Vooruitblik: Tour of Guangxi 2017 (19/10 – 24/10)

Photo Credit: Daniel Duce Río Yulong via Flickr

Geplaatst op 18 okt, 2017

Het is half oktober geweest en dit is onze laatste preview van het seizoen. Voor Biciklejo.nl was 2017 met name het begin van iets nieuws, maar ook een leerzame zoektocht naar de meest ideale vorm, stijl en invalshoek voor een (nieuw) blog als de onze.

Wij zullen daarom de komende maanden, naast schaatsen, dichten en het eten van oliebollen, ook aangrijpen om met een kritische blik terug te kijken. Dit alles om in 2018  met nóg betere previews en andere leuke content te kunnen komen.

Daarnaast willen we iets gaan doen met de lay-out van de website en ondertusssen óók nog het een ander schrijven over komend seizoen. Houd wat dat laatste betreft vooral ook twitter in de gaten.

Goed, laten we dan eerst 2017 maar eens netjes afronden. Op onze planning voor dit jaar staat dus nog één afspraak open: een preview van de de Tour of Guangxi 2017.

Deze nieuwe ronde zit een beetje verstopt in het staartje van het wegseizoen, maar is niet zomaar een ‘Aziatisch tussendoorkoersje’. Dit is namelijk de eerste WorldTour-race op Chinees grondgebied sinds de in 2014 voor de laatste keer georganiseerde Tour of Bejing.

Guangxi, waar deze zesdaagse dus verreden gaat worden, is een van de vijf autonome regio’s van de Volksrepubliek China en ligt aan de zuidkust, grenzend aan Vietnam en niet ver van Hong Kong. Qua oppervlak is het ongeveer 6x zo groot als Nederland.

Zoals het een WorldTour-evenement betaamt staan er morgen het nodige aantal teams uit de hoogste divisie aan de start in Beihai. 16 equipes om precies te zijn. Slechts twee WorldTour-teams zijn niet van de partij: FdJ en Ag2r. Wellicht hebben de Fransen het niet zo op Chinees eten? De startlijst wordt gecompleteerd door twee pro-continentale teams: Caja-Rural en Nippo Vini-Fantini.

Hopelijk kunnen we (later) nog iets terugzien van de prachtige landschappen die je voorgeschoteld krijgt als je Guangxi intikt in google, want vooralsnog lijkt het in Nederland niet te worden uitgezonden. Erg jammer, want de Worldtour hoort natuurlijk gewoon op de buis te zijn.

Parcours

Etappe 1: Beihai Circuit Race 107,4 km

bron: organisatie

 

Deze zesdaagse gaat van start met een korte etappe die bestaat uit twee grote rondes op het grondgebied van de havenstad Beihai. Er kan onderweg maar liefst driemaal gesprint worden voor bonificaties en er ligt een hobbeltje op het parcours die beide passages meetelt voor de bergpunten, maar verder stelt dit weinig voor en zal niet kunnen verhinderen dat er gewoon gesprint gaat worden in Beihai.

De laatste kilometers naar de finish lijken ons niet erg lastig en de finish zelf is recht toe recht aan.

Favorieten:

***  Ewan, Gaviria, Groenewegen, Ackermann
**  Colbrelli, Nizzolo, Matthews, Hofland, Zabel, Van Poppel
*  Marini, Walscheid, Gerts, Pelucchi, Page, Gibbons, Wippert, Guardini

 

Etappe 2 : Qinzhou-Nanning 156,7 km

bron: organisatie

 

Op vrijdag staat er een rit in lijn tussen twee metropolen op het programma: de havenstad Quinzhou in het zuiden fungeert als startplaats en vervolgens wordt er noordwaarts richting finishplek Nanning gereden.

Op de bijna 157 kilometer lange route liggen wederom twee gecategoriseerde beklimmingen, maar net als in etappe 1 zijn deze niet van een noemenswaardige moeilijkheidsgraad.

De slotkilometer loopt nog wel iets omhoog, maar dat is slechts een paar procent over een relatief korte afstand. Het moet raar lopen, wil er ook op de deze dag niet gesprint gaan worden.

Favorieten:

***  Ewan, Gaviria, Groenewegen, Ackermann
**  Colbrelli, Nizzolo, Matthews, Hofland, Zabel, Van Poppel
*  Marini, Walscheid, Gerts, Pelucchi, Page, Gibbons, Wippert, Guardini

 

Etappe 3: Nanning Circuit race 125,3 km

bron: organisatie

 

Op dag drie blijft het peloton in Nanning. Er wordt daar vier keer een lokale omloop verreden en zowel start- als finishlijn liggen op Minzu Avenue. Op het parcours van dit lokale circuit lijkt eigenlijk maar één echt obstakel te liggen en deze gaan de renners dus vier keer tegenkomen. Als we de icoontjes bij het hoogteprofiel goed interpreteren, is dit dan weer niet de locatie waar op deze dag de bergpunten te verdienen zijn. Op zich opmerkelijk..

