn. Ach en doe ook meteen maar Tokio 2020. Go Tom, make The Netherlands great again!

Edvald Boasson Hagen
De Noorse allrounder rijdt hier een thuiswedstrijd en dat moet een atleet toch vleugels geven.
Alexander Kristoff is het andere speerpunt van de Noorse selectie in deze wedstrijd, maar voor hem zien we meer een rol als er een serieuze hergroepering plaatsvindt. Oftewel in een sprint.
Boasson Hagen zien we vooral meespringen in een eerder stadium, als er wordt aangevallen door klimmers en klassiekerspecialisten. Hij heeft de snelheid om het af te maken in zowel het peloton als een kleiner groepje en dat maakt hem een gevaarlijke klant om mee naar de meet te rijden.

Oliver Naesen
Dit zal u mogelijk verrassen, want Philippe Gilbert en Greg van Avermaet worden toch een beetje beschouwd als dé kopmannen van de zuiderburen. Wij denken dat Van Avermaet gewoon niet op de piek van zijn (overigens fantastische) seizoen is en de aankomst niet echt aansluit op de kwaliteiten van Gilbert.
Eigenlijk past dit parcours naar onze mening juist erg goed bij Oliver Naesen. De heuvels op het lokale circuit zijn niet monsterlijk zwaar en hij heeft een betere sprint dan Gilbert en Van Avermaet.
Herinnert u zich nog hoe hij in de Tour de France van dit jaar kopman Bardet terugreed naar de voorste waaier, door de wind?
Wij sluiten overigens niet uit dat er meerdere Belgische vlaggetjes in de top-10 wapperen aan het eind van deze dag, want ook mannen als Wellens en Stuyven moeten goed mee kunnen doen op een parcours als deze.

Michal Kwiatkowski
De altijd nog maar 27-jarige Pool is steevast van de partij als het om klassiekers of andere grote wedstrijden gaat. Hij heeft ook een topseizoen wat dat betreft: winst in San Sebastian, Milaan – San Remo en de Strade Bianche met daar bovenop podiumplaatsen in Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race.
Er zijn meerdere scenario’s waarin hij een belangrijke rol zou kunnen spelen, maar is vooral gebaat bij een harde koers. Tijdrijden is een van zijn specialiteiten dus een solo moet geen probleem zijn, maar hij heeft ook meerdere malen bewezen de sprint van een elitegroepje te kunnen winnen.

Julian Alaphilippe
Ook de Fransen hebben meerdere ijzers in het vuur, maar Alaphilippe is wat ons betreft hun beste kans op een topresultaat. Hij begon dit seizoen goed en won onder andere tijdrit in Parijs-Nice en stond op het podium in Milaan-SanRemo, maar raakte behoorlijk geblesseerd in de Ronde van het Baskenland. Zijn eerste race was vervolgens pas eind juli. Oftewel: hij behoort tot de meet frisse mannen aan de start van deze wedstrijd. Dit kan een rol spelen in een race van meer dan 260 kilometer. Een heuveltje zou voor hem de beste aankomst zijn, maar wij denken dat hij zeker in staat moet zijn om een plannetje te bedenken op de lokale rondes in- en om Bergen.

Alexey Lutsenko
Last but not least: de drievoudig winnaar van de ‘Tour of Almaty’, wereldkampioen U23 in 2012 én een van onze favoriete renners in het huidige profpeloton. Niet een man die het gaat beslissen als er een grotere groep naar de finish rijdt, maar wel iemand die regelmatig succesvol is met een perfect getimede aanval of late uitval. Dat is dus precies wat we ook morgen van hem verwachten. Wij denken dat hij er op gebrand zal zijn om die klungelige fietswissel, woensdag in de tijdrit, door middel van een glorieuze solo uit ons geheugen te wissen.

Aangevuld met de overige namen die ons te binnen schieten, ziet dat er ongeveer zo uit:


STERRENSTELSEL:

****
Sagan, Trentin, Matthews, Boasson Hagen

***
Naesen, Kwiatkowski, Alaphilippe, Gallopin, Dumoulin

**
Boom, Pedersen, Van Avermaet, Costa, Ulissi, Gilbert

*
Impey, Kristoff, Moscon, Kragh Andersen, Dillier, Stuyven, Valgren, Stybar


Jokers: Lutsenko, Bevin, August Jensen

# # #