Vooruitblik: Giro della Toscana 2017 (26/9 – 27/9)

Photo credit: Nacho Pintos Volterra via Flickr (license)

Geplaatst op 26 sep, 2017

Een midweek in Toscane..
U bent waarschijnlijk nog aan het nagenieten van het WK in Bergen, waar de Nederlandse afvaardiging met goud op meerdere onderdelen uitermate succesvol was.
Jammer genoeg wisten de heren dit in de wegwedstrijd op zondag niet te bezegelen met een topresultaat. Volgend jaar nieuwe ronde en nieuwe kansen, zullen we maar zeggen.

Terug naar het heden: het einde van het wegseizoen komt in zicht, maar wij previewen nog wel even door want er prijken nog een aantal leuk wedstrijden op de kalender deze periode.

Voor deze week zaten we aan een midweekje Italië te denken. Toscane om precies te zijn. Daar staat vandaag en morgen de Giro della Toscana – Memorial Alfredo Martini (UCI 2.1)  op het programma, meteen gevolgd door de Coppa Sabatini op donderdag.
Een preview van laatstgenoemde kunt u ook nog verwachten.

PARCOURS

Etappe 1
Pontedera
181,8 kilometer

bron: Lasterketa Burua / Cronoescalada.com editor

 

Op dinsdag draait alles om Pontedera, gelegen onder de rook van Pisa en onder meer bekend van de Piaggio-fabriek. Dit is de start- en aankomstplaats van een omloop van iets meer dan 50 kilometer door de omgeving van het stadje. Op het parcours van deze lus, die drie keer achter elkaar wordt gereden, liggen meerdere korte beklimmingen. Prima basismateriaal voor een ‘multilaterale’ kopgroep, want er staan naast de WorldTour-teams Bahrain-Merida, Dimension Data en UAE Emirates tevens de nodige niet-Italiaanse procontinentale equipes op de startlijst, zoals: Israel Cycling academy, Caja-Rural, Wanty en Gazprom-Rusvelo.

Nadat s’middags het laatste heuveltje van de lokale omloop voor de derde en laatste maal is bedwongen, rijdt men via La Rotta weer Pontedera binnen. Vervolgens gaan er nogmaals drie ronden gereden worden, deze zijn 7,7 kilometer in lengte en gaan door de straten van het stadje zelf.
De slotkilometers zijn niet erg lastig en de finish is hetzelfde als in 2016, toen Pontedera finishplaats was van dag twee en de snelle Ier Sam Bennett als eerste over de streep kwam.

Ondanks dat het avontuur lonkt in de Toscaanse heuvels en er flink gewerkt zal moeten worden om vluchters bij te halen, denken wij dat mannen als Colbrelli, Mareczko en Canola hun beste kans in deze tweedaagse niet zullen laten lopen.
Wij rekenen dan ook op een sprintersbal in Italiaanse stijl in Pontedera op dinsdagmiddag.
Verder is het natuurlijk ook interessant om te zien hoe het momenteel met Mark Cavendish gesteld is..

 

Etappe 2
Lajatico – Volterra
165,1 kilometer

bron: Lasterketa Burua / Cronoescalada.com editor

 

Dag twee moet wel dé dag zijn waarop het klassement beslist gaat worden. Er wordt een rit in lijn gereden tussen Lajatico en Volterra. Onderweg liggen meerdere beklimmingen. Deze zijn niet monsterlijk, maar pittig genoeg om de mannen van de dag ervoor al onderweg uit te schakelen. We zouden alle klimmetjes afzonderlijk kunnen bespreken, maar deze ronde bestaat maar uit twee dagen.. dus in onze ogen komt het allemaal aan op de slotklim naar Volterra. Misschien doen we het dan weer iets té eenvoudig klinken, want er gaat vanuit twee richtingen naar Volterra geklommen worden in de laatste 30 kilometer. Met daartussen nog een afdaling.

Ideaal voor Vincenzo Nibali, horen wij u denken. En laat ‘Lo squalo di Messina’ hier ook gewoon aanwezig zijn. Eigenlijk is hij samen met Egan Bernal van Androni en Wanty’s Guillaume Martin een van onze topfavorieten voor deze dag en de ronde. Hij is tenslotte Italiaan en een van de beste klimmers in dit deelnemersveld. De stijgingspercentages zijn niet zó duizelingwekkend dat een goede klassering enkel is weggelegd voor de rasklimmers, ook een (Italiaanse) heuvelspecialist met goede benen, maakt in onze ogen een kans.

Omdat wij ervan uitgaan dat op dag twee het eindklassement wordt bepaald, zijn onze kanshebbers voor deze etappe ook de namen die ons sterrenstelsel voor het eindklassement bemannen.

STERRENSTELSEL

***
Nibali, Bernal, Martin

**
Ciccone, Torres, Gasparotto

*
Martinez, Cattaneo, Bouet, Busato, Celano

Jokers: Bongiorno, Minnaard