We vallen in herhaling, maar dit zijn wat ons betreft de favorieten voor vandaag:

***  Ewan, Gaviria, Groenewegen, Ackermann
**  Colbrelli, Nizzolo, Matthews, Hofland, Zabel, Van Poppel
*  Marini, Walscheid, Gerts, Pelucchi, Page, Gibbons, Wippert, Guardini

 

Etappe 4: Nanning – Nongla Scenic Spot 151 km

bron: organisatie

 

Ook op deze dag is er weer een belangrijke rol weggelegd voor Nanning, de hoofdstad van de regio. Het fungeert dan als vertrekpunt voor een rit in lijn naar de Nongla Scenic Spot. Het parcours is betrekkelijk eenvoudig, maar het venijn zit ‘m in de staart. Dan moet er in de laatste drie kilometer een pittig klimmetje overwonnen worden. Het gemiddelde stijgingspercentage ligt rond de 7%. Als we de plattegrond in het rondeboek beter bekijken lijkt vooral het begin van dit klimmetje vrij technisch en is het daarna volle bak ‘punchen’.

Dit is een prima finale voor echte heuvelspecialisten en klimmers met een punch in de benen, maar ook weer niet súperselectief, is onze inschatting. Daarom gaan we ervan uit dat een behoorlijk aantal renners in aanmerking komt voor de dagzege én een (kleine) voorsprong in het algemeen klassement.

Favorieten:

***  Alaphilippe, Matthews
**  Hermans, Poels, Haig, Fuglsang, Mollema
*  Roche, Wellens, Kelderman, Conti, Landa, Vanmarcke, Dillier

 


Etappe 5: 
Liuzhou – Guilin 212,2 km

bron: organisatie

 

Met enige fantasie komt het profiel van deze etappe redelijk in de buurt van een heuse heuvelklassieker. Het heeft ook wel een behoorlijke lengte: 212 kilometer. Hopelijk inspireert dit de renners en wordt er gepoogd enig vuurwerk te laten zien, maar helaas vallen de hoogtemeters erg mee. Alleen de laatste klim van de dag lijkt ons lastig genoeg om de sprinters te doen afhaken, maar tussen de top van die klim en de finishlijn ligt nog altijd 30 kilometer. Daar zal misschien geen massasprint plaatsvinden, zoals in de eerste paar dagen, maar onze inschatting is dat ook hier best nog weleens een grote groep over zou kunnen blijven.

Tenzij.. een slimme aanvaller met succes een verrassing uit zijn mouw weet te schudden?

Favorieten:

***  Matthews, Colbrelli
**  Van der Sande, Gaviria, Van Poppel, Vanmarcke, Keukeleire
*  Mohoric, Boom, Dillier, Alaphilippe, Gerts, Cort Nielsen, Zabel

 

Etappe 6: Guilin Circuit Race 168 km

bron: organisatie

 

Dit is de laatste dag van deze wedstrijd. De stad Guilin, de finishplaats van de vorige dag, is vandaag volledig het middelpunt van de show. Vanaf daar staat wat men in de VS een ‘out and back race’ noemt op het menu. Het parcours is een lange lus door de omgeving en gefinisht wordt er vervolgens weer in de stad zelf. Op de route liggen twee gecategoriseerde beklimmingen, waarvan de laatste het zwaarst is.

Eigenlijk voorzien we voor deze etappe een vergelijkbaar scenario als voor etappe vijf. Als er flink wordt doorgetrokken op het laatste klimmetje zullen er sprinters zijn die de handdoek in de ring gooien, maar er is ook een goede kans dat een flinke groep alsnog weet aan te haken of terug te keren tijdens de resterende kilometers.

Als de top van het klassement in deze laatste dagen dicht op elkaar staat, kunnen bonificaties nog een serieuse rol gaan spelen.
Op de tussensprints zijn voor de eerste drie finishers 3-2-1 seconde(n) te verdienen en op de finishlijn elke dag voor de eerste drie renners 6-3-1 seconde(n).

Favorieten:

***  Matthews, Colbrelli, Gaviria
**  Vanmarcke, Van der Sande, Van Poppel, Cort Nielsen, Hofland
*  Gerts, Zabel, Nizzolo, Groenewegen, Walscheid, Ackermann, Guardini, Keukeleire

 

EINDKLASSEMENT

Wat ons betreft is etappe vier de sleuteletappe. Hier ligt een kans om met een korte, maar krachtige punch heuvelop een flink aantal concurrenten buitenspel te zetten.

Toch denken we dat dit slotklimmetje niet zwaar genoeg is voor pure klimmers.

