Vooruitblik: Tour du Limousin 2017 (15/08 – 18/08)

Photo credit: Nicolas Vergier Ferme via Flickr (license)

Geplaatst op 14 aug, 2017

Met de Colorado Classic en Arctic Race  net achter de rug, zien wij in de dinsdag van start gaande Tour du Limousin een prima race om mee af te tellen richting La Vuelta 2017 – waar we deze week ook nog iets mee gaan doen.

Deze UCI 2.1 gecategoriseerde meerdaagse wielerronde wordt dit jaar voor de 50e maal georganiseerd. Vaak wordt er gestart vanuit Limoges, de hoofdstad van de regio Nouvelle-Aquitaine (voorheen onderdeel van de opgeheven regio Limousin), maar dat is dit jaar niet het geval. Wél is de stad nog altijd de finishplaats van de afsluitende etappe.

Aan de start verschijnen 20 equipes, waaronder beide Franse WorldTour-teams FDJ en Ag2r, maar ook de nodige aan elkaar gewaagde Pro-Continentale teams, zoals: Wanty, Bardiani, Cofidis en Direct Energie. Vlak ook een team als het ‘slechts continentale’ Armee de Terre niet uit. Zij hebben dit seizoen al meerdere malen bewezen hun huid duur te verkopen in zowel massasprint als lastige races.

Een korte vooruitblik op het parcours en onze favorieten*

Parcours

ETAPPE 1:
Panazol  – Rochechouart  (168 km)

Tour du Limousin 1

Alle hoogteprofielen zijn afkomstig van de website van de organisatie

Op papier (oftewel kijkend naar het hoogteprofiel) lijkt deze etappe een behoorlijk lichtverteerbare opwarmer voor de rest van de ronde, maar wij zouden niet verbaasd zijn als dit een dag voor de klassieke renners blijkt te zijn. Onderweg liggen drie hellingen van de 3e categorie op het peloton te wachten, maar ook de rest van het parcours is niet echt vlak.

Of de winnaar uit de vlucht van de dag komt of het peloton lijkt ons in procenten ongeveer 30/70. Mocht er sprake zijn van een hergroepering dan is er wellicht een kleine kans voor de machtsprinters..In 2013 fungeerde Rochechouart ook als finishplaats in de Tour du Limousin en kwam Martin Elmiger als eerste over de streep.

Usual suspects:
Gavazzi, Coquard, Finetto, Réza
Let ook op:
Mathieu van der Poel

 

ETAPPE 2: Fursac – Le Maupuy Les Monts de Guéret
85,8 km

Tour de Limousin 2Dit is eigenlijk een zwaardere variant op de eerste etappe. Onderweg liggen wederom drie gecategoriseerde hellingen, maar daarvan zijn nu twee hellingen van de zwaardere 2e categorie.

De Côte du Maupuy wordt twee keer beklommen: een keer aan het begin van het lokale circuit in het tweede deel van de etappe en een keer in de finale, want het is de slotklim. Waar in onze ogen de machtsprinters in etappe 1 nog wel een kans maakten, zal dat in deze finale niet het geval zijn. Wij denken meer aan het type Valverde voor deze etappe, maar die start hier niet ?

Usual suspects:
Calmejane, Vuillermoz, Busato, Edet
Let ook op:
Romain Hardy, Mathieu van der Poel

 

ETAPPE 3:  Saint-Pantaléon de Larche – Chaumeil
184,7 km

Tour du Limousin 3Deze etappe kent geen slotklim, maar klimmersbenen zijn wel essentieel om op deze dag mee te kunnen doen. Het parcours lijkt ons erg aantrekkelijk voor aanvallers. Er staan wederom drie gecategoriseerde hellingen op het programma, maar dan is côte des Géants slechts eenmaal meegerekend. In werkelijkheid gaat deze in totaal drie keer bedwongen moeten worden in het kader van de lokale omloop.

Zoals gezegd rekenen wij op een succesvolle vlucht en de samenstelling daarvan laat zich niet eenvoudig voorspellen, maar wij doen een poging.

Usual suspects:
Quemeneur, Madrazo, Pozzato
Let ook op:
Sjoerd van Ginneken


ETAPPE 4 Saint-Junien – Limoges
168,9 km

Tour du limousin 4Traditioneel eindigt de Tour du Limousin in Limoges, maar de route van de slotetappe en ook het verloop van de finale wisselt nogal eens. Meer dan eens werd er gesprint door een mix van puncheurs, machtsprinters en pure sprinters op hun laatste benen. Wij denken voor dit jaar aan een soortgelijk scenario. Er zijn meerdere goede Italiaanse heuvelsprinters en ook een renner als Coquuard heeft in de Amstel Gold Race al eens bewezen meer dan ‘gewoon een sprinter’ te zijn.

Let op: bonifcatieseconden voor het eindklassement kunnen ook nog een rol van betekenis spelen.

Usual suspects:
Coquard, Venturini, Jules, Gavazzi
Let ook op:
Andrea Palini, Mathieu van der Poel

FAVORIETEN EINDKLASSEMENT:

Mauro Finetto
Dit parcours lijkt ons op maat voor de Italiaan in Franse loondienst (Delko-Marseille). Hij doet het vaak goed in Franse koersen en op de pittige aankomsten van dag één en vier zal hij ongetwijfeld een poging wagen. De belangrijke slotklim op dag 3 kan voor hem mogelijk iets te veel van het goede zijn.

Lilian Calmejane
De man van de ijzersterke solo’s. Onze topfavoriet voor deze ronde. Beschikt over voldoende kwaliteit om vrijwel iedereen in dit deelnemersveld eraf te rijden op een beklimming, maar het is de vraag of de beklimmingen in de Tour du Limousin zwaar genoeg zijn om echt veel tijd te winnen op de concurrentie.

Alexis Vuillermoz
Een specialist in de korte explosieve klim, die de laatste tijd vooral veel voor Romain Bardet heeft moeten werken. Zal deze kans om zelf weer eens een goede uitslag neer te zetten vast met beide handen aan willen grijpen.

Matteo Busato
Deze snelle renner van Wilier – Triestina kan behoorlijk klimmen en heeft een goed eindschot. Hij deed dit jaar nog mee aan de Giro, maar kwam daar niet echt uit de verf. Wij denken dat hij in deze korte ronde, met een zwakker deelnemersveld, weleens bij de beste 5 in het eindklassement zou kunnen eindigen.

Nicolas Edet
De geroutineerde Fransman van Cofidis werd vorig jaar nog vierde in deze ronde en moet dat kunnen evenaren. Heeft een goed team aan zijn zijde, met renners als LeTurnier, Sénéchal en Julien Simon.

 

*Ten tijde van het schrijven van deze preview was de startlijst nog niet definitief. Wij baseren onze favorieten op de voorlopige startlijst, zoals gepubliceerd door de organisator.

 

#