Voorbeschouwing: Route du Sud 2017 (Do 15/06 – Zo 18/06)

photo credit: Grayskullduggery IMG5202 via Flickr (license)

Geplaatst op 13 jun, 2017

Naast de zojuist afgelopen Dauphiné – wel een beetje zuur voor Richie Porte toch? – en de momenteel nog in volle gang zijnde ronde van Zwitserland, staat er nóg een koers op de kalender die als voorbereiding op de Tour de France beschouwd kan worden: La Route du Sud – La Dépêche du Midi, kortweg Route du Sud.

Route du Sud

De Route du Sud is bij het grote publiek een iets minder bekende etappekoers, die traditioneel in juni wordt verreden in het zuidwesten van Frankrijk. Dit jaar krijgen de deelnemers aan deze UCI 2.1 geclassificeerde wedstrijd een vierdaags programma voorgeschoteld en volgens de organisatie zijn alle vier finishes nog niet eerder onderdeel geweest van deze ronde.

Op de lijst met winnaars prijken de nodige bekende namen, bijvoorbeeld: Nairo Quintana (2x), Alberto Contador (2015), Dan Martin (2008) en iets langer geleden: Laurent Jalabert. Slechts één Nederlander wist de ronde ooit te winnen: Patrick Jonker in 1997. Genoeg geschiedenisles. Hieronder vind je onze voorbeschouwing van de editie van dit jaar met daarbij favorieten per etappe en het eindklassement.

Parcours

Etappe 1:
Villeveyrac – Saint-Pons-de-Thomières
Dag één is meteen een serieuze koersdag. Na een vrij eenvoudige aanloop van circa 86 kilometer, moeten er in daaropvolgende 20 kilometer op de col de l’Espinousse meer dan 900 hoogtemeters overbrugd worden. Volgens het routeboek een klim van de 2e categorie. Vervolgens wordt er in een dalende lijn – via een korte tussenbeklimming – gereden naar de voet van de volgende klim: Col de La Blane (2e cat.). Hierop volgt een vrij lange afdaling en in het laatste deel van de etappe krijgen de renners nogmaals een gecategoriseerd beklimming voorgeschoteld: de Col de Sainte Colombe (3e cat.) Hierna is het nog iets minder dan 20 kilometer bergaf richting de finishplaats.

Als we naar het hoogteprofiel van deze etappe kijken, dan zou het in een grote ronde prima kunnen figureren als een typische vluchtersetappe. Maar ja, dat is de Route du Sud niet en dit is bovendien nog maar de eerste dag. Op basis van bovenstaande uitgangspunten distilleren wij de volgende mogelijke scenario’s:

Route Du Sud 17 E1

Scenario 1: Meerdere ploegen met klassementsambities sturen een pion mee in de vlucht van de dag en de ploegen die de boot gemist hebben mogen het proberen op te lossen.

1.A Lukt dit laatste, dan volgt er waarschijnlijk een sprint tussen snelle mannen die het gelukt is om tijdens de beklimmingen (of afdaling) in het peloton te blijven. 1.B Lukt dit niet, dan zal het aan de meet gaan tussen de vluchters en hebben de teams die  er in zijn geslaagd om een man mee te sturen, in de komende dagen een luxe uitgangspositie; zij zullen niet per se hoeven aan te vallen.

Scenario 2: De klassementsrenners proberen op de eerste dag meteen een tik uit te delen aan hun concurrenten waardoor een voorsprong van eventuele ontsnappers het moet ontgelden. Wij denken dat dit uit zal lopen op een sprint van een gereduceerd peloton, scenario 1A dus. Mannen die redelijk kunnen klimmen en ook snel zijn aan de meet zijn onze favorieten voor deze etappe.Het wordt hoe dan ook geen dagje rustig ronddraaien onder de Franse zon ?

