Vooruitblik: Tre Valli Varesine 2017 (di 3/10)

Credit: Luca Segato Via Sacco e Palazzo Estense, anni 50

Geplaatst op 2 okt, 2017

INLEIDING

‘Hadden we maar..’
Dat is waarschijnlijk het gevoel bij de teams die gisteren in de GP Bruno Beghelli hun sprinter in stelling hadden willen brengen, maar achteraf moesten constateren dat Luis Leon Sanchez hen te snel en te slim af is geweest.

‘Hadden we maar’ was ook een beetje ons gevoel, want we besloten dat ‘Beghelli’ een goede race was om een dagje over te slaan. We zaten niet erg ruim in de tijd en het zou immers toch gewoon een sprint worden.. tja.
Je kunt er weleens naast zitten, zullen we maar zeggen en we zijn blij voor Luis Leon, het was alweer een poosje geleden tenslotte.

Terug naar het heden: wat wielrennen in Italië betreft is Lombardije de komende dagen het middelpunt van het universum. De noord-Italiaanse regio is deze week namelijk het decor voor drie serieuze koersen, met als grande finale: Il Lombardia oftewel de Ronde van Lombardije.

We gaan deze koersen alledrie bespreken en aftrappen doen we vandaag met Tre Valli Varesine (UCI HC categorie), die dinsdag vlak na het middaguur van start gaat.

Dit is de 97e editie van de ‘Ronde van de drie valleien’ en de organisatie heeft maar liefst 13 worldtour-teams bereid gevonden om aan de start te verschijnen. Daarnaast komen er nog 7 pro-continentale en 4 continentale teams plus een Italiaanse selectie.

PARCOURS

Het eerste deel van het 193 kilometer lange parcours is een route in lijn van Saronno naar de finishplaats Varese. Dit is ook de plek waar in 2008 het WK wielrennen op de weg georganiseerd werd.

Parcours inclusief 9x lokale ronde | bron: Lasterketa Burua / www.cronoescalada.com editor

 

De grofweg eerste 60 kilometer krijgen de renners een betrekkelijk eenvoudig route voorgeschoteld. Vervolgens doemt een klimmetje naar Orino op. Niets extreems, maar wel een kans om wat druk op de zaak te zetten voor mannen die van de sprinters af willen komen. Tot een immense schifting zal het in onze ogen niet leiden; doorgewinterde heuvelsprinters als MatthewsCanola en Colbrelli gaan dit prima verteren.

Het peloton doorkruist vervolgens het Nationale Park Campo dei Fiori, om na 77 kilometer Varese te bereiken. Daar wacht het peloton nog 9 lokale ronden van iets meer dan 12 kilometer.

Dit tweede deel van de race is behoorlijk glooiend, maar niet dermate zwaar dat het op een klimmersfestijn uit zal draaien. Toch kan het op een circuit als deze makkelijke alle kanten opgaan, iets wat je ook terugziet in de recente uitslagen van deze wedstrijd: vorig jaar won Sonny colbrelli hier en het jaar daarvoor was het Vincenzo Nibali, maar naast hem stond wel weer een sprinter als Giacomo Nizzolo op het podium.

Lokaal circuit en laatste kilometer |
bron: organisatie / www.www.trevallivaresine.com

Een klassieke massasprint lijkt ons na 9 lokale rondes vrijwel uitgesloten. Een heuvelsprinter in vorm maakt in onze ogen dan weer wél een goede kans, maar er zal ook zeker in een eerder stadium gedemarreerd gaan worden door mannen die een sprintduel met Colbrelli geen prettig vooruitzicht vinden.

Intelligent koersen en de vorm van de dag zullen de doorslag gaan geven. Dit zag je ook in de Giro dell’Emilia, waarin Bahrain-Merida met een ijzersterke tactiek zowel Gianni Visconti (1) als Vincenzo Nibali (2) op het podium wisten te krijgen.

Op basis van bovenstaande zijn er de nodige kanshebbers aan te wijzen . Wij zetten er enkele op een rijtje:

FAVORIETEN

 

Sonny Colbrelli

De titelhouder en momenteel in prima vorm. Greep net naast de zege in zowel de Coppa Sabatini als in de Giro dell’Emilia en dat zal hem ongetwijfeld tot op het bot gemotiveerd maken. Hij behoort bij een sprint in dit deelnemersveld tot de snelsten, mits hij daar aan toekomt natuurlijk.
Vincenzo Nibali is een prima plan B en het is na Visconti’s solo in Emilia ook vast zijn beurt om een kansje te wagen.

 

Gianni Moscon

Team Sky komt hier met meerdere renners die het goed zouden kunnen doen, maar dat mag je ook verwachten van een dergelijk topteam. De jonge italiaan is wat ons betreft de beste optie voor de Britten. Deze wedstrijd is op zijn lijf geschreven: hij is Italiaan, klimt goed en kan goed sprinten als het nodig is. Daar komt nog eens bij dat hij momenteel erg sterk is. Oké, hij hing even aan de auto in Bergen, maar was eerder in de wedstrijd ook daar gewoon goed bezig. Daarnaast werd hij afgelopen week nog 5e in Emilia. Kwiatkowski is ook een prima optie: klimt goed en heeft meerdere malen bewezen de snelste te kunnen zijn van een selecte groep. Voor de Pool een goede gelegenheid om vast een beetje warm te draaien voor Lombardije.

 

Sep Vanmarcke

Bij Cannondale nemen ze deze koers serieus en komen ze met een flink pak goede renners naar Noord-Italië, waaronder Uran, Villela, Formolo en Simon Clarke. Toch denken wij dat Sep Vanmarcke hun beste optie is. Gezien zijn recente resultaten in de GP’s van Montreal en Quebec, moet hij ook als er flink gekoerst wordt op de lokale rondes -in staat zijn er lang bij te blijven. Formolo en Uran komen waarschijnlijk uit hun hok als renners als Nibali, Uran of Dumoulin iets proberen te forceren.
Tom-Jelte Slagter werd hier overigens vorig jaar nog 4e en hij is ook deze editie weer van de partij..

 

Michael Matthews

Een van de grootste kanshebbers wat ons betreft. Team Sunweb kent een fantastisch jaar en ook ‘Bling’ zelf mag niet klagen, met onder andere meerdere etappezeges in de Tour de France. Hij greep er in Bergen nét naast en een getergde sprinter rijdt z’n volgende race altijd net iets harder, toch? Mocht de finale bikkelhard worden, dan zien we ook Tom Dumoulin wel een duit in het zakje doen, bijvoorbeeld met een late uitval. Of Warren Barguil sinds het debacle tijdens de Vuelta nog het groene licht krijgt valt te bezien.

 

Michael Albasini

De Zwitser in Australische dienst won deze wedstrijd in 2014, iets wat hem eigenlijk automatisch tot een kanshebber maakt.
Daarnaast is de door de wol geverfde kracht van Orica-Scott ook behoorlijk in vorm: 4e in de Coppa Bernocchi, winst in de Coppa Agostini en wederom een 4e plaats in de Giro dell’Emilia. Hij is wellicht iets minder in de sprint dan mannen als Colbrelli, Matthews en Stuyven, maar kan daarentegen bij een harde koers wel langer mee..

 

Diego Ulissi

UAE-Emirates komt met een meer dan behoorlijk team naar ‘de drie valleien’. Onder andere Rui Costa, Durasek (tevens oud-winnaar!) Ulissi, Conti en Jan Polanc.
Ulissi had waarschijnlijk liever een iets zwaardere aankomst gehad, maar in onze ogen is hij wél hun beste kans op een zege. Hij staat daarbij ook nog erg goed in de Italiaanse ciclismo cup, dus het team is er vast een hoop aan gelegen hem hier hoog te laten eindigen. Polanc verwachten we in de vlucht van de dag, daar schijnt hij van te houden.

 

Eduard Prades

In deze snelle man van Caja-Rural zien wij een van de grootste concurrenten van Sonny Colbrelli in een eventuele sprint. Het is bekend dat hij een lastig parcours goed kan verteren en beschikt over een meer dan gemiddelde spurt. Ondