Vooruitblik: Tacx Pro Classic 2017 (ZA 14/10)

Photo Credit: Kristof Deltawerken via Flickr

Geplaatst op 14 okt, 2017

Vandaag wordt de eerste editie van een nieuwe Nederlandse wielerkoers verreden, de Tacx Pro Classic 2017.

Eigenlijk gewoon een nieuw etiket op een reeds door de wol geverfd jasje, want deze wedstrijd zou je als een voortzetting van de tussen 2012 en 2015 verreden Ronde van Zeeland Seaports kunnen beschouwen. Ook dit was een eendagskoers met UCI 1.1 status.
Na een jaar zonder wedstrijd op profnivo is het wielerpeloton met ingang van 2017 dus weer terug op Zeeuwse bodem en dat is natuurlijk goed nieuws voor iedere Nederlandse wielerliefhebber.

Wellicht dat de nieuwe plek op de kalender nog iets bijdraagt aan een heuse klassiekerstatus in de toekomst; In oktober komt het mooi achter de Italiaanse (semi-)klassiekers aan en een Nederlandse herfstdag kan zomaar tot een race onder heroïsche weersomstandigheden leiden.
Aan de datum kleeft ook een significant nadeel: voor menig toprenner is rond deze tijd de kerstvakantie al begonnen en dat werkt natuurlijk door in de startlijst.
We zijn erg benieuwd hoe een en ander de komende jaren uitpakt voor deze wedstrijd.

PARCOURS

Bron: rondeboek organisatie

 

Gestart wordt er vanmiddag rond 13:00 uur in Middelburg en na een neutralisatie wordt het peloton eerst richting Oostkapelle gestuurd. Op de circa 200 kilometer lange route worden vervolgens diverse bekende Zeeuwse plaatsen aangedaan, waaronder: Zierikzee, Goes, Vlissingen, en Yerseke.

Als je de Limburgse heuvels niet meerekent is het parcours qua hoogteverschillen typisch Nederlands. Nee, daar zal het spektakel niet van komen vandaag. Het enige wat in onze ogen een massasprint dan ook zou kunnen dwarsbomen is het weer. Het is immers herfst en in een kustprovincie als Zeeland staat altijd wel wind.

Toegegeven, onze expertise op het  gebied van waaiers reikt niet veel verder dan de haarföhn thuis, maar we wagen ons aan een inschatting: bij de voorspelde windrichting (ZW) is er onder andere een kans op waaiers als men aan het begin van de wedstrijd op Walcheren van oost naar west rijdt en bijvoorbeeld ook in tegengestelde richting op Schouwen-Duiveland, voor men de Oosterscheldekering opdraait.

Dát punt ligt relatief dichtbij de finale en waaiers zouden een gestructureerde opmaat naar een massasprint dan behoorlijk in war kunnen schoppen. Voor een kopgroep zou een lastige wind juist een interessante dimensie aan de finale toevoegen en misschien hun kansen zelfs wel vergroten.. Wij gaan er dan ook vanuit dat het bij de eerste demarrages van de dag behoorlijk dringen wordt om mee te zitten.

Overigens wordt er ook weer geen stormkracht verwacht, dus een koninklijke sprint op de Neeltje Jans blijft gewoon een volwaardige optie.

 

FAVORIETEN

Het ligt voor de hand om op basis van bovenstaande de favorieten te zoeken tussen de renners die uit de voeten kunnen met een Zeeuwse bries, maar wie dan boven komt drijven – en of zo’n groep echt een kans maakt – is maar de vraag.

Wij maken het onszelf vandaag niet onnodig moeilijk en richten ons op een sprint-scenario. Wij lichten er enkele van onze favorieten uit en sluiten af met ons sterrenstelsel.

 

Roy Jans

Een van onze favoriete sprinters uit het pro-continentale circuit en het deed ons dan ook beetje pijn toen we vernamen dat hij nog geen nieuwe werkgever voor 2018 heeft.

