Vooruitblik: Coppa Sabatini 2017 (28/9)

Credit: Lo.tangelini Toscana via Flickr (license)

Geplaatst op 28 sep, 2017

Met een fraaie overwinning in Volterra wist Guillaume Martin gistermiddag de Giro della Toscana naar zijn hand te zetten. Dit betekent dat wij beland zijn bij het tweede en laatste deel van ons Toscaanse uitstapje van deze week: de Coppa Sabatini 2017.

Dit is alweer de 65e keer dat deze herfstklassieker wordt georganiseerd. Op de lijst met winnaars prijken voornamelijk veel Italiaanse namen. Nederlandse winnaars kent deze wedstrijd niet, maar wel wisten twee landgenoten naar een podiumplaats te fietsen: Michael Boogerd in 2004 en tien jaar later Maurits Lammertink, toen nog uitkomend voor Roompot.

De laatste editie werd gewonnen door Sonny Colbrelli en de snelle Italiaan van Bahrain-Merida verschijnt ook dit jaar weer aan de start. Naast de Bahreinse formatie staan er met SKY, UAE-Emirates en Dimension Data nog drie andere WorldTour-formaties op de startlijst. Verder zijn er nog 9 pro-continentale- en 3 continentale teams van de partij.

PARCOURS

Het peloton krijgt ook dit jaar weer het gebruikelijke recept van verschillende aansluitende omlopen in en om het stadje Peccioli voorgeschoteld. In het eerste deel van iets meer dan 57 kilometer liggen meteen al een paar pinnige klimmetjes en is geschikt terrein voor een kopgroep om een mooie voorsprong te nemen.

bron: Lasterketa Burua / www.cronoescalada.com editor

 

Eenmaal terug in Peccioli wordt begonnen aan het tweede segment: een circuit van circa 22 kilometer, over wegen waar men in de eerste langere lus ook overheen is gereden. Op een tussenstukje na geen nieuw terrein dus. Dit circuit dient drie keer afgewerkt te worden. Op deze dag leiden alle wegen eens niet naar Rome, maar terug naar Peccioli en dat is dan ook waar het laatste deel van deze wedstrijd start: zes rondjes van 12,2 kilometer met op het eind van elke ronde wederom draaiend en kerend via een korte klim naar de finishlijn in het stadje. Op dit laatste circuit ligt vanwege de korte lengte en het terugkerende heuveltje een kans voor aanvallers.

de Laatste kilometer | bron: organisatie

 

FAVORIETEN

Het moge duidelijk zijn dat over enige punch beschikken essentieel is om de Coppa Sabatini te winnen.
Het zal naar onze verwachting deze editie opnieuw gaan tussen sprinters die wel van een heuveltje houden en echte puncheurs die over een knappe sprint beschikken. Voorgaande klinkt natuurlijk leuk, maar is natuurlijk nog niet erg verhelderend. Wellicht weegt de vorm van de dag uiteindelijk wel zwaarder dan het specialisme dat een renner wordt toegedicht..

Toch kijken wij voor de podiumplaatsen vooral naar de sprinters die wel houden van een paar procenten stijgingspercentage. En ja, Sonny Colbrelli is aanwezig en wellicht geeft het afstappen in de tweede etappe van de Giro della Toscana al aan dat hij zijn zinnen gezet heeft op deze koers.

Misschien wel de snelste aanwezige sprinter is Elia Viviani. Ondanks de goede vorm die hij momenteel heeft, denken wij dat dit klimmetje misschien nét teveel is voor zijn kunnen. Het spant erom zullen we maar zeggen.. Een sprinter die ook een goed seizoen heeft en juist wel van dit type aankomsten houdt is Marco Canola van Nippo-Vini Fantini. Zijn landgenoot Kristian Sbaragli heeft niet een echt sprankelend seizoen en zal vast van de gelegenheid gebruik willen maken om daar wat last-minute glans aan te geven. Hij is ook typisch zo’n sprinter die een beetje stijgingspercentage nodig heeft om tot zijn recht te komen.
Eduard Prades van Caja-Rural verdient ook zeker uw aandacht: hij won namelijk deze wedstrijd in 2015.

Als we twee renners moeten noemen die het meer van het stukje heuvelop dan de snelheid in de sprint moeten hebben, dan zou je kunnen denken aan Diego Ulissi (winnaar in 2013) en Mattia Cattaneo. Laatstgenoemde verkeert in uitstekende vorm en werd gisteren nog derde in de klim naar Volterra. Zijn jonge teamgenoot Andrea Vendrame kan ook goed een heuveltje over en is sneller in de sprint, maar wij zouden er ook niet van opkijken als hij zijn kans waagt in een kopgroep. Androni heeft daarnaast met de routinier Gavazzi nóg een prima troef om in de finale uit te spelen.
Xandro Meurisse van Wanty-Groupe Gobert is ook een naam die wij gearceerd hebben in de puncheurs-sectie van onze ‘shortlist’. Wat sprinten betreft vermoeden wij dat Andrea Pasqualon het groene licht zal krijgen bij de Belgische formatie, maar vlak ook de snelheid van Danilo Napolitano niet uit..

In ons #sterrenstelsel vindt u de rest van onze favorieten en tevens enkele renners die wij in de aanval of late uitval verwachten.

STERRENSTELSEL

****
Colbrelli, Prades, Canola

***
Viviani, Fortin, Sbaragli, Vendrame, Dibben

**
Ulissi, Cattaneo, Meurisse, Boivin, Belletti, Pasqualon

*
Albanese, Busato,Turek, Napolitano, Gaffurini, Gavazzi

Jokers: Totò, Räim

#