Vooruitblik: Tour of Britain 2017 (3/9 – 10/9)

Photo credit: Andrew Back on Track via Flickr (license)

Geplaatst op 3 sep, 2017

Frankrijk heeft de Tour de France en de Britten hebben de Tour of Britain. De werkelijkheid is natuurlijk iets genuanceerder, maar het is wel een goede openingszin.
Deze etappekoers met UCI HC status wordt al sinds 1945 georganiseerd en ook dit jaar staat er – ondanks de overlap met de Vuelta Espana – een gevarieerd peloton aan de start. Op de startlijst vinden we, niet geheel toevallig, naast Team Sky meerdere Britse teams. Deze  (pro-)continentale ploegen, als JLT Condor, Madison Genesis of One Pro Cycling, beschikken in de basis misschien niet over het topniveau (en budget) van Team SKY of andere teams uit de eredivisie van het wielrennen, maar hun thuisvoordeel kan natuurlijk best één en ander compenseren. Ze doen wat hun selecties betreft in de breedte ook niet echt onder voor sommige Worldtour-teams die hier duidelijk niet met hun A-selectie aan de start verschijnen. Lotto-Soudal bijvoorbeeld.

Het parcours van dit jaar is niet het meest uitdagende. Wij zien minimaal vijf etappes die in een sprint kunnen eindigen. Aan de andere kant blijft het nu misschien wel spannend tot het einde en vond iedereen het achteraf fantastisch. Wat ook bij kan dragen aan een meer open koers: elke ploeg mag maar zes renners opstellen. De afgelopen edities van de Tour of Britain had dit zichtbaar invloed op de mate waarin sterke teams de wedstrijd konden controleren. 

De winnaar van vorig jaar, Stephen Cummings, is niet van de partij, maar zijn voorganger Edvald Boasson Hagen wel. We zien in hem een kanshebber voor de eindzege; het terrein past goed bij zijn allround-kwaliteiten, hij heeft een erg goede tijdrit en kan meesprinten voor bonificatieseconden. Op de startlijst prijken tevens de namen van twee Nederlandse oud-winnaars: Lars Boom en Dylan Van Baarle. Winnen gaat lastig worden, maar er liggen, naar onze bescheiden mening, voor beide heren kansen op dit parcours. 

We bespreken in deze vooruitblik de acht etappes afzonderlijk en sluiten af met onze favorieten voor het eindklassement.

Parcours

Etappe 1:
Edinburgh – Kelso
190 km
De Schotse hoofdstad is dit jaar het vertrekpunt van de acht dagen durende ‘OVO Tour of Britain’, zoals de naam voluit luidt. Etappe 1 is meteen ook de meest noordelijke etappe. Vanuit het oude stadscentrum van Edinburgh wordt er eerst via een circa 120 kilometer lange route naar de finishplaats Kelso gereden. Eenmaal daar aangekomen staat er nog een lokale omloop van 70 kilometer op het menu.

Tour of Britain 2017 -1

Bron: OVO Energy Tour of Britain

De voornaamste obstakels onderweg zijn de Redstone Rigg, Scotts View en Dingleton (alle drie 2e categorie), waarvan de laatste een kort maar venijnig klimmetje op 25 kilometer van de finishlijn is. Op zich een mooi punt om vanuit de kopgroep een aanval te plaatsen. Aan de andere kant: de finale van deze rit figureerde ook in de Tour of Britain 2015 en toen bleek Dingleton niet zwaar om genoeg om de pure sprinters overboord te kieperen. Daarom denken wij dat dat er op deze eerste dag wederom gesprint gaat worden in Kelso; de benen zijn nog fris en de ploegen van de sprinters zullen gretig zijn. Een scenario waarbij vluchters, of late aanvallers,  het redden geven we een kansje, omdat controleren met teams van zes man nu eenmaal lastiger is dan met negen. Toch gaat onze ultieme voorkeur uit naar een krachtmeting tussen de aanwezige topsprinters.

Renners die wij verwachten:
Viviani, Groenewegen, Gaviria, Ewan, Lawless, Kristoff
Renners die kunnen verrassen:
Küng, Domagalski, Bennati, Tratnik

 

Etappe 2
Kielder Park – Blyth
211 km

De tweede etappe is de langste etappe van de gehele ronde. Eigenlijk al vanaf het begin van hun werkdag krijgen de renners een behoorlijk op en af parcours voor de kiezen. Helaas voor de vluchters zal de lengte van de etappe hun waarschijnlijk tegenwerken, want dichter bij de kust begint het terrein steeds vlakker te worden. Vlak voor de eerste tussensprint buigt de route af naar het zuiden, dit is ongeveer halverwege de etappe. Vervolgens rijdt men langs de kust richting Blyth.

Tour of Britain - 2

Bron: OVO Energy Tour of Britain

Op het moment van schrijven zijn er geen weersvoorspellingen die aangeven dat het weer op deze dag een prominente rol gaat spelen, maar dit kan nog veranderen natuurlijk. Als dat niet gebeurt, denken wij dat er gewoon gesprint gaat worden in Blyth. Er wordt dan eerst nog wel in een grote lus door de stad gereden en vlak voor de finish ligt een haakse bocht. Opperste concentratie geboden dus voor de sprinters en hun treintjes.

Renners die wij verwachten:
Viviani, Groenewegen, Gaviria, Ewan, Kristoff
Renners die kunnen verrassen:
Lawless, Opie, Bevin, Jones, Banaszek

 

Etappe 3:
Normanby Hall park – Scunthorpe
172 km

Tour of Britain 2017 - 3

Bron: OVO Energy Tour of Britain


Op dag drie gaat het peloton een behoorlijk stukje zuidelijker van start. In North Lincolnshire om precies te zijn. Het startschot wordt gegeven op het (naar verluidt) prachtige landgoed Normany Hall park. 
Op papier wordt ons een etappe met een vrij grillig profiel voorgeschoteld – je zou bijna verwachten dat het hier tussen de klassiekerspecialisten en punchers zal gaan – maar wat ons betreft bedriegt de schijn een beetje. De hoogtemeters zijn niet van dusdanige aard dat het een sprint in de straten van Scunthorpe kan voorkomen. De laatste kilometers richting de finish zijn ‘recht zo die gaat’, weinig obstakels. Op Kingsway loopt de weg nog iets omhoog, maar een hoge ‘aanvliegsnelheid’ strijkt dat voor de meeste sprinters waarschijnlijk wel glad.

Renners die wij verwachten:
Groenewegen, Gaviria, Viviani, Kristoff, Ewan
Renners die kunnen verrassen:
Opie, Lawless, Bevin, Jones, Hagen, Banaszek

 


Etappe 4

Mansfield  –  Newark-on-Trent
175 km

Tour of Britain 2017 - 4

Bron: OVO Energy Tour of Britain

Deze dag strijkt het rondreizende Britse wielercircus neer in het graafschap Nottinghamshire, wellicht kent u het van Robin Hood. Het peloton rijdt deze dag zelfs door Sherwood Forest.. dat moet de fans wel aanspreken. Zowel start- als finishplaats maken hun debuut in de Tour of Britain. Voor wat betreft het parcours zien wij het als een herhaling van de vorige dag, hooguit in een iets ander jasje. Een sprint lijkt ons dan ook wederom de meest logische uitkomst. De slotkilometers zijn wel minder ‘straight forward’ dan de dag ervoor in Scunthorpe. Het wordt handen in de beugels en opletten geblazen voor de mannen die vandaag de sprinters gaan piloteren.

Renners die we verwachten:
Gaviria, Lawless, Viviani, Groenewegen, Kristoff, Ewan
Renners die kunnen verrassen:
Jones, Von Hoff, Banaszek, Opie, Bevin 

 

Etappe 5
ITT Clacton
16 km

Tour of Britain 2017 - 5

Bron: OVO Energy Tour of Britain

We zijn over de helft van de ronde en voor deze dag staat er een individuele tijdrit geprogrammeerd.
Het parcours is niet erg ingewikkeld. Gestart en gefinisht wordt er aan de Marine Parade in Clacton on Sea. Over een lange weg langs de boulevard gaat het richting het naastgelegen kustplaatsje Holland on Sea. Hier wordt in een lus omheen gereden en vervolgens gaat het via de boulevard weer terug naar Clacton on Sea. In de bovengenoemde lus moeten natuurlijk een paar bochten genomen worden, maar voor de rest lijkt dit ons een vrij snel en no-nonsense parcours. Een kolfje naar de hand van de echte tijdritspecialisten.

Renners die wij verwachten:

Van Emden, Küng, T. Martin, Campenaerts, Castroviejo
Renners die kunnen verrassen:
Mullen, Kwiatkowski, Hagen, Roglic, Thomas, Durbridge, Dowsett

 


Etappe 6:

Newmarket – Aldeburgh
187 km

Het graafschap Suffolk vormt het decor voor deze etappe. Vanuit Newmarket in het binnenland wordt er via Ipswich richting de kust gereden. De finishplaats Aldeburgh ligt niet ver van de plaats waar de dag ervoor de tijdrit plaatsvond, maar dát ligt dan weer in Essex. Genoeg topografische gewauwel, ter zake! Het parcours voor deze dag heeft in het routeboek een redelijk geaccidenteerd profiel meegekregen, maar als je naar de hoogtemeters kijkt valt het allemaal erg mee.

