Voorbeschouwing: Amgen Tour of California 2017 (Zo 14/5 – Za 20/5)

photo credit: Darshan Simha Death Valley via photopin (license)

Geplaatst op 13 mei, 2017

Naast al het wielergeweld van de Giro deze maand start er komende zondag nog een Worldtour-ronde. De Tour of California staat namelijk op het programma. Met dit jaar onder andere weer een finish bovenop Mount Baldy en een tijdrit op twee kilometer hoogte. De favorieten? Wij zetten ze op een rijtje.

Etappe 1: Sacramento – Sacramento (167,5 km)
De hoofdstad van Californië fungeert voor deze eerste etappe als start- én finishplaats. Een beproefd concept want Sacramento was dit al meerdere malen in de afgelopen jaren. Het parcours is, op enkele ongecategoriseerde verkeersheuvels na, bijna biljartlakenvlak. . Een grote kans dus, dat de regie dit gegeven aangrijpt om ons het nodige van de omgeving van the city of trees te laten zien. 

Etappe 1 Tour of California

Etappe 1 is er op papier eentje voor de sprinters

De  openingsetappe zal waarschijnlijk ten prooi vallen aan één van de topsprinters die naar de West-Coast is gevlogen. Als we kijken naar voorgaande edities van de Tour of California, zien we dat beeld bevestigd. De laatste drie keer dat Sacramento de aankomstplaats was, eindigde de rit namelijk in een massasprint. Opvallend detail: Mark Cavendish won ze alledrie.De Manx Missile is dit jaar misschien wel de grootste afwezige op de startlijst. Hij staat al bijna een maand aan de kant, nadat het epstein-barrvirus bij hem werd geconstateerd.

Usual SuspectsKittel, Sagan, Degenkolb, Kristoff en Viviani
Let ook op:  Young

Etappe 2: Modesto – San Jose (144,5 km)
Na een dagje warmdraaien onder de Californische zon krijgen de renners op dag twee een aanzienlijk pittiger menu voorgeschoteld. Dit is in essentie gewoon een bergetappe. Na een relatief eenvoudige aanloop van circa 35 kilometer staan er meerdere gecategoriseerde (en ongecategoriseerde) beklimmingen op het programma, waaronder de ‘Hors Categorie’ Mount Hamilton. Tel daar ook nog enkele serieuze afdalingen bij op en je  hebt een spectaculaire etappe. De slotklim zou je een muurtje kunnen noemen. Iets wat de puncheurs die de klimmers kunnen volgen, goed moet liggen. 

Tour of California Stage 2

Wij verwachten vuurwerk in de rit naar san jose.

In 2015 maakten de beklimmingen en de finale deel uit van etappe drie van en kwam Tom Skujins na een vlucht  als eerste over de finish, voor Peter Sagan en Julian AlaphilippeHet zal ook van de samenstelling van de kopgroep afhangen, maar wij denken dat vluchters dit jaar minder kans van slagen hebben in deze etappe, met name vanwege de eenvoudige rit op dag ervoor. De kopmannen en overige klimmers zullen gewoon gretig zijn. Voor zowel het scenario van een  kopgroep die wegblijft als een finale met een uitgedund peloton zal de winnaar naar onze mening een renner zijn die over een goede punch beschikt.

Usual Suspects: Bookwalter, Maté, Sagan
Let ook op:  de Tier

Etappe 3: Pismo Beach – Morro Bay (192,5 km)
Het peloton gaat op Surfin’ Safari deze derde etappe, waar de kustplaatsjes Pismo Beach en Morro Bay als vertrek- en aankomstplaats fungeren. De rit heeft met de Tepusquet Road summit een flinke klim ongeveer halverwege het parcours. Op deze klim(1,8 km á 6.6% gem.) kunnen ongetwijfeld enkele renners  het tempo van het peloton niet volgen, maar na de afdaling is er zeker nog 100 kilometer te rijden. Genoeg tijd dus voor de sprinters om weer aan te haken bij de grote groep.

