Voorbeschouwing: Tour de Yorkshire 2017 (Vr 28/4 – Zo 30/4)

photo credit: Sou'wester 306-24 via photopin (license)

Geplaatst op 26 apr, 2017

Over iets meer dan een week begint de Giro, maar komend weekend staat eerst de Tour de Yorkshire op het programma. Vorig jaar zorgden Dylan Groenewegen en Bryan van Poppel voor twee Nederlandse ritzeges in deze driedaagse rittenkoers. Thomas ‘Titi’ Voeckler won de laatste rit en tevens het eindklassement. Wie we dit jaar vooraan verwachten in de driedaagse rittenkoers? Je leest het hier.

Startlijst
Aangezien dit pas de derde editie van de rittenkoers door Yorkshire is, is het wat vroeg om het al een traditionele voorbereiding op de Giro te noemen. Desalniettemin lijkt de ronde al een vaste plek op de wielerkalender verworven te hebben. En logischerwijs zorgt die plek, precies een week voor de Giro-start, er voor dat er toch zeven WorldTour-teams aan de start van deze 2.1 koers verschijnen. Ondermeer BMC, Team Sky en Team LottoNL-Jumbo sturen een ploeg naar het Britse graafschap. Ook Roompot – Nederlandse Loterij is uitgenodigd. De hele startlijst vind je hier.

Parcours
De parcoursbouwers van de Tour de Yorkshire hebben afgelopen jaar niet stilgezeten en dat betekent dat er weer een compleet ander parcours op de planning staat dan de vorig jaar. Al is de eerste etappe ook twee jaar geleden al eens verreden.

Etappe 1: Bridlington – Scarborough
In de eerste etappe rijdt het peloton vanuit Bridlington de eerste 40 kilometer landinwaarts. Na Pocklington leggen de renners vervolgens het grootste deel van de rit in noordelijke richting af. De ontsnapping van de dag is dan waarschijnlijk al lang en breed vertrokken. De rest van de etappe zal het  typische kat-en-muisspel , totdat de slotfase aanbreekt tenminste. Op dertig kilometer van de finish komen de renners namelijk in de Côte de Robin Hood’s Bay (1,5 km. gem. 10%) de belangrijkste heuvel van de dag tegen. Twee jaar geleden reed een groep met latere dagwinnaar Nordhaug hierop weg in de identieke etappe. Na Côte de Robin Hood’s Bay (Mogelijk heeft de Brexit nog invloed op de naamgeving in de toekomst) rijdt het peloton strak langs de kust in zuidelijke richting naar Scarborough. De wind komt hier schuin in de rug van rijders en lijkt hier vrij spel te hebben. Dat moet in het voordeel zijn van de mannen die dan voor het peloton uit rijden.

Tour de Yorkshire 1

Aanvallers moeten op de laatste klim van de dag hun slag slaan

De Côte de Robin Hood’s Bay lijkt ons de plek waar de puncheurs hun slag zullen slaan. Het is dan wel van belang dat er mannen met een grote motor in het ontsnappende groepje zitten. Na de laatste beklimming van de dag is het immers nog 30 kilometer tot de eindstreep.

Usual suspects:  El Fares, Hivert, Kragh Andersen, Thwaites

Let ook op: Scott Davies, Van der Lijke


Etappe 2: Tadcaster – Harrogate
De  Côte de Lofthouse is deze tweede etappe de enige gecategoriseerde klim en ligt halverwege het parcours. Deze is lang niet zwaar genoeg om belangrijk te zijn deze Tour de Yorkshire en dat maakt dat deze rit waarschijnlijk in een massasprint zal eindigen. Het is hierbij opletten op de iets sterkere sprinters aangezien de laatste honderd meters licht oplopen.

Een standaard sprintersetappe met listig einde

Usual Suspects: Bouhanni, Ewan, Groenewegen

Let ook op: Lawless, Gerts


Etappe 3: Bradford – Sheffield
De laatste etappe kan met recht de koninginnenetappe worden genoemd, of zoals de organisatie zegt: ‘een Yorkshire Terriër’. De renners komen al vóór de ravitaillering drie ‘muurtjes’ tegen. Dan is er nog honderd kilometer af te leggen. Het vuurwerk verwachten we toch in de laatste dertig kilometer. Daar volgen de korte klimmetjes elkaar constant op en dat belooft een ware slijtage slag. Op Côte de Deepcar(1,7 km.  gem. 8,5%), Côte de Wigtwizzle (1,4 km. 9%) Côte de Ewden Height (1 km. gem. 12%) en Côte de Midhopestones (1,4 km. 4%) zal het ontaarden in een man tegen man gevecht tussen de sterkste renners.

Tour de Yorkshire

De koninginnenrit van deze Tour de Yorkshire

Usual Suspects:  Bookwalter, Finetto, Kruijswijk, Pauwels, Warbasse

Let ook op: Tao Geoghan Hart, Tusveld


Algemeen Klassement
Degene die het algemeen klassement op zijn naam wil zetten zal in de eerste etappe niet te veel mogen verliezen en zal vervolgens (een van) de sterkste moeten blijken in de slotetappe. Als wij een blik in onze glazen bol werpen komen wij tot het volgende eindpodium voor deze Tour de Yorkshire.

  1. Brent Bookwalter
  2. Mauro Finetto
  3. Steven Kruijswijk

Joker: Scott Thwaites

#