Voorbeschouwing: Baloise Belgium Tour 2017 (Wo 24/5 – Zo 28/5)

Ardennen photo credit: Morgaine Mist via photopin (license)

Geplaatst op 22 mei, 2017

Eind mei staat voor wielerliefhebbers vooral in het teken van het slot van de Giro, maar ook dichter bij huis wordt serieus gekoerst. Helaas staan er flink wat minder World Tour teams aan de start dan voorgaande jaren. Toch zijn er genoeg ingrediënten aanwezig om er een interessante koers van te maken: toprenners, befaamde hellingen en natuurlijk de Gouden Kilometer.

Gouden Kilometer
De organisatie van de Baloise Belgium Tour is de laatste jaren erg innovatief. Zo werd in 2015 de Gouden Kilometer geïntroduceerd. In deze kilometer volgen drie tussensprints elkaar snel op. Bij elke tussensprint zijn vervolgens bonificatieseconden te winnen voor de eerste drie renners. Deze Gouden kilometer is ook dit jaar weer onderdeel van de koers. Overigens kent de Ronde van België deze editie ook een novum: er rijdt deze keer voor het eerst een zogenaamde Safety Car voor het peloton uit.

Etappe 1:
Lochrist – Knokke-Heist (178,8 km*)
De Baloise Belgium Tour 2017 begint met een relatief eenvoudige etappe tussen Lochristi en Knokke -Heist. Laatstgenoemde plaats is inmiddels een vaste waarde in het routeboek van de wedstrijd en ook Lochristi heeft al meerdere malen als start- dan wel finishplaats gefungeerd.Via een parcours die de renners van het Belgische binnenland van Oost-Vlaanderen naar de kust van West-Vlaanderen brengt, kan er op de wandelaar in Knokke Heist vrijwel zeker een massasprint verwacht worden.

Baloise Belgium TOur 1Dat sprinten is men in ‘Knokke’ inmiddels al behoorlijk gewend, want in het recente verleden zijn van de Baloise Tour (of voorheen ronde van België) letterlijk alle etappes die in deze kustplaats aankwamen in een massasprint geëindigd.

The Usual Suspects:
Theuns, Debusschere, Jans
Let ook op:
Grosu

*Tijdens het schrijven van de voorbeschouwing liepen wij er tegenaan dat de afstand per etappe, zoals gepubliceerd op de homepage van de organisatie, afwijkt van de afstanden in de (gedetailleerde) wegwijzer. Wij hebben de afstanden uit de wegwijzer gehanteerd.

Etappe 2:
Knokke-Heist – Moorslede (199,0 km)
In het begin twee van deze tweede etappe in de Baloise Belgium Tour krijgen de renners direct al twee kasseistrookjes voorgeschoteld. Hiervan is eentje (Brieversweg) zo’n twee kilometer lang.  Deze stroken zijn in prima staat en het is nog vroeg in de koers, dus we verwachten geen oorlog van de klassementsrenners. Wel is het opletten voor valpartijen. Na een lange tijd niks tegen te komen, belanden de renners na zo’n 130 km aan in Ieper. Daar zullen de grote namen vooraan willen zitten, want de straatjes zijn daar smal en rondom Ieper wordt het heuvelachtiger.  Na 155 kilometer staan achtereenvolgens de Monteberg (900 m á 6,2% gem.) en Kemmelberg (500 meter á 11% gem.) op het programma. Deze laatste kennen we nog van tweede etappe van de Driedaagse de Panne – Koksijde. Hier zorgde deze, ondanks een maximaal stijgingspercentage van 22% niet voor veel spektakel.Baloise Belgium Tour Het grote verschil is dat de Kemmelberg ditmaal later in het parcours is opgenomen. Als het bijvoorbeeld een groepje lukt om daar weg te rijden uit het peloton, moet het die voorsprong nog zo’n 35 km zien te verdedigen. Lastig, maar zeker niet ondenkbaar. Toch zijn er tegenwoordig gewoon genoeg sprinters die kunnen volgen op de pittige hellinkjes, zeker als het er slechts eentje is.

Usual suspects:
Coquard, Theuns, Naesen
Let ook op:
Kirsch

Etappe 3:
ITT Beveren – Beveren (13,4 km)
Een proloog of tijdrit is een terugkerend onderdeel van de Tour of Belgium, zo ook dit jaar. Er wordt vrijdagmiddag een tamelijk vlak parcours van 13,4 kilometer afgelegd met als start- en finishplaats Beveren. Deze plaats vlakbij Antwerpen was in 2013 ook gastheer van de tijdrit. Er werd toen een iets andere (en ook langere) route afgelegd, maar de tijdrit is wel  vergelijkbaar.
Baloise Belgium Tour 3

Tony Martin en Tom Dumoulin waren toen de nummers één en twee en deden dat het jaar erna in Diksmuide nog een keer dunnetjes over. Voor de mannen met klassementsambities zal het vooral zaak zijn om geen kostbare seconden te verliezen op de naaste concurrentie.Voor het podium in Beveren geven wij de voorkeur aan de (hooguit een handjevol) specialisten die op de startlijst prijken.

