Voorbeschouwing: Driedaagse De Panne – Koksijde 2017 (Di 28/03 – Do 30/03)

photo credit: Wout de Taeye The End (license)

Geplaatst op 27 mrt, 2017

De kruitdampen of beter gezegd: stofwolken van de strijd in Gent-Wevelgem zijn nog maar nauwelijks opgetrokken of het volgende onderdeel van de Vlaamse Wielerweek – de traditionele opmaat naar ‘de Ronde van Vlaanderen’ – dient zich al aan:  De Driedaagse de Panne – Koksijde. Dit jaar staan er zeven WorldTour-teams aan de start van deze .HC koers. Samen met nog 14 Procontinentale en drie Continentale teams bemannen zij de startlijst van 24 teams. Wie volgt in 2017 Lieuwe Westra op als winnaar?

ETAPPE 1: De Panne – Zottegem (206,2 km)
Deze eerste etappe van ‘de Driedaagse’ bestaat goed beschouwd uit twee delen; De renners starten vanuit Plopsaland  De Panne en vervolgens wordt een relatief eenvoudige aanloop richting Zottegem en de eerste hellingen van de dag gemaakt. Een mooi stukje voor het peloton om de benen warm te draaien, zullen we maar zeggen. Wanneer de renners, na ongeveer 90 km, Oudenaarde passeren wordt het parcours serieuzer met een aaneenschakeling van hellingen. Zo worden opeenvolgend de Edelareberg (1500 m / 4,2% gem.),  Leberg (950m / 4,2% gem), en Berendries (936m / 7,1% gem) aangedaan. Vervolgens rijden men Zottegem binnen en staat een lokale ronde van 46,9 kilometer op het programma, deze wordt twee keer verreden. Het peloton zal dan al uitgedund zijn.

Etappe 1 Driedaagse de Panne

Het peloton komt Twee keer over De Muur van Geraardsbergen in deze eerste etappe

In de lokale rondes zullen de klassieke mannen hun duivels dan echt ontbinden. Deze kent namelijk vier obstakels waar zij het verschil kunnen maken:  De Berendries, Ten Bosse (450m / 6,9% gem) de Muur van Geraardsbergen (1075m / 9,1% gem en  20% max)  en tot slot de Klemhoutstraat (720m). De top van de laatste helling ligt zo’n vijf kilometer van de eindstreep. Het perfecte moment om de genadestoot te geven dus, maar vermoedelijk is de slag al eerder geslagen.

In het verleden was deze rit al vaak prooi voor de kasseienvreters die durven aan te vallen. De kans is groot dat het dit jaar niet anders zal zijn. Het is dan ook onze inschatting dat er in de finale geen pure sprinters meer van de partij zullen zijn.

The Usual Suspects:  Gilbert, Van Keirsbulck en Kristoff

Let ook op:  Durbridge, Devenyns, Mannaerts en Petit

 

ETAPPE 2: Zottegem – Koksijde (192,2 km)
Op dag twee wordt er vanuit Zottegem teruggereden richting de kust en het startpunt van gisteren. Al is de finish nu in Koksijde. De route gaat wel door hetzelfde gebied, maar het peloton wordt langs een andere route gestuurd en kent ook een andere indeling. Het zwaartepunt van deze rit ligt bijvoorbeeld halverwege de koers met vijf kasseihellingen binnen een zone van twintig kilometer. Op papier lijken de Kemmelberg en de Rodeberg hiervan het zwaarst, maar of ze echt beslissend gaan zijn is maar de vraag.. Na de beklimming van de laatste helling, de Vidaigneberg,  hebben de sprintersploegen namelijk nog genoeg tijd om zich te organiseren.

Etappe 2 Driedaagse de Panne

Op papier is Etappe 2 er eentje voor de sprinters

Een massasprint lijkt ons, net als de voorbije edities van deze etappe, onontkomelijk. Als je naar het profiel kijkt, zou je kunnen denken dat de finish geschikt is voor punchers of heuvelsprinters, maar als we vervolgens naar de te overbruggen hoogtemeters kijken valt dat erg mee.

Ons is het wel duidelijk: deze dag is voor de pure sprinters.

The Usual Suspects: Bennet, Kittel en Kristoff

Let ook op:  Dehaes, McLay en Theuns

 

ETAPPE 3a: De Panne – De Panne (118,5 km)
Op dag drie staan er twee etappes op het menu. De ochtendrit is een korte rit in lijn van ongeveer 120 kilometer. Op papier is dit de eenvoudigste rit van de de Driedaagse, maar, zoals we hebben kunnen zien in Italië afgelopen week, korte ritten kunnen verraderlijk zijn. Het hoogste punt van deze rit is de Rodeberg, maar die ziet er op het profiel van de organisatie iets indrukwekkender uit dan dat het in de praktijk zal zijn. Na een vermoedelijke massasprint rond 12u30 kan het peloton zich klaar gaan maken voor de afsluitende tijdrit later die middag.

Etappe 3A driedaagse de panne

Een korte rit op donderdagochtend

Hoog in de uitslag van deze etappe verwachten eigenlijk dezelfde namen als de vorige etappe. Topfavoriet Marcel Kittel wist deze etappe namelijk al eens te winnen en het is ook ‘spek naar de bek’ van Alexander Kristoff en Sam Bennet.

 

ETAPPE 3b: (Individuele tijdrit): De Panne – De Panne (14,2 km)
Niet iedereen hoeft ‘s middags zijn tijdritfiets startklaar te maken, want slechts de top 120 van het algemeen klassement mag van start gaan in de afsluitende tijdrit.  De renners die wel mogen starten, doen dit op de markt in De Panne. Vanaf het vertrekpunt is de eerste helft van de tijdrit redelijk technisch. met drie u-bochten en een aantal scherpe bochten. Na de laatste u-bocht is het een aantal kilometer in een rechte lijn langs de kust: ideaal voor de mannen met een grote motor. De laatste kilometer bestaat weer uit enkele malen draaien en keren.

Etappe 3B De Panne

Vooral het tweede gedeelte langs de kust is ideaal voor de mannen met een grote motor

The Usual Supects:  Brändle, Chavanel en Durbridge

Let ook op: Kittel , Kristoff en Wurtz-Schmidt,

 

FAVORIETEN EINDZEGE

Wie gaat de Driedaagse De Panne – Koksijde 2017 winnen? Daar willen we best een voorspelling aan wagen. Het zal iemand moeten zijn die de kasseien goed over komt en daarnaast niet veel tijd verliest in de tijdrit. Bonficaties (die te verdienen zijn in tussensprints én zogenaamde ‘rushes’) kunnen ook nog een rol van betekenis spelen.

Onze favorieten voor het eindpodium:

Kristoff –  Won in 2015 al eens het eindklassement en vindt in de Driedaagse een parcours dat op zijn lijf is geschreven
Van Keirsbulck – Heeft zich bij Wanty hervonden en lijkt in uitstekende vorm te verkeren.
Durbridge – Toont zich de laatste weken veelvuldig in het Vlaamse werk en beschikt ook over een goede tijdrit.

Joker: Gilbert –  Heeft dit jaar nog altijd geen overwinning geboekt. Voor de Waal is de Driedaagse een uitgelezen kans om van de hatelijke nul af te komen.