Vooruitblik: Tour of Alberta 2017 (1/9 – 3/9)

Photo credit: Miroslav Volek Canadian National (CN), Henry House, Jasper National Park via Flickr (license)

Geplaatst op 30 aug, 2017

Vanzelfsprekend zijn momenteel alle ogen van de internationale wielerwereld gericht op de Vuelta Espana, maar in september staat, naast Europese etappekoersen als de Tour of Britain en de PostNord Danmark Rundt, traditioneel ook de Tour of Alberta op de wielerkalender. Nou ja, traditioneel… eigenlijk bestaat deze UCI 2.1 wedstrijd nog maar sinds 2013.

Wie denkt dat deze 5e editie gevierd gaat worden met een startlijst vol grote namen komt bedrogen uit, want er is dit jaar slechts één WorldTour-team naar de Canadese provincie afgereisd: Cannondale-Drapac. Dat is op zich erg jammer natuurlijk, want in het verleden wisten ook andere WorldTour-teams deze ronde wel te vinden. Bauke Mollema won bijvoorbeeld in 2015 nog het algemeen klassement, met daarachter Adam Yates (Orica) en Tom Jelte Slagter (Garmin). Het is overigens niet zo dat de WorldTour-teams Canada in z’n geheel links laten liggen, want voor de GP Québec en Montréal gaat de oversteek wel gemaakt worden, maar dat zijn dan ook WorldTour-koersen.

Je zou natuurlijk ontzettend kunnen treuren over het ontbreken van grote teams op de affiche van deze race, maar toch staan er genoeg teams en renners aan de start die gewoon goed aan elkaar gewaagd zijn: Rally Cycling bijvoorbeeld met Rob Britton, die dit jaar nog overtuigend de Tour of Utah wist te winnen. Een team dat ook altijd erg sterk is op eigen continent is UnitedHealthcare. Acevedo is een van hun aanwezige topklimmers en Travis McCabe zien we als een goede kandidaat voor een of meerdere sprintzeges. Ook van Jelly-Belly’s Tvetcov verwachten wij het een en ander deze ronde, hij werd in Utah 3e en de Colorado Classic 2e, een lijn die hij zeker zal proberen door te zetten..

Tussen de Amerikaanse en Canadese teams rijdt één Continentaal buitenlands team. Uit Colombia: Medellin-Inder. De veteraan Oscar Sevilla is hun kopman en hij heeft dit jaar al in menig koers bewezen nog altijd prima bergop te kunnen fietsen. Tot slot een een bijzondere vermelding voor TJ Eisenhart van Holowesko. Hij is hier plaatsvervangend kopman in verband met de afwezigheid van titelhouder Robin Carpenter en naast begenadigd fietser ook een ware positiviteitsgoeroe, dat kan alleen maar helpen.

Wij bespreken in onze vooruitblik de etappes afzonderlijk en geven daarbij tevens aan op welke renners wij gaan letten. We besluiten de preview met een #sterrenstelsel voor het eindklassement.

Parcours

Etappe 1:
Jasper – Lokaal circuit
162 km

Tour of Alberta 1

Alle hoogteprofielen zijn afkomstig van de organisatie


Op vrijdag 1 september rond 18.25 uur Nederlandse tijd begint de Tour of Alberta 2017 met een parcours door Jasper National Park. Gestart wordt er in het stadje Jasper zelf en vervolgens wordt er koers gezet naar het begin van een omloop die drie maal gereden gaat worden. De Icefields Parkway is een hoofdrol toebedeelt voor deze omloop. Op de lokale ronden door dit stukje Unesco Werelderfgoed worden de renners al met enig hoogteverschil geconfronteerd, maar het echte venijn zit ‘m in de staart: Na de laatste ronde wordt er via Marmot Road afgebogen richting het skigebied Marmot Basin. Een klim van circa 14 kilometer. Hier gaat het eindklassement voor deze vierdaagse al grotendeels bepaald worden. Wie op de slotklim tijd verliest, krijgt later in de ronde maar weinig kans om dat goed te maken.

