Vooruitblik: La Vuelta 2017 week 3 (5/9 – 10/9)

Photo credit: Barcex Madrid skyline via Flickr (license)

Geplaatst op 4 sep, 2017

Na het spektakel van gisteren op de Sierra Nevada zijn we beland bij de tweede- en laaste rustdag. Het is geen verrassing dat Chris Froome nog altijd in de rode trui rijdt. Sterker nog, hij heeft zijn voorsprong zelfs uitgebouwd en wij houden er ernstig rekening mee dat hij daar morgen nog een flinke schep bovenop doet. Esteban Chaves, op de vorige rustdag nog de nummer twee van het klassement, staat inmiddels vijfde. Zijn plek is afgelopen week ingenomen door Vincenzo Nibali, die nu op net iets meer dan een minuut van de Britse klassementsleider staat. Alles lijkt tot dusver nog volgens plan te verlopen voor Team Sky, met de val van de kopman in etappe 12 als klein schoonheidsfoutje. De verwondingen lijken mee te vallen, want in de etappes erna peddelde hij gewoon weer rond als vanouds, omringd door zijn trouwe adjudanten. De beste man in koers afgelopen week was Miguel Angel ‘Superman’ Lopez. De Colombiaanse klimgeit van Astana won maar liefst twee etappes en maakte meer dan een minuut goed op de vijf klassementsmannen die – nu nog – boven hem staan. 

Ook onze landgenoot Wilco Kelderman deed het erg goed in de bergritten en voelde zich klaarblijkelijk sterk genoeg om af-en-toe zelfs een speldenprikje uit te delen. Bovendien is hij samen met Froome misschien wel een van de beste tijdrijders binnen de top-10 van het algemeen klassement.Team Sunweb zal dus, ondanks het wegvallen van Sam Oomen behoorlijk postitief gestemd de rustdag in zijn gegaan. Een team dat ook reikhalzend uit zal kijken naar week 3 is Katusha, want ook Ilnur Zakarin  heeft duidelijk de goede benen gevonden en en staat inmiddels derde in het klassement.

In kamp Contador zal men waarschijnlijk meer met gemengde gevoelens terugkijken op de voorbije week. ‘El Pistolero’ heeft meerdere malen gegokt en verloren en is daardoor teruggezakt in het algemeen klassement. Hij gaat zijn laatste week in als profwielrenner en reken maar dat hij dit dansend op de pedalen met ons wil vieren!

Zoals wij reeds voorzagen in onze vooruitblik van week 2 beginnen de renners die de Tour niet hebben gereden er nu bovenuit te steken. Terwijl Tour-gangers als Contador en Aru juist wat haarscheurtjes beginnen te vertonen. Je mag verwachten dat frissere mannen als Kelderman en Nibali dit ook is opgevallen en zij met het figuurlijke mes tussen de tanden de laatste week in gaan. Zij hebben de statistiek in ieder geval aan hun zijde:  De afgelopen 10 edities werd de Vuelta maar één keer gewonnen door iemand die in datzelfde jaar ook de Tour uitreed. Dit ‘record’ uit 2016 staat op naam van Nairo Quintana.

Wij zijn benieuwd naar wat de slotweek gaat brengen en geven in deze vooruitblik vast onze kijk op de zaak.

Parcours

Etappe 16:
ITT
40,2 kilometer

De Vuelta-karavaan is na een transfer in het noorden van Spanje neergestreken en zal daar de komende vier dagen doorbrengen. Deze slotweek wordt ingeluid met een rit tegen de klok, tevens de enige individuele tijdrit van de ronde. Er wordt gestart in de buurt van Los Arcos: op het racecircuit van Navarra, een fraaie setting voor een snelle discipline als deze. Het blijft niet bij rondjes over het circuit, want de finish is een stukje verderop in Logrono.

