Voorbeschouwing: Rund Um Köln 2017 (Zo 11/06)

photo credit: Marco Verch Spitzen des Kölner Doms via Flickr (license)

Geplaatst op 10 jun, 2017

De pure sprinters komen niet echt aan hun trekken in de WorldTour deze maand. Daarom racen veel sprinters in andere koersen om ritme op te doen richting de Tour de France. Rund um Köln is één van die koersen, al is een massasprint in Keulen niet áltijd vanzelfsprekend.

Parcours
Zondagochtend klinkt om 10:55 het officiële startschot in Keulen en vrijwel meteen na vertrek krijgt het peloton een heuvelachtig parcours voorgeschoteld. Na 10 kilometer staat namelijk in Odenthal al het eerste hellinkje op het programma. Hierna is het constant op en af en rijden de renners onder andere over de Agathaberg en de Dimberg. De top van de laatste helling van de dag, de Bensberg, ligt op circa 35 kilometer van de finish.

Rund Um Köln

Een optimistisch ingestelde aanvaller zal op dat punt ongetwijfeld proberen weg te komen. Mocht deze poging nog voor de finish stranden, dan is er nog steeds een grote kans dat hij er iets aan overhoudt, want waarschijnlijk heeft een aanval(ler) dan wél als eerste de tussensprint bereikt. Na deze tussensprint resteren er nog 25 vlakke kilometers tot de eindstreep van Rund um Köln. Kortom: de sprintersploegen hebben dus nog ruimschoots de tijd om zich te organiseren. De laatste 700 meter zijn over een brede rechte weg zonder al te grote obstakels.

Favorieten
De afgelopen jaren eindigde Rund Um Köln vaak in een massasprint. Zo won Dylan Groenewegen de meest recente editie en waren Sam Bennet en Michael Matthews ook al eens de snelste van het peloton. Wij gaan uit van een vergelijkbaar scenario dit jaar. Er verschijnen hier met Lotto NL-Jumbo, Lotto Soudal en Bohra Hansgrohe namelijk drie Worldtourploegen aan de start die ongetwijfeld deze kans niet onbenut laten om hun sprinttrein voor de Tour de France te testen.
Toch valt een verrassing niet helemaal uit te sluiten. Nog niet heel lang geleden bijvoorbeeld kwam Jan Barta (2012) al eens solo aan in Keulen, terwijl Tom Boonen, na een typische Quickstep-coupe, twee jaar geleden de sprint van een groepje van vijf won.

Usual Suspects:

  • Bennet: De Ier sprintte in de Giro naar een aantal podiumplekken en komt naar met dezelfde lead-out naar Keulen.
  • Greipel: Kende in tegenstelling tot Bennet misschien een ietwat teleurstellende Giro, maar wist wél een rit te pakken. Dat zegt misschien genoeg over de status van de Gorilla die hier vorig jaar naar een tweede plek sprintte
  • Groenewegen: Klopte André Greipel vorig jaar en lijkt sindsdien nog een aantal stappen te hebben gezet. Hij maakt dan ook een goede kans om zichzelf op te volgen als winnaar van Rund Um Köln

Let ook op:
Dupont:
Kende vorig jaar een topseizoen, maar viel dit jaar tot nu toe wat tegen. In de Ronde van Luxemburg liet hij met een tweede plaats in de eerste etappe zien nog altijd de snelheid te hebben.

Joker:
Krieger: Reed vorige week in de Ronde van Luxemburg al een aantal korte uitslagen in de heuveletappes en zal zich nu vast in eigen land willen laten zien.

# #