De derde etappe voert het peloton langs de kust

Het terrein is in het verloop van de koers overigens wel wat geaccidenteerder dan etappe één, dus de kans op een succesvolle vlucht lijkt groter dan in de openingsetappe. Desalniettemin verwachten wij ook hier gewoon een massasprint. Het is daarbij opletten dat je als sprinter niet te gauw je kruit verschiet. De laatste 500 meter lopen namelijk licht omhoog. Of deze helling zwaar genoeg is om het verschil te maken moet nog blijken, maar Peter Sagan zal er hoe dan ook blij mee zijn   

Naast deze finishstraat is het ook nog eens oppassen voor de wind. Op moment van schrijven is er namelijk windkracht 5 voorspeld en voor een ploeg als Quickstep is dat al gauw aanleiding om de boel in zo’n kustrit op de kant te trekken.

Usual Suspects:  Sagan, Degenkolb en Kristoff
Let ook op: Minali

Etappe 4: Santa Barbara – Santa Clarita (159,5 km)
Dit is typisch zo’n etappe waarbij de vlucht van de dag al kort na het startschot vertrekt en pas vlák voor de finish door het peloton wordt ingelopen. Het grootste deel van het parcours kent een bijna Baskisch profiel, nauwelijks vlak en diverse obstakels in de vorm van enkele gecategoriseerde beklimmingen, maar ook heuvels zonder bijzondere vermelding. Ideaal terrein voor vluchters dus. Helaas voor hen zijn de laatste circa 40 (licht oplopende) kilometers uitermate geschikt voor de  sprintersploegen om zich goed te organiseren.

Tour of California etappe 4

Een heuvelachtiger parcours, maar waarschijnlijk wordt het tóch weer een massasprint

Men rijdt van west naar oost en er wordt op moment van schrijven voor grote delen van het parcours zijwind voorspeld, maar dit lijkt ons niet krachtig genoeg om een rol van betekenis te kunnen spelen. In 2015 werd in de vijfde etappe een identiek parcours afgelegd. Dit eindigde toen in een massasprint en resulteerde in het volgende podium: 1. Cavendish 2. Waeytens 3. SaganConclusie: dit kan bijna niet anders dan uitdraaien op een krachtmeting tussen de allersnelste mannen van het peloton.

Usual Suspects: Kittel, Kristoff, Sagan en Viviani
Let ook op:  Wippert

Etappe 5: Ontario – Mt. Baldy (125,5 km)
De bekendste beklimming in Californië moet voor de Nederlandse wielervolger wel Mount Baldy zijn. Dit is namelijk de berg waar Robert Gesink in de Tour of California van 2012 glorieerde en de eindwinst veilig stelde. Dit jaar is de berg, na vorig jaar te zijn overgeslagen, wederom opgenomen in het parcours. Dat maakt van deze etappe dan ook de koninginnenrit.

Tour of California stage 5

In 2012 won Robert Gesink op Mount Baldy, kan hij dat kunststukje dit jaar herhalen?

In deze relatief korte rit (slechts 125 km) belooft het direct spektakel te worden, want vanuit het vertrek begint het peloton direct met de beklimming van de Glandoria Ridge rd. summit (9.2 km á 6,8% gem.). Na de top is het afdalen tot aan de voet, waarna dezelfde berg nogmaals wordt beklommen, ditmaal vanaf de andere kant. Deze klim is wel iets langer, maar het stijgingspercentage is iets lager (5,8%) en bovendien constanter. Bovenop belanden de renners op een plateau dat dient als aanloop naar Mount Baldy (8.2 km á  8.4% gem.). Waar het wel een strijd zal worden tussen de topfavorieten voor het eindklassement.