La Vuelta 2017 - 16

Bron plattegrond: A.S.O / lavuelta.com

Deze tijdrit van iets meer dan 40 kilometer wordt in het routeboek met vlak aangeduid, maar er zitten rond de helft van het parcours toch wel een paar stijgende kilometers. Er moeten in dat deel ongeveer honderd hoogtemeters overbrugd worden. Geen heftig verhaal, maar vlak is het daar niet. Voor de rest gaat de route wel grotendeels over (Spaans) vlakke wegen, waarop met een groot verzet rondgedraaid kan worden. Eenmaal in Logrono zijn de slotkilometers vrij technisch, maar dat stelt op de totale afstand niet veel voor. De schaars aanwezige tijdritspecialisten zullen al twee weken lang hebben uitgekeken naar deze dag en voluit voor de dagzege gaan, maar klassementsmannen met een goede tijdrit kunnen vandaag ook goede zaken doen. Voor de rest van het peloton zal dit vooral een extra rustdag zijn, want waarom zou je hier als een gek tegen de klok gaan rijden, in de wetenschap dat je de komende dagen nog vol aan de bak moet voor je kopman?

Renners die wij verwachten:
Dennis, Froome, Kelderman, Jungels, Lampaert
Renners die kunnen verrassen:
Kämna, L.L Sanchez, Oliveira, Zakarin, Contador, Ludvigsson, Van Garderen

 

Etappe 17
Villadiego – Los Machucos
180,5 kilometer
Er staat het peloton nog het een en ander aan klimgeweld  te wachten de komende dagen en dit is bergetappe nummer één. Behalve dat Villadiego in de regio Castilië en Leon ligt, hebben we over de startplaats niet veel te vertellen. Vanuit dit dorpje krijgt het peloton eerst een vrij rustige beginfase van de etappe voorgeschoteld. Of ze hier ook echt blij mee zullen zijn is maar de vraag. Een langdurige stoelendans om de samenstelling van de kopgroep en toestemming van het peloton ligt op de loer. Het zal dringen worden om een ticket voor de vlucht van de dag: de kansen om nog een etappe te winnen beginnen schaars te worden en de strijd om het bergklassement speelt mogelijk ook een rol bij de samenstelling van een kopgroep.  Of het pas op dit punt gaat duren is koffiedik kijken, maar na iets meer dan 50 kilometer ligt een lange afdaling en dat lijkt ons een prima vertrekpunt voor een avontuur. Pas na 100 kilometer gaat er serieus geklommen worden: de Portillo de Lunada (2e categorie) is de eerste van de drie beklimmingen op deze dag.

Vuelta 2017 - 16

Bron van alle hoogteprofielen: A.S.O / lavuelta.com

De lange afdaling is behoorlijk bochtig en de weg niet erg breed. Hopelijk is de weg inmiddels wel iets beter dan wat we via streetview op ons beeld kregen.. Voor de waaghalzen liggen hier kansen om uit te lopen dus. De twee resterende beklimmingen liggen beide in de laatste 30 kilometer. En dat is bij elkaar opgeteld een pittige finale. Eerst de 10 kilometer lange beklimming van de Puerto Alisas. Dit is een vrij eenvoudige beklimming zonder extreme stijgingspercentages. Na een afdaling bereikt men dan de voet van de Alto de Los Machucos. Dit is andere koek: in de eerste 3 kilometer van deze beklimming liggen stroken van meer dan 20% stijgingspercentage. De rest van de beklimming is minder steil, maar het is absoluut geen geleidelijke klim. In de buurt van de finishlijn vlakt het wel behoorlijk af, naar glooiend zeg maar. Hier is ook de top.

Wij zien wel een scenario voor ons dat een klassementsrenner, die in de tijdrit minuten aan zijn broek heeft gekregen, deze etappe aangrijpt om sportief zijn gram te halen. De vraag is dan of dit het beste vanuit een kopgroep of juist een uitgedund peloton is te realiseren. Wij zouden zeggen: laat je door de treintjes van Nibali en Froome naar de voet van de slotklim brengen en kijk dan eens hoever je op eigen kracht komt.

De vlucht van de dag (of wat er nog van over is) gaat op de Alto de Los Machucos vermoedelijk wel opgeraapt worden en we verwachten vuurwerk tussen de klassementsmannen onderling in de laatste 30 kilometer van deze etappe. Het zal deze dagen moeten gebeuren tenslotte.

