Vooruitblik: Arctic Race of Norway 2017 (10/8 – 13/8)

Photo credit: Yiannis Theologos Michellis 20160301131944 via Flickr (license)

Geplaatst op 8 aug, 2017

Komende donderdag staat de Arctic Race of Norway weer op het programma. Deze levert ieder jaar niet alleen prachtige plaatjes op… …het is vaak ook een spannende koers. Zo zat er vorig jaar slechts 15 seconden tussen nummer twee Stef Clement en de uiteindelijke eindwinnaar: Gianni Moscon. Team Sky start hier dit jaar niet, dus de jonge Italiaan krijgt niet de kans om zijn titel te verdedigen.

Parcours

Etappe 1:
Engenes – Narvik (156,5 km)
De openingsetappe van de Arctic Race of Norway is een relatief korte rit over heuvelachtig terrein. Zo krijgt het peloton ongeveer halverwege deze openingsrit met beklimmingen van de Lavangseidet (6.2 km á 3% gem.) en de Gratangsfjellet (7,9 km á 4.1% gem.) al vroeg twee pittige hindernissen te verduren. Naar alle waarschijnlijkheid té vroeg voor de heuvelspecialisten om een aanval te wagen, want zij zullen de benen wel willen sparen voor de finale van deze rit. In de laatste twaalf kilometer lonken namelijk een aantal heuveltjes die simpelweg vragen om een late uitval. Van die heuveltjes biedt de Skistua, (2,3 km á 6,6% gem.), met de top op 5 kilometer van de streep, de meeste kansen voor de puncheurs.

Arctic Race of Norway 1

Van de resterende vijf kilometers worden vervolgens de eerste drieënhalf dalend afgelegd, waarna de weg, na 1500 meter vlak, tot slot nog een kilometer vals plat omhoog loopt. Dit is hetzelfde slot als de laatste etappe van de Arctic Race of Norway in 2015. Silvan Dillier won die rit voor Ilnur Zakarin en Rein Taaramae. Al moet gezegd worden dat de aanloop naar de finale toen wel wat zwaarder was.

Usual suspects:
Bystrom, Lietaer, Pacher, Teuns
Let ook op:
Kreder, Bonnamour


Etappe 2:
Sjovegan – Bardufoss Airport (184,5 km)
Arctic Race of Norway 2Waar wij de eerste etappe al direct het nodige vuurwerk verwachten zal de tweede rit vermoedelijk minder spectaculair zijn. De twee beklimmingen van de dag zijn al in de eerste 60 kilometer van de dag en het aantal hoogtemeters dat het peloton moet overbruggen zal de gemiddelde profrenner geen angst inboezemen. Dat betekent dat de sprintersploegen zich op kunnen maken voor een sprint onder toeziend oog van de Noorweegse Luchtmacht bij de militaire vliegbasis.

 

Usual suspects
Kristoff, Halvorsen, McLay, Porsev
Let ook op:
August Jensen


Etappe 3:
Lyngseidet – Finnvikdalen (185,5 km)
De derde etappe is de koninginnenrit van de Arctic Race of Norway en voor de favorieten voor de eindzege eigenlijk de enige kans om veel tijdwinst te boeken – of goed te maken. De renners met goede benen zullen echter wel even geduld moeten hebben, want vanuit de start in Lyngseidet komen de renners niet een heel uitdagend parcours tegen. Er worden wel twee klimmetjes van de tweede categorie bedwongen, maar de bergpunten zijn op het moment dat het peloton de toppen daarvan heeft bereikt, ongetwijfeld al door de vroege vluchters verdeeld.  De sprinters kunnen vervolgens vast hun kunsten vertonen in de laatste tussensprint op zo’n tien kilometer van de streep, maar daarna zullen zij de strijd voor de etappezege over moeten laten aan de klimmers van het peloton.

Het is inmiddels namelijk traditie in de Arctic Race of Norway dat de derde etappe bergop finisht en deze editie is dat niet anders. Hoewel de slotbeklimmingen in de koninginnenetappes van de voorbije jaren wel zwaarder waren dan deze Finnvikdalen, die zo’n 5 kilometer lang is en een gemiddeld stijgingspercentage van 4,9% heeft (maar wel met een groot stuk van 7%!). Toch verwachten wij de beste klimmers uit het peloton hier als eerste boven komen. Al is een puncheur met een hele goede dag zeker niet kansloos.

Usual suspects:
Taaramäe, Jeanneson, Cunego, Teuns
Let ook op:
Rybalkin


Etappe 4:
Tromsø – Tromsø (160,5 km)
Arctic Race of Norway 4Deze Noorse fietsvierdaagse  wordt afgesloten met een etappe in de omgeving van Tromsø. Vanuit het vertrek rijdt het peloton eerst over een biljartlaken-vlak parcours en het blijft vlak tot aan kilometerpunt 90. Daar word met de beklimming van de Kattfjordeidet het begin van het zwaardere deel van de etappe ingeluid. Na de afdaling van deze helling komt het peloton namelijk terecht op het lokale circuit rond/in Tromsø. Eenmaal op dit circuit volgen de beklimmingen van de Rostbakken en Prestvannet elkaar in rap tempo op en dat maakt het parcours wat ons betreft erg geschikt voor de renners met klassieker-kwaliteiten. Deze etappe lijkt erg op de slotetappe van de 2014 editie van deze race. Door als eerste en tweede te eindigen, maakten Alexander Kristoff en Thor Hushovd er destijds een Noors feestje van.

Usual suspects:
Kristoff, Petit, Cardis, Gerts
Let ook op:
De Negri, August Jensen

Eindklassement

De eindwinnaar van de Arctic Race of Norway heeft zijn slag waarschijnlijk in etappe 3 al geslagen. Dat betekent dat de beste klimmers favoriet zijn voor de eindwinst. Hij mag echter niet te veel verliezen in de punchetappes en beschikken over enig ‘klassiek vermogen‘. Dat maakt Dylan Teuns, die de afgelopen weken de Ronde van Wallonië én de ronde van Polen wist te winnen, ook hier de topfavoriet.

Favorieten:
Restrepo, Taaremäe, Jeanneson, Teuns, Hivert

Jokers:
Rybalkin, Pacher

 

#