Usual Suspects: Gesink, Majka, Oomen, Samuel Sanchez
Let ook op: Más


Etappe 6: 
Big Bear Lake – Big Bear Lake (24 km ITT)
Dit is een vrijwel vlakke tijdrit op meer dan 2000m hoogte met als voornaamste decor het Big Bear LakeDe tijdrit start in het centrum van het gelijknamige stadje en voert de deelnemers via een relatief bochtig parcours langs het meer richting Fawnskin en vervolgens weer via dezelfde route terug naar het stadje.

 

ITT Tour of California

Een op het oog vlakke tijdrit, toch is het af en toe even flink aanzetten.

Hier kunnen we kort over zijn: dit is werk voor de – spaarzaam  aanwezige – specialisten en klassementsmannen die hun goede plek in het klassement willen behouden of wellicht hopen nog enige marge te winnen, met het oog op de resterende finaledag..Volgens de organisatie zal deze tijdrit voor het algemeen klassement van de Tour of California geen grote verschillen opleveren. Dit zullen we dan maar aannemen ?

Usual Suspects: Het halve team van BMC en  Bodnar.
Let ook op:  Huffman

 

Etappe 7: Mountain High – Pasadena (125 km)
Waar het peloton in de vijfde etappe  nog klimmend uit de startblokken kwam, doet het dat deze slotrit dalend. Dat dalen doen de renners 17 kilometer lang totdat het bij de eerste tussensprint van de dag komt. Daarna volgen drie klimmetjes van respectievelijk 5, 3 en 8  kilometer lang met ieder een gemiddeld stijgingspercentage tussen de 4,6% en 6%. Wanneer iemand nog een gooi wil doen naar de eindwinst in de Tour of California dan zal hij hier iets moeten ondernemen. Vanaf de tweede tussensprint (Clear Creek) is het weer dalen geblazen. Wat betekent dat er deze etappe meer wordt gedaald dan geklommen. Na 125 kilometer zou het wel eens heel goed kunnen zijn dat een aanvaller als eerste over de streep komt… Al zal die dan geen fout mogen maken in de afdaling. 

Usual Suspects: Durasek, Edet, Skujins en De Vreese
Let ook op: Hofstede

 

 

Tour of California stage 7

Deze slotetappe brengt het peloton vooral dalend door

Algemeen Klassement
Wie voor de eindzege in aanmerking wil komen, zal  goed moeten kunnen klimmen, hoewel Peter Sagan heeft bewezen dat ook niet-klimgeiten deze ronde kunnen winnen. Hoewel aanwezig, gaan wij ervan uit dat Sagan dit jaar vooral in Californië is om te sprinten en het echte klimwerk aan zijn teamgenoot Rafal Majka overlaat.

Een andere voorwaarde waar een aspirant-winnaar aan moet voldoen is beschikken over een goede tijdrit. Deze tijdrit zal hij niet persé hoeven winnen, maar het is natuurlijk belangrijk om op deze dag geen tijd te verliezen die je bergop hebt gewonnen. Anderzijds is het voor een mindere klimmer misschien een kans om met een goede tijdrit weer iets op de concurrentie in te lopen. 

Last but not least is het essentieel dat een kopman met klassementsambities over een sterk team beschikt om potentieel gevaarlijke vluchters op een beheersbare afstand te houden in de tussenetappes. Op basis van bovenstaande criteria denken wij dat de volgende renners op het eindpodium van de Tour of California zullen staan:

1. Robert Gesink
2. Samuel Sanchez
3. Rafal Majka

Joker: Ian Boswell

Uitzending
In Nederland worden de etappes dagelijks live uitgezonden op Eurosport 1. Daarnaast is de race, zoals inmiddels gebruikelijk bij de grotere Amerikaanse koersen, ook te volgen via de Tourtracker. Je krijgt dan een dashboard met informatie over de etappe, renners én livestream in één oogopslag op je scherm.

Bronvermelding
Alle hoogteprofielen zijn afkomstig van de website van de organisatie.

#