Renners die we verwachten:
Chaves, M.A. Lopez, Woods, Froome, Nibali, Zakarin
Renners die kunnen verrassen:
Adam Yates, Reyes, Soler, Aguirre, Roche, Róson

 

ETAPPE 18
Suances – Santo Toribio de Liébana
169 kilometer
De vorige etappe bracht het peloton naar Cantabrië en daar start ook deze etappe. In Suances aan de kust wordt er naar het landinwaarts gelegen klooster van Santo Toribio de Liébana gereden. Laten we maar met de deur in huis vallen: wij denken dat deze etappe voor de vluchters gaat zijn. De beklimmingen zijn niet extreem steil of lang, dus voor een vrije grote groep renners het proberen waard. Daarnaast zullen de  klassementsrenners het met ons eens zijn dat er voor hun niet veel te halen valt vandaag..

Julian Alaphillipe beloofde na zijn overwinning op Xoret de Cati in etappe 8 dat we deze ronde nog meer van hem zouden gaan zien. De etappe die vandaag op het programma staat is in onze ogen zijn beste kans op nog een zege en lijkt ook op maat gemaakt voor zijn kwaliteiten. Op het muurtje naar de finishlijn (2 kilometer tegen gemiddeld 11 procent) zijn er maar weinig die hem kunnen verslaan. Iemand die wij ook in de kopgroep hopen te zien en deze finale aan moet kunnen is Jetse Bol. En eigenlijk geldt dat ook voor Michel Kreder, om maar een paar landgenoten te noemen. Mochten de kopmannen het wel op hun heupen krijgen dan zal dit in de fase tussen kilometer 100 en 150 moeten gebeuren, daar liggen drie beklimmingen waaronder één van de 2e categorie. Op de slotklim naar het klooster valt in onze ogen niet veel tijdwinst te behalen, die is gewoon te kort.

Renners die we verwachten:
Alaphilippe, Adam Yates, Costa, L.L. Sanchez, Majka
Renners die kunnen verrassen:
Simon Yates, Kreder, Bol, Lutsenko, D.Moreno, Contador, Soler


Etappe 19:

Caso. Parque Natural de Redes – Gijón
149,7 km
Op vrijdag rijdt het peloton naar de Asturische Kust. Tussen Caso en Gijón krijgen de renners vier gecategoriseerde klimmen voor hun kiezen. De zwaarste van dit kwartet, de Alto de Coladonna, staat al na 20 kilometer op het programma. Dit is een klim van de eerste categorie; voor renners die van de bergtrui een doel hebben gemaakt een mooie kans om wat punten binnen te slepen, want voor de klassementsrenners komt deze berg ogenschijnlijk te vroeg om ‘oorlog’ te maken.

Renners die de Alto de Caladonna gebruiken om weg te glippen, maken naar onze mening een goede kans om de hele dag voorop te blijven. Het parcours lijkt ons, met uitzondering van de laatste klim van de dag, namelijk niet selectief genoeg om een aanval op de rode leiderstrui uit te lokken. Daarnaast lijkt het ook niet onlogisch dat de kopmannen hun krachten willen sparen  voor de volgende dag.

Vuelta 2017 - 18
De laatste klim van de dag is de Alto de San Martin de Huerces. Een dergelijke klim van de derde categorie is doorgaans niet het jachtterrein van de kopmannen, maar als een goede daler vlak voor de top een gaatje weet te slaan kan hij deze voorsprong in de afdaling zomaar uitbouwen. De afdaling is zeker niet de lastigste van deze ronde, maar kent toch een aantal listige bochtjes. De moeilijkheid van deze afdaling zit hem vooral in het wegdek dat tegen het eind van de afdaling wel verraderlijk smal wordt.

Mocht een klassementsrenner hier toch besluiten om voor een kleine tijdswinst de strijd aan te gaan, dan zal dat naar onze verwachting gebeuren in de achtergrond van het gevecht om de ritzege. Een mooie kans op ritwinst voor de renners die zijn afgehaakt voor een top tien klassering of mannen die nog in de race zijn voor de bergtrui. Tot slot sluiten wij ook niet uit dat Matteo Trentin zijn wagonnetje aanhaakt en vanuit een kopgroep naar zijn 4e etappezege sprint. 

Renners die we verwachten:
Villella, Majka, Lutsenko, Rui Costa, Mohoric, Armée
Renners die kunnen verrassen:
Poljanski, Maté, Bouwman, Gougeard, Lluis Mas, Trentin


Etappe 20:

Corvera de Asturias – Alto de l’Angliru
117,5 km
De voorlaatste rit van deze Vuelta á España 2017. Volgens kenners dé etappe waar het klassement nog behoorlijk door elkaar geschud kan gaan worden. Een etappe waar sommige klassementsrenners mogelijk alles of niets zullen gaan spelen. De koninginnenrit van de Vuelta 2017: de rit naar de Angliru.

Vuelta 2017 - 18

De Angliru is met een lengte van ruim 12 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 10% een van de meest gevreesde beklimmingen van Europa. De zwaarste stukken van ‘Het monster van Asturië’ komen zelfs boven de 23% uit. Alberto Contador sprak ooit vol ontzag dat de Angliru zelfs voor hem te zwaar is om op aan te vallen. Aldus een van de meest aanvalslustige renners van het afgelopen decennium.

Op deze cruciale dag in het hooggebergte is de Angliru duidelijk het hoofdgerecht, maar ook de voorgerechten liegen er niet om:  de Alto de la Cobertoria en de Alto del Cordal, beide beklimmingen van de 1e categorie. En om het allemaal nog spectaculairder te maken is deze etappe met slechts 117 kilometer ook nog eens de kortste rit van deze Ronde van Spanje. De tijdlimiet zal sommige teams absoluut zorgen baren.  Wat ons betreft zijn alle ingrediënten voor een heuse ‘grande finale’ hiermee aanwezig. Al geldt de aloude stelregel: “de renners maken de koers” natuurlijk ook vandaag. Het is dus hopen op de strijdlustige die de lont in het kruitvat durft te steken. Een taak die Alberto Contador ongetwijfeld met plezier nog een állerlaatste keer op zich wil nemen.

Overigens… is het niet ondenkbaar dat alsnog een vroege vluchter zonder klassementsambities er aan het eind van de dag met de ritzege vandoor gaat. Maar onze romantische kant ziet op deze mythische col natuurlijk het liefst een man tegen man gevecht tussen de absolute toppers van deze ronde. Als we nog even doorgaan met dagdromen, zou het helemaal fantastisch zijn als iemand een dubbelslag slaat op de Angliru: de rit én een geslaagde couppoging om het eindklassement te winnen. Maar wij vrezen dat de Skytrain daarvoor gewoonweg té sterk is.

Renners die wij verwachten:
Froome, Kelderman, Lopez, Chaves, Zakarin, Nibali
Renners die kunnen verrassen:
Woods, Majka, Contador, Kruiswijk, Poels, Soler


Etappe 21:
Arroyomolinos – Madrid
117,6 km
Zoals vrijwel ieder jaar wordt de Vuelta afgesloten met een rit over een vlak parcours richting Madrid. Deze slotetappe kun je vergelijken met de traditionele afsluiting van de Tour de France op de Champs Élysées. Het eerste deel van de etappe hebben de renners, net als in de Franse evenknie, volop de gelegenheid om de afgelopen drie weken met elkaar door te nemen. In deel twee van de etappe wordt er vervolgens min of meer geruisloos naar een sprint toegewerkt. Een vraag die daarbij rijst is hoeveel echte sprinters zijn er überhaupt nog over in het peloton?

Vuelta 2017 - 21

In de loop van de ronde hebben we namelijk al de nodige namen door kunnen strepen, bijvoorbeeld John Degenkolb, Jens Debusschere en Jonas van Genechten. Daarnaast rijden op het moment van schrijven ook nog een aantal renners ziek, zwak of misselijk rond. Daarom valt het te verwachten dat we in de slotweek nog meer uitvallers gaan zien. Soren Kragh Andersen kwam bijvoorbeeld in de twee bergritten van afgelopen weekend erg laat binnen en als hij niet tijdig hersteld is, dan zou een berg als de Angliru hem weleens de das om kunnen doen.

Wij gaan ervan uit dat er gewoon gesprint gaat worden op de Plaza de Cibeles, maar geven een eventuele (late) uitvalspoging wél een grotere kans van slagen dan op de Champs Élysées.

Renners die wij verwachten:
Theuns, Trentin, Modolo, Cort, Van Asbroeck, Manzin
Renners die kunnen verrassen:
L.N. Hansen, Terpstra, Oss, Moscon, Molano, Lobato

#