De Belg won vorig jaar rond deze tijd nog de Sluitingsprijs Putte-Kapellen. Misschien kan een beetje wind hem wel helpen om ook dit jaar in oktober een koers op zijn naam te schrijven?
Zijn (nu nog) team WB-Veranclassic stuurt jammer genoeg een klein team naar Middelburg: slechts vijf man totaal, maar wie kan het ze kwalijk nemen.. het was een lang seizoen.

 

Bert Van Lerberghe

Nog een pro-continentale renner die het vaak goed doet in koersen op de ‘koude grond’ . Zal het vanmiddag liefst een tikkeltje selectiever wensen dan de pure massasprint, want van een kanon als Dylan Groenewegen zal hij niet zomaar winnen.Wellicht dat zijn toekomstige teamgenoten van Cofidis een handje toe kunnen steken voor hun nieuwe collega? Want zij komen hier niet met een echte favoriet voor een snelle finish.Mocht Van Lerberghe om wat voor reden dan ook geen finale rijden, dan is Christophe Noppe ook een man om op te letten bij Sport-Vlaanderen.

 

Coen Vermeltfoort

Team Roompot – Oranjepeloton heeft een hoofdsponsor met Zeeuwse roots en dat zorgt vast voor extra motivatie binnen de ploeg. Het team kan in meerdere scenario’s een rol spelen. Hun renners zijn eigenlijk altijd van de partij als er wordt aangevallen en mocht het op een sprint uitdraaien, dan rekenen wij op een mooie klassering voor Coen Vermeltfoort. Deze snelle man in oranje is al het hele seizoen erg goed bezig. Diverse top tien- en top 5-klasseringen, maar helaas nog geen zege. Daarvoor is dit een van zijn laatste kansen en hij zal er ongetwijfeld alles aan doen om die benutten. Vanuit een kopgroep zou zijn ploeggenoot Jesper Asselman best eens hoge ogen zou kunnen gooien.

 

Dylan Groenewegen

Behoeft nauwelijks toelichting. Een van de snelste sprinters van het moment en dé topfavoriet voor deze wedstrijd.

 

Thomas Boudat

Mocht het tot een volwaardige massasprint komen vanmiddag, dan is deze Fransman een van de gevaarlijkste concurrenten voor Dylan Groenewegen. Begonnen op de baan en supersnel. Nu Bryan Coquard vertrekt bij Direct Energie is hij de nieuwe sprintkopman van het Franse team. Een harde- of door weersomstandigheden lastige koers zou voor hem weleens een obstakel kunnen zijn, in de Baloise Tour kwam hij bijvoorbeeld geen etappe aan sprinten toe..

 

Moreno Hofland

Naar onze verwachting ook een belangrijke uitdager van Dylan Groenewegen. Wat zou er mooier zijn dan een koninklijk sprintduel tussen twee Nederlandse oud-ploeggenoten. Hopelijk krijgt hij die kans van Lotto-soudal. Hij reed dit jaar veel in dienst van Andre Greipel, maar dit najaar liet hij zien de sprintersbenen nog niet te zijn verloren: 3e in de wegrace van het EK, 3e in Veenendaal en afgelopen woensdag won hij de Famenne Ardenne classic.

 

Maarten van Trijp

Rijdt niet alleen in het donker tricot van Metec, maar is wat ons betreft ook een dark horse voor een massasprint. Hij won dit seizoen het Circuit de Wallonie en de Rabobank dorpenomloop.

 

Joeri Stallaert

Deze rappe Belg van het continentale Cibel-Cebon is ook een van onze outsiders. Hij reed vorig jaar al een prima seizoen, maar dit jaar was er nauwelijks een sprint waarin hij niet meedeed en grossierde dan ook in goede klasseringen. Zou in onze ogen hier zomaar op het podium kunnen eindigen.

 

STERRENSTELSEL

***  Groenewegen

**  Boudat, Hofland, Dehaes, Jans

Stallaert (dns), Vermeltfoort, Van Lerberghe, Devriendt, Van Trijp

Jokers: Bram Welten, Julius van den Berg, Arvid de Kleijn