Preview: Le Samyn 2017 (Wo 1/3)

photo credit: byronv2 wet cobbles long to be the sky (license)

Geplaatst op 27 feb, 2017

Na een slopende koers, waarin slechts 28 renners de finish haalden, wist Niki Terpstra vorig jaar de GP José Samyn te winnen. Ook dit jaar beloven de weersberichten regen en wind. Wie overleven dit jaar de kasseien in de opener van het Waalse wielerjaar?

José Samyn
In 1967 wint een 21-jarige José Samyn de 11e etappe in de Tour de France. Bijzonder, want daarmee is hij nog altijd de jongste na-oorlogse etappewinnaar in de Tour. Een jaar daarop vestigt het talent nog een record: Hij is de allereerste die met om een positieve dopingtest uit de Tour wordt gezet. Daar bovenop wordt de Fransman een maand geschorst. Gelukkig voor hem had hij in maart zijn overwinning voor dat seizoen al binnen: de GP Fayt-le-Franc. Veel meer dan dit zal de Fransman niet winnen, want nauwelijks een jaar later slaat het noodlot toe: De dan 23 jaar oude José Samyn botst bij een Belgische kermiskoers op een verkoper van programmaboekjes en overlijdt in het ziekenhuis. Sindsdien gaat de GP Fayt-le-Franc door het leven als de GP José Samyn, kortweg: Le Samyn.

Napoleon Games Cycling  Cup
Sinds vorig jaar is Le Samyn de openingswedstrijd van de Napoleon Games Cycling Cup. Een competitie bestaande uit tien Belgische koersen die tot de UCI Europe Tour behoren. Het eindklassement werd vorig jaar gewonnen door Timothy Dupont.

Parcours
Er zal woensdag  202,2 kilometer worden afgelegd tussen de plaatsen Quaregnon en Dour. Als we het routeboek erop naslaan, zien we dat eerste kilometers betrekkelijk rustig verlopen tot na 36 km de eerste helling wordt bereikt. in de kilometers die volgen zullen nog drie hellingen beklommen moeten worden. Hierna wordt er koers gezet in de richting van Dour. In en rondom Dour leggen de renners vier maal een lokaal circuit van circa 25 kilometer af. Per rondje moeten er vier kasseistroken en twee hellingen afgewerkt worden. Geen kattenpis! Nadat men voor de laatste keer over de kasseien is gedenderd, lonkt de finishlijn op iets meer dan 2 kilometer.

Profiel Le Samyn

Wie weet de Waalse kasseien het beste te verteren?

De Race
Spurters zijn dit decennium al aardig aan hun trekken gekomen in Le Samyn. Zo kwamen er in 2012, 2013 en 2014 grote groepen in dezelfde tijd over de finish. Deze editie staan er maar weinig pure sprinters op de startlijst. In 2015 heeft de organisatie er namelijk voor gekozen om het parcours te verzwaren. Er werden drie extra kasseistroken opgenomen in het parcours. Kris Boeckmans was dat jaar het snelste van een kopgroep van zes. Vorig jaar heeft de organisatie zelfs besloten nóg een extra kasseistrook toe te voegen. Dat zorgde er – in combinatie met de slechte weersomstandigheden – dan ook voor dat het een kasseienvreter als Niki Terpstra lukte om uit de kopgroep weg te rijden en solo over de meet te komen.  

Le Samyn, Rue de Belle Vue

Rue de Belle Vue: de laatste kasseienstrook van de koers.

Ook voor dit jaar voorzien wij een strijd tussen de specialisten. Als de vlucht van de dag is vertrokken zal het koersverloop afhangen van de samenstelling; Zijn de belangrijkste (lees WorldTour) teams vertegenwoordigd, dan zullen teams die niet meezitten er nog een fikse dobber aan hebben om het tij te keren (zie ook Kuurne-Brussel-Kuurne van afgelopen zondag).  Is het andersom, dan is er een kans op een hergroepering in de buurt van Dour zal er ongetwijfeld opnieuw aangevallen gaan worden door (kop)mannen met goede benen. Dit alles om een sprint met een grote(re) groep voor te zijn.

Een eventuele sprint zal in onze ogen geen massasprint zijn. De kasseien zullen tegen die tijd reeds hun verwoestende werk in het peloton hebben gedaan en daar bovenop wordt er ook nog eens regen en enige wind verwacht.

Favorieten
Er staan met Lotto-Jumbo, Lotto-Soudal en Quickstep-Floors slechts drie Worldtour-ploegen aan de start. Dat betekent dat er voor hen uiteraard minder concurrentie is, maar ook dat er nóg meer dan anders van hen verwacht wordt dat ze de koers in handen nemen. De Belgische Worldtour-ploegen starten hier niet met hun klassieke kopmannen. En dat kan het wel eens een stuk lastiger maken om de (pro)continentale vrijbuiters in bedwang te houden. Van die procontinentale teams zullen vooral Wanty – Groupe Gobert (Backaert, van Keirsbulck, Offredo) en Cofidis (Claeys, Senechal) de Worldtour-ploegen het vuur aan de schenen leggen. De overige teams hebben daarnaast allemaal wel een rappe man mee om in de sprint uit te spelen.


Favorieten:
 Boom, Claeys, Debusschere, Devenyns, Van Keirsbulck, Kruopis en McLay

Let op:
De Buyst, Cavagna, Dupont en Stallaert


Website organisatie
 


 

#