Usual Suspects:
Coquard, Drucker en El Fares
Let ook op:
Lastra

 

ETAPPE 2
Espace Loisirs Sor et Agout – Saramon
Dag twee maakt in onze ogen aanzienlijk meer kans om te eindigen in een succesvolle dag voor de vluchters. Er wordt heuvelop gestart en als je naar het profiel kijkt is er heus kans voor het peloton om in te lopen op een kopgroep, maar biedt het laatste deel van de etappe ook weer kansen om weg te springen/vooruit te blijven. Lastig om te voorspellen dus, maar aangezien we juist daarvoor achter in de pen zijn geklommen: wij denken dat dit een gevalletje ‘peloton komt nét te laat’ zal worden en dat enkele WorldTour-teams de kans niet onbenut zullen laten om een mannetje mee te sturen in de vlucht van de dag.Route du Sud 17 E2De daadwerkelijke samenstelling van een groep vluchters is natuurlijk koffiedik kijken, maar wij laten geen kans onbenut om een paar namen te laten vallen, zij het volkomen uit de lucht gegrepen..

Gewoon koffiedik:
Voeckler, Rossetto, Grivko, Riblon en Vliegen
Hartstikke koffiedik:
Gatis Smukulis of een willekeurige andere niet-klassementsrenner van een kleiner Frans team.


ETAPPE 3

Saint-Gaudens – Gavarnie-Gèdre
Dit is de dag van de waarheid voor de kopmannen. Er wordt vandaag geklommen in de Pyreneeën en er staan drie serieuze beklimmingen op het dagmenu. Na iets meer dan 70 kilometer van de start bereikt men de voet van de Tourmalet, waarop de renners uiteindelijk naar meer dan 2000 meter boven zeeniveau zullen klimmen. Na de Tourmalet volgt een lange afdaling, vervolgens een beklimming van de 2e categorie (RF de Gaborisse) en tenslotte de meer dan 20 kilometer lange slotklim naar het skistation Gavarnie-Gèdre (1e cat.)

Route du Sud 17 E3Het moge duidelijk zijn dat ons lijstje met favorieten voor deze etappe bestaat uit kopmannen en overige echte klimmers. Verstoppen is er niet bij vandaag, maar afstappen is voor sommigen vast wél een overweging waard Wie hier wint, wint ook de ronde.

Usual Suspects:
Sanchez, Thomas en Uran
Let ook op:
Wout Poels, Edet en Pardilla


ETAPPE 4

Gers (Saint Michel) – Nogaro
Vergeleken met het klimgeweld van dag drie is deze etappe een dagje naar het strand, Figuurlijk dan. 100% relaxed rondfietsen is er niet bij, want ook het hoogteprofiel van deze dag is niet biljartlaken-vlak.

Route du Sud 17 E4De teams die hun sprinter de kans willen geven om op een racecircuit – daar wordt namelijk gefinished – een massasprint te winnen zullen er nog een behoorlijke kluif aan hebben om de avonturiers van de dag in te lopen.Toch zijn wij geneigd om te voorspellen dat dit een massasprint wordt. Je krijgt tenslotte niet elke week de kans om op een racecircuit te sprinten, toch?

Usual Suspects:
Coquard, Drucker en Viviani
Let ook op:
Yannick Martinez

Algemeen Klassement

Een voorspelling voor het algemeen klassement (en eigenlijk ook de afzonderlijke etappes) kent één belemmering, namelijk dat op moment van schrijven de startlijst nog niet erg compleet is.

Als we dat buiten beschouwing laten en een beetje improviseren, is het voorspellen van de eindwinnaar geen hogere wiskunde, want een tijdrit of lastige slotweek kent de Route du Sud niet. Het moet iemand zijn die in de bergetappe van dag drie zijn concurrenten op een onoverkomelijke afstand weet te zetten.

Onze kandidaten voor het podium:

  1. Geraint Thomas
  2. Rigoberto Uran
  3. Samuel Sanchez

Outsiders: Edet, Poels en Pardilla

 

#RDS2017