Renners die we verwachten:
Tvetcov, Howes, Britton, Eisenhart, Acevedo
Renners die kunnen verrassen:
Clarke, Sevilla, Slagter, Kuss, Piccoli


Etappe 2:
Spruce Grove
132 km

Etappe 2 speelt zich af in de buurt van Spruce Grove. Eerder was dit al een finishplaats in de Tour of Alberta, maar dit jaar is het gaststad voor een ‘out and back’ etappe. Vanuit het net buiten Edmonton gelegen stadje een grote lus gereden en eenmaal weer terug nog drie maal een korte bochtige lokale ronde. Het parcours lijkt ons erg geschikt voor vluchters. Er wordt na een korte aanloop meteen al heuvelop gereden en vervolgens is het parcours licht geaccidenteerd. Voor de klassementsmannen is het vooral belangrijk dat eventueel gevaarlijke vluchters binnen handbereik blijven. Er zal waarschijnlijk gecalculeerd worden gereden door het peloton en gegokt op het inlopen van de kopgroep vlak voor wordt teruggekeerd naar Spruce Grove, maar vlak de kansen van een ervaren criteriumrijder op het lokale circuit niet uit! In de Colorado Classic zagen we in een etappe het peloton letterlijk pas in de slotmeters aansluiten bij de aanvallers. Een vrij ongecontroleerde sprint was het gevolg.

Aanvallers voor dergelijke etappes voorspellen is erg lastig, maar wij zien in het geval van een hergroepering vooral de geroutineerde sprinters als grootste kanshebbers.

Renners die we verwachten:
McCabe, Murphy, Rodriguez, Wippert.
Renners die kunnen verrassen:
Magner, Lewis, Joyce, Burke


Etappe 3:
Edmonton
116 km

Deze etappe bestaat volledig uit een lokaal circuit in de stad Edmonton, de hoofdstad van de provincie Alberta. Decor voor de start is de University of Alberta en vervolgens worden er 11 rondes gereden, die vrijwel in z’n geheel over de Great Road Northwest gaan, heen en terug. Wij denken dat het peloton in staat moet zijn om hier een koninklijke massasprint te organiseren.

Renners die we verwachten:
McCabe, Murphy, Wippert
Renners die kunnen verrassen:
Cowan, Rodriguez, Castillo, Hernandez


Etappe 4:
Edmonton
124,1 km

Ook dag vier speelt zich af in Edmonton en voert het peloton over een parcours die al meerdere edities is gebruikt voor de afsluitende etappe van deze wedstrijd. Over een totale lengte van iets meer dan 124 kilometer worden 11 ronden gereden. Start en finish zijn in ‘downtown’ Edmonton, pal voor het stadhuis aan de Sir Winston Churchill Square.

Dit parcours is technischer dan die van de dag ervoor en de historie leert ons dat het op deze omloop  vaak niet lukt om de boel helemaal bij elkaar te houden. Een serieuze mogelijkheid  voor  de ervaren circuitrijders om hier hun slag te slaan. De top van het klassement zal bij de les moeten blijven, maar waarschijnlijk zal de leider in de wedstrijd zijn eindzege op deze dag niet meer uit handen geven.

Renners die we verwachten:
Huffman, Joyce, Magner, McCabe
Renners die kunnen verrassen:
Coté, Langlois, Stites, Eisenhart, Howes, Tvetcov

 

Eindklassement

Voor de eindwinst van de Tour of Alberta kijken wij vooral naar de topklimmers. In de eerste etappe zal het voor hun eigenlijk al moeten gebeuren. Kortom de klimmers in goede vorm en met een team om de race ook na etappe 1 te kunnen controleren of, als hun kopman er nog niet goed genoeg voor staat, juist iets te forceren.

Sterrenstelsel:
*** Britton, Tvetcov, Howes
** Acevedo, Eisenhart, Sevilla
* Clarke, Kuss, Slagter, Piccoli

#