Voorbeschouwing: Ronde van Luxemburg 2017 (WO 31/5 – ZO 4/6)

photo credit: Frans Berkelaar via Flickr (license)

Geplaatst op 29 mei, 2017

Na onze voorbeschouwing op de Ronde van België van vorige week en het prachtige Nederlandse succes in de Giro van Tom Dumoulin zijn wij nog niet klaar met de Benelux. In Luxemburg start woensdag namelijk de Ronde van Luxemburg. Een vijfdaagse ronde door de Luxemburgse heuvels waar de Nederlanders dit decennium in ieder geval erg goed presteren. 

Startlijst.
Dat Nederlandse succes kan dit jaar zomaar een vervolg krijgen, want Team Roompot – Oranje Peloton verschijnt hier aan de start. Twee jaar terug leverden zij nog de nummers 2 én 3 van het eindklassement en vorig jaar bezorgde Maurits Lammertink de ploeg zelfs de eindwinst in het Groothertogdom. De Nederlandse ploeg hoeft niet veel concurrentie uit de World Tour te verwachten. BMC is namelijk de enige ploeg van de hoogste categorie die op de startlijst staat.  Voor de volgers van de Ronde van België komen er tóch een hoop bekende truitjes voorbij. Een groot aantal ploegen dat hier start was daar ook van de partij.

Proloog
ITT: Luxemburg (2,1 km)
In Luxemburg is het de gewoonte om te beginnen met een korte proloog door de hoofdstad en dit jaar is dat niet anders. Bij zo’n korte proloog is een grote motor niet het enige belangrijke. Bij deze tijdrit draait het ook om acceleratie. Met andere woorden je moet snel uit de startblokken komen en je snel kunnen optrekken uit een bocht, daarom is dit ook wel terrein voor de sprinters die meedoen.  Uiteindelijk doen de renners zo’n drie á vier minuten over de tijdrit.

De eindwinnaar van vorig jaar, Maurits Lammertink, boekte gek genoeg zijn tijdwinst vooral in de korte proloog. Daar pakte hij namelijk de negen seconden op Philippe Gilbert die uiteindelijk genoeg bleken voor de eindoverwinning. Lammertink werd toen trouwens tweede in de proloog. Drie seconden achter Jempy Drücker die dit jaar ook weer van start gaat in zijn thuisland.

Kan Jempy Drücker weer de proloog winnen?

Usual Suspects:
Drücker, Kirsch, Van Aevermaet, Elmiger
Let ook op:
Guldhammer

Etappe 1:
Luxemburg – Bascharage (172 km)
Het zal deze ronde nooit ergens echt vlak zijn. Zo ook niet deze eerste etappe. Toch valt het aantal hoogtemeters nog mee in de rit naar Bascharage en zijn er alleen bergpunten te verdienen in de eerste helft van de etappe. Aan het einde van de rit wordt drie maal een lokale ronde verreden die er op papier heuvelachtig uitziet. Toch lijkt het ons niet zwaar genoeg voor de aanvallers om los te breken van het peloton. Etappe één is wat ons betreft voor de sprinters met inhoud.

Etappe 1
Usual Suspects:
Drucker, Jules, Dupont, Pasqualon
Let ook op:
Nömmela

Etappe 2:
Steinfort – Walferdange (178,4 km)
De tweede etappe van de Ronde van Luxemburg heeft beduidend meer hoogtemeters. Zo zijn er deze etappe 6 beklimmingen van de 1e categorie. Hiervan vallen de Mariendallerhaff (1,4 km á 8,2% gem.),  de Direndall (1,3 km á 8,7% gem.) en de Côte de Bereldange (1,6 km á 8,4% gem. ) binnen de laatste vijfenveertig kilometer. De tweede beklimming van de Côte de Bereldange is bovendien op slechts 9 kilometer van de eindstreep. Deze heuvelzone is dus perfect voor de sterkste rijders in koers om met een elite-groepje weg te rijden uit het peloton. Greg van Avermaet zal vast en zeker tot zo’n groepje behoren en is dan ook met afstand de topfavoriet voor deze etappe.