The Usual Suspects:
Martin, Brändle, Terpstra
Let ook op:
Van Aert

Etappe 4:
Ans – Ans (168,0 km)
Deze een-na-laatste etappe van deze Baloise Belgium Tour  wordt in allerlei aankondigingen bestempeld als een “mini-versie van Luik-Bastenaken-Luik”. Als we kijken naar de te bedwingen hellingen kunnen we het daar wel mee eens zijn; onder andere  de Roche au Faucon en de Saint Nicolas vinden we terug in de routeboeken van beide koersen. De renners laten, in tegenstelling tot eerdere berichten, La Redoute overigens links liggen.
Baloise Belgium Tour 4In totaal staan er 11 hellingen op het menu. Vier daarvan in de eerste 60 kilometer, de andere vijf in de laatste 60 kilometer. De hele dag op-en-af dus in deze ardennenkoers. De allerlaatste helling van de dag is de
Rue Naniot (600 m. á 7,8% gem. 15% max.) Deze kasseienhelling ligt zo’n 7 kilometer van het einde.

Usual Suspects:
Gilbert, Bakelants, Lammertink,
Let ook op:
Christian

Etappe 5:
Tienen – Tongeren (169,9 km)
Dit is de afsluitende etappe, nadat waarschijnlijk het klassement zich de dag ervoor zich al definitief heeft gevormd. Op papier lijkt het een vrij eenvoudige rit te worden. Vorig jaar stonden er in de rit naar Tongeren (toen gestart in Tremelo) nog enkele kasseistroken op het menu, maar dat is in de editie dit jaar niet het geval. Buiten dat Tongeren hemelsbreed redelijk in de buurt van het drielandenpunt én fort Eben Emaël ligt hebben wij dan ook niet echt veel bijzonders over deze etappe te melden. Wel zal er door de klassementsmannen die dicht op elkaar staan nog rekening gehouden moeten worden met de ‘gouden kilometer’. Deze ligt tussen 142,2 en 143,2 kilometer van de start en hier zijn nog 9 seconden te verdienen. Waarschijnlijk worden deze nog opgepikt en verdeeld onder de vluchters van de dag.Baloise Belgium Tour 5In de aankomstplaats wordt nog enkele malen een lokaal circuit verreden, wat ongetwijfeld nog tot een late uitvalspoging zal leiden, maar dat zal de sprinters(ploegen) waarschijnlijk niet weerhouden om het op de Eeuwfeestwal in Tongeren tot een massasprint te doen komen.

The Usual Suspects:
Theuns , Dehaes, Debusschere
Let ook op:
Dupont

Algemeen Klassement:
Degenen die in de Baloise Belgium Tour om de winst mee gaan doen, zullen goed moeten zijn in de vierde etappe. Daarnaast mag deze niet te veel seconden verliezen in de tijdrit. Oftewel een klassieke renner die all-round vaardig is, moet het gaan doen deze week. Dit zijn onze favorieten voor de eindwinst:

Philippe Gilbert: De Waal is met zijn beste seizoen in jaren bezig en beschikt voor een prima tijdrit. Hij zal daardoor met weinig achterstand beginnen aan de koninginnenrit. Daar rondom Ans vindt hij een parcours dat op zijn lijf is geschreven.

Tiesj Benoot:
De, nog altijd, pas 23-jarige renner werd in het verleden al eens 2e in het eindklassement. Over zijn huidige voorjaar kan hij niet écht tevreden zijn en zal dat hier toch wel recht willen zetten. Wij twijfelen er echter aan of zijn tijdritkwaliteiten voldoende zijn voor de eindwinst.

Sylvain Chavanel:
De oude rot kent een uitstekend seizoen tot nu toe, is bijna een zekerheidje voor top 10 in de tijdrit en ook voor de andere ritten is hij taai genoeg om een rol van betekenis te gaan spelen. Kortom: zal zich zeker roeren in de strijd om de eindwinst.

Jan Bakelants
: Rijdt hier rond in het shirtje van de Belgische Selectie en dat zal nog wel een extra motivator zijn om zichzelf te laten zien. altijd goed in de heuvels, maar dit is pas zijn eerste koers nadat hij zijn sleutelbeen brak eind maart. Zijn vorm is nog een vraagteken dus.

Wout van Aert:
Heeft in de Tour of Norway koersritme opgedaan en heeft voorgaande edities al laten zien dat het klassieke werk hem prima ligt. Kan als outsider voor de tijdrit worden beschouwd. Of hij dan ook de hellingen van L-B-L al aankan moet nog blijken.

Oliver Naesen:
Kent een uitstekend voorjaar en is rap. Dat betekend dat hij zomaar wat kostbare bonificaties in de gouden kilometers weg kan gaan snoepen. Als hij de vorm heeft kan hij zeker volgen in de koninginnenrit.

Maurits Lammertink:
De afgelopen jaren heeft hij aangetoond degelijke tijdritten te rijden. Wanneer hij dat daar dit keer ook in slaagt kan hij vervolgens zomaar verrassen in de vierde rit.  Of hij een rol van betekenis gaat spelen in het Algemeen Klassement is afhankelijk van de tijdrit van Tony Martin. Bouwt Der Panzerwagen bij die tijdrit een enorme voorsprong op, dan zal Lammertink waarschijnlijk voor hem knechten in de resterende ritten.

 

 

 

 

 

#