Tour of Britain 2017 - 6

Bron: OVO Energy Tour of Britain

Op iets minder dan 20 kilometer voor de finish liggen de bergpunten van de dag klaar, maar wij verwachten daar geen spectaculaire beelden te gaan zien. Het is meer een soort ‘kingsize’ vluchtheuvel. De aanloop naar de finishlijn in Aldeburgh is niet erg technisch, maar er ligt wel een behoorlijk scherpe bocht in de slotkilometer. Hier gaat de snelheid er wel eventjes uit en het is zaak voor de sprintersploegen om hun man hier goed voor in te houden, want de weg lijkt ons er niet breed genoeg voor alle treintjes en wat daar nog meer tussendoor doolt. Pas vlak voor de daadwerkelijke finish wordt de weg op High street flink breed en staat niets een Royale sprint in de weg.

Renners die wij verwachten:
Groenewegen, Viviani, Lawless, Ewan, Kristoff, Gaviria
Renners die kunnen verrassen:
Jones, Opie, Banaszek


Etappe 7:

Hemel Hempstead – Cheltenham
185 km

De Tour of Britain 2017 nadert zijn einde, maar qua parcours wordt het zeker niet afgeraffeld. Er staan nog twee leuke etappes op het programma, waarvan deze etappe is aan te merken als de Koninginnenrit van de ronde. Startplaats Hemel Hempstead maakte al eerder deel uit van deze wedstrijd, maar finishplaats Cheltenham maakt haar debuut en daar zijn ze zo blij mee dat ze een heus festival rondom de aankomst van de Tour of Britain hebben georganiseerd. 

Tour of Britain 2017 - 7

Bron: OVO Energy Tour of Britain


Het parcours tussen deze twee plaatsen bestaat eigenlijk uit twee delen. Een betrekkelijk eenvoudige eerste helft met één gecategoriseerde beklimming (Brill Hill) en vervolgens komt men, na de lunchpauze, in het tweede deel van de rit op lastiger terrein met verschillende serieuze heuvels en hellingen. Op 10 kilometer van de finish ligt Cleeve Hill en dat is een prima vertrekpunt voor een man met snode plannen. De echte sprinters gaan hier niet meer meedoen, maar toch zijn er verschillende typen renners die wel uit de voeten kunnen op dit parcours: van snelle klimmers tot echte punchers, maar ook het type renner dat je in Vlaanderen vooraan kunt zien. De afstand van Cleeve Hill tot de finishlijn is in onze ogen nét te lang voor een solo, maar een finale die bestaat uit een sprintje tussen een selecte groep renners, die vanaf daar is vertrokken lijkt ons een aannemelijk scenario.

Renners die wij verwachten:
Gilbert, Kwiatkowski, Hagen, Thomas, Bevin
Renners die kunnen verrassen:
Meurisse, Swift, Boom, Van Baarle, Oram, Knox, Dan Martin

 

Etappe 8:
Worcester – Cardiff
180 km

Op de laatste dag wordt er in Wales gereden. Tussen Worcester – van de saus – en Cardiff, de hoofdstad van Wales, gaan de laatste 180 kilometer van deze week afgelegd worden. Het parcours is een beetje een ‘mixed bag’. Er gaat zeker geklommen worden, want er liggen nog drie obstakels van de 2e categorie op het peloton te wachten, maar vanaf laatste heuvel (Belmont Hill)  is het nog altijd 50 kilometer tot aan de finishlijn. Dit geeft het peloton een goede mogelijkheid om de achtervolging van een kopgroep te organiseren. Als de top van het klassement dicht bij elkaar staat, zouden de (nog resterende) bonificatieseconden een extra motivatie kunnen zijn om vluchters al vroeg in te lopen.

Tour of Britain 2017 - 8

Bron: OVO Energy Tour of Britain

In Cardiff aangekomen wordt nog drie keer een omloop door de straten van de stad gereden, dit maakt de finale behoorlijk technisch. De laatste passage van de lokale ronde is tevens de laatste tussensprint voor bonificatieseconden, deze zijn natuurlijk bij de ‘echte’ finish ook nog een keer te verdienen. Wij gaan ervan uit dat de meeste teams deze etappe vooraf hebben toebedeeld aan hun sprinters, maar de lokale omloop is zeker niet gunstig terrein voor de treintjes en dus ligt een kat-en-muisspel op de loer op het stratencircuit van Cardiff. Hopelijk een spectaculaire afsluiter van deze ronde! 

Renners die wij verwachten:
Gaviria, Ewan, Lawless, Groenewegen, Vivani, Kristoff
Renners die kunnen verrassen:
Koch, McEvoy, McCormick, Bevin, Küng

Eindklassement

Voor de favorieten voor de eindzege kijken wij naar renners het goed kunnen doen in etappe 7 én over een goede tijdrit beschikken. Deze etappes in combinatie met het handig inspelen op de bonificatieseconden zijn de hoofdbestanddelen voor een goede eindklassering.


Sterrenstelsel:
*** Thomas, Gilbert, Boasson Hagen
** Kwiatkowski, Bevin, Boom, Küng
* Roglic, Kristoff, Knox, Van Baarle, T.Martin, Durbridge

Jokers: Oram, Tratnik

#