Wij zoeken onze topfavorieten daarom vooral tussen de heuvelmannen die goed kunnen sprinten aangevuld met echte puncheurs en klimmers met een goed eindschot.

Wij lichten er enkele van onze favorieten voor het eindklassement uit:

Julian Alaphilippe

De topfavoriet, daar kun je bijna niet omheen. Speelde (een enigszins merkwaardig spelletje) met het peloton in Milano-Torino en werd tweede in Il Lombardia. De korte klim in etappe vier is een kolfje naar zijn hand. Daarnaast heeft Quick-step in de vorm van Fernando Gaviria een van ’s werelds beste sprinters meegestuurd, zodat eventuele bonificaties in de sprint niet naar de concurrentie gaan.


Michael Matthews

In onze ogen de grootste uitdager voor Julian Alaphilippe, maar je zou hun favorietenrol net zo goed om kunnen draaien. Zou op papier de heuvels in deze ronde goed moeten kunnen verteren. De race moet door de concurrentie wel erg hard gemaakt worden,  wil ‘Bling’  niet meedoen om het eindpodium. Heeft een klein voordeel ten op zichte van Julian Alahpilippe: hij heeft een betere sprint en kan daarmee kostbare bonificatieseconden verdienen.

– Update 20/10: Michael Matthews heeft inmiddels in een interview te kennen gegeven deze week vooral in dienst van het team te willen rijden. Wilco Kelderman is de beoogd kopman –  


Ben Hermans

Team BMC is met een sterk blok naar China afgereisd en wij zien voor hun goede kansen voor het algemeen klassement.
De Ier Nicolas Roche verkeert in uitstekende vorm en zal ongetwijfeld een kansje wagen, maar naar onze mening is Ben Hermans de meest geschikte pion om op dit parcours uit te spelen. De heuvelspecialist die het vaak goed in kortere rondes, zien wij als iemand die al vroeg de dansvloer betreedt op de slotklim van etappe vier. Hij zal voor de rest van de ronde wel een plan moeten maken, want of er in één etappe genoeg tijd valt te verdienen om ook het eindklassement te winnen valt nog te bezien..


Tim Wellens

Nog een Belg die wij deze week wel een kans op een mooie eindklassering toedichten. Beschikt over een behoorlijke demarrage heuvelop, maar zal het afleggen tegen types als Alaphilippe en Matthews. Bij een hardere koers is hij zeker van de partij en misschien heeft Lotto-Soudal een mooi plannetje? Wij zijn ook erg benieuwd naar de duels tussen teamgenoot Moreno Hofland en de overige Nederlandse sprinters in deze ronde: Van Poppel, Gerts, Groenewegen en Wippert.


Jakob Fuglsang

Een renner die zich zowel bergop als in de heuvels prima thuis voelt. De Deen raakte geblesseerd in de Tour de France en miste daardoor een stukje van het seizoen, maar hij won recent nog de Tour of Almaty, de thuis-race van zijn werkgever Astana.
Recent In Lombardije werd er vooral voor (opper)kopman Fabio Aru gereden en Fuglsang zette daar dus niet echt een goed resultaat neer, maar wij denken dat hij er wel oren naar heeft om op het randje van 2017 nog een Worldtour-zege aan zijn erelijst toe te voegen.


Jack Haig

Een gevaarlijke outsider voor deze week. De klimmer van Orica-Scott liet in een (Worldtour-)ronde eerder dit jaar al zien zich met menig wereldtopper te kunnen meten. Oké, die dag in de Tour de Pologne was wel een stuk lastiger dan welke etappe van deze Tour of Guangxi dan ook, maar toch.. houd deze gretige Australiër vooral in de gaten!


Sep Vanmarcke

Door velen vooral beschouwd als een (Vlaamse-) klassiekerspecialist met een goede sprint, maar hij kan een kort klimmetje prima verteren. Dat liet hij dit jaar onder andere nog zien in het Canadese tweeluik.
Een gevaarlijke klant om mee naar de streep te fietsen na een lange, lastige koers. Voor de eenvoudige sprints denken wij dat Cannondale voor onze landgenoot Wouter Wippert zal gaan.


Matej Mohoric

Dit is een van onze jokers voor deze wedstrijd. Hij zal het heuvelop niet winnen, maar wij zien wel een scenario voor ons waarin hij (bijvoorbeeld in etappe vijf) het hazenpad kiest en een substantieel aantal seconden bijelkaar weet te sprokkelen. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Lars Boom. De Brabander houdt van aanvallen, schreef dit jaar al een ronde op zijn naam (de Tour of Britain) en was ook tijdens de WK in Bergen prima bezig.

 

STERRENSTELSEL

***  Alaphilippe, Matthews

**  Hermans, Haig, Poels, Fuglsang

*  Mollema, Roche, Conti, Kelderman, Landa, Wellens

Jokers: Boom, Mohoric, Vanmarcke