Etappe 2
Usual Suspects:
Edet, Sepulveda, Van Avermaet, Weening
Let ook op:
Kamp

Etappe 3
Eschweile – Wiltz-Diekirch (192,9 km)
Wederom staat het peloton een heuvelachtige rit te wachten. Zo staan er de eerste helft van de rit vier gecategoriseerde hellingen op het programma. Maar dit is slechts interessant voor degenen die strijden om de bergtrui. De klassementsmannen kijken vooral naar het slot van deze etappe. Deze is dit keer iets minder zwaar dan de vorige etappe. Maar twee keer de Herrenberg (2,6 km á 6,5% gem.) in de laatste 40 kilometer zal voor een aantal renners toch te zwaar zijn. Toch wonnen er in het recente verleden met André Greipel (2015) en Giacomo Nizzolo (2013) wel sprinters in Diekirch . Destijds was de finish echter gewoon vlak. Dit jaar is het een ander verhaal met een finish heuvelop. De sprinters hoef je hier dus niet te verwachten.

Luxembourg rit 3

Geen vlakke sprint dit jaar in Diekirch

Usual Suspects:
Ligthart, Maté, Meurisse, Van Avermaet
Let ook op:
Sprengers

Etappe 4:
Mersch – Luxemburg
De slotetappe in de Ronde van Luxemburg leidt de renners, zoals gebruikelijk de laatste jaren, van Mersch naar Luxemburg. De specifieke route verschilt dit jaar wel wat met die van de vorige jaren. Zo wordt dit jaar de Niklosbierg (4.4 km á 6,2% gem.) beklommen, wat de langste klim deze ronde is. De klim is opgenomen rond kilometerpunt 80 dus de invloed van deze klim op het verdere koersverloop zal niet gigantisch zijn. Vooral omdat de renners in de slotfase de Pabeierbierg nog een aantal keer op moeten. Deze helling is zo’n 800 meter lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 9,0%. De pabeierbierg is onderdeel van de lokale ronde die drie keer wordt afgelegd. De finish is daarnaast bovenop deze helling. Dat betekent dat het peloton  deze dag vier maal de Pabeierbierg beklimt. Een puncheur met goede benen zal wachten tot de lokale rondes en hier zeker nog een gooi doen naar de eindwinst van de Ronde van Luxemburg.

Luxembourg 4

Mersch – Luxemburg: de vaste slotetappe.

Usual Suspects:
Edet, Kirsch, Ligthart, Van Avermaet
Let ook op:
Gerts

Algemeen Klassement
Om maar heel kort door de bocht te gaan: Greg van Avermaet is het aan zijn stand verplicht om de Ronde van Luxemburg dit jaar te winnen. Al was het alleen al om de geringe tegenstand. De Belg is in vier van de vijf ritten een van de favorieten en zal, mits de vorm oké is, er gewoon twee op zijn naam zetten. De strijd voor de ereplaatsen ligt open.

Team Roompot – Oranje Peloton heeft het hier in het verleden bijvoorbeeld goed gedaan en komt met Pieter Weening en Pim Ligthart naar Luxemburg. Één van die twee moet toch mee kunnen doen om de podiumplekken. Vanuit de Franse hoek is het kijken naar Nicolas Edet ,die een goede slotetappe reed in de Tour of California, en Eduardo Sepúlveda die beschikt over een redelijk sprintje. De meest interessante thuisrijder die mee gaat doen om het eindklassement is Alex Kirsch. Hij reed de laatste jaren altijd al goed in zijn thuisronde, maar lijkt dit jaar door te breken met o.a. een tweede plaats in Le Samyn en een twaalfde plek in ‘Rund Um den Finanzplatz’.

Voorspelling:
1. Greg van Avermaet
2. Pim Ligthart
3. Alex Kirsch

Joker:
Alexander Kamp

 

#