Preview: Danilith – Nokere Koerse 2017 (Wo 15/3)

Wegen van Nokere photo credit: LHOON Paved road via photopin (license)

Geplaatst op 13 mrt, 2017

Komende woensdag staat de 72e editie van Nokere Koerse op het programma. Ook dit jaar is de eindstreep van de Vlaamse semi-klassieker weer bovenop de Nokereberg getrokken. Afgelopen jaar wist Timothy Dupont op de kasseien de sprint te winnen voor topfavoriet Dylan Groenewegen die derde werd. Kristoffer Halvorssen stak toen met een tweede plaats voor het eerst zijn neus aan het venster bij de profs. Wie zijn dit jaar de kanshebbers?

PARCOURS
Net als de twee voorgaande edities wordt er gestart in Deinze, waarna er vrijwel onmiddellijk koers wordt gezet in de richting van Nokere. De aankomstplaats zelf zal men echter voorlopig links laten liggen. Eerst wordt namelijk het enige niet in Nokere gesitueerde obstakel bezocht: De Tiegemberg.

Nokere Koerse 2017

Na iets meer dan 80 km beginnen de renners aan het lokale circuit rondom nokere

Ongetwijfeld is dit een moment waarop vluchters zullen proberen weg te springen uit het peloton. 20 km na de Tiegemberg wordt vervolgens reeds voor de eerste maal de Nokereberg beklommen. Op dat moment maakt de Nokereberg nog deel uit van de aanloop naar de lokale ronde in-en om Nokere waarbij de kasseienhelling (350 meter á 6% gemiddeld) vervolgens 7 keer op het programma staat. Je zou kunnen stellen dat de Nokereberg het stralende middelpunt van deze wedstrijd is. Bovenop ligt dan ook nog eens de eindstreep.


Voordat het peloton door het dorp richting de finish dendert, wordt het eerst nog over de Nokeredorpsstraat geleid. Deze is aan de smalle kant dus als je iets wil in de eindsprint, zal je hier al vooraan moeten zitten. Na een slalom over de bredere kasseienstraat van de Nokereberg, begint het peloton ter hoogte van de Kerk van Nokeren vervolgens aan de laatste rechte lijn.

HET WEER
Volgens Meteovista.be is het woensdagmiddag  iets boven de 10 °C, is de kans op regen nihil en zal er nauwelijks wind staan in het gebied. Jammer voor de klassieke rijders, goed nieuws voor de sprinters.

FAVORIETEN
Als je naar het door de organisatie gepubliceerde hoogteprofiel kijkt zonder op de hoogtemeters te letten, dan lijkt Nokere Koerse wel een Ardennenklassieker, maar schijn bedriegt: de te overbruggen hoogtemeters zullen de aanwezige sprinters waarschijnlijk niet kunnen stoppen. De recente edities hebben dit ook meerdere malen aangetoond. Aangezien het weer ook in het voordeel van de sprinters is zullen ons bij de favorieten dan ook richten op kandidaten met deze kwaliteit.

Nokere Koerse

De profieltekenaar heeft zijn best gedaan joaquin rodriguez uit zijn pensioen te slepen. (Bron: Routeboek organisatie)

Er verschijnt één absolute topfavoriet aan de start en dat is Nacer Bouhanni. De temperamentvolle Fransman, die kortgeleden nog afstapte in Parijs-Nice, reed dit seizoen al diverse eendagswedstrijden en etappekoersen, maar de zegeteller staat nog steeds op nul. Dat zal hem én Cofidis niet echt bevallen.

Iemand waar we zelf veel van verwachten is Phil Bauhaus van Sunweb. In de sprints op het hoogste niveau komt hij nog nét te kort, maar in een wedstrijd als deze is voor hem alles mogelijk. Afgelopen seizoen won hij nog een etappe in de Tour of Denmark en finishte hij een keer pal achter  Kittel in ‘de Panne’. Naast Sunweb starten er nog negen andere Worldtour teams. Van deze ploegen  geven wij Lotto-Soudal de meeste kans op een goede klassering in de finale. Daarbij zitten wij vooral aan Sean de Bie te denken. 

Kijken we naar ‘de rest’, dan staan met name bij de Belgische formaties een aantal potentiële kanshebbers op de startlijst. Bijvoorbeeld de winnaar van vorig jaar: Timothy Dupont (Vérandas Willems – Crelan). Afgelopen jaar had hij een zeer sterk seizoen, maar dit jaar lijkt het niet echt te  lukken. Hij mag ons verrassen. Een sprinter die dit seizoen wel succes had, is de de Fransoos in Belgische dienst: Justin Jules (WB Veranclassic-Aqua Protect.). Met de vorm lijkt het wel goed te zitten, dus hij is zeker een kanshebber. Dit geldt overigens ook voor de andere sprinter van de ploeg : Roy Jans. Een luxe uitgangspositie voor het team. 

Ook voor Wanty – Groupe Grobert zijn er meerdere opties. Met Kenny Dehaes hebben zij ook een oud-winnaar in de gelederen. De Belg heeft dit seizoen echter nog geen indruk weten te maken. Danilo Napolitano lijkt ons momenteel een meer voor de hand liggende keuze voor ploegleider Hilaire Van Der Schueren. Het laatste Belgische team dat we bespreken is Topsport Vlaanderen. Zij komen met o.a. Bert van Lerberghe naar Deinze. Van Lerberghe heeft dit seizoen al meerdere Vlaamse races gereden en lijkt in vorm te geraken.  Afgelopen weekend stond hij nog op het podium in Paris-Troyes. 

Zijn er dan geen snelle Nederlanders aanwezig? Jazeker! Wat dacht u van Floris Gerts van BMC, al denken wij dat het team voor Silvan Dillier zal rijden. Voor Elmar Reinders van Roompot moet een goed resultaat ook zeker mogelijk zijn.

Andere renners die je normaal gesproken in de sprint mag verwachten:
Halvorssen (Joker) Selig (BOH), Tsatevich (GAZ), Druyts (Pauwels), Jansen (TLJ),  Hurel (DIRE), Blythe (AQUA),  Marini (Nippo), Banaszek (CCC), Mannaerts (Tarteletto)

En de niet-sprinters dan?

Vooruit, u vraagt wij draaien:

Aanvallend ingestelde mannen als Van Keirsbulck,  Elmiger en Vliegen zullen zeker met de gedachte spelen om tijdens één van de ‘beklimmingen’ van de Nokereberg proberen weg te rijden, maar of dat zal slagen? Wij denken van niet; in onze ogen is het parcours daar niet zwaar genoeg voor. Bovendien zijn de weersomstandigheden te mild, maar we zullen zien!

 

Favorieten: Bauhaus, De Bie, Bouhanni, Jules.
Let ook op:  Mannaerts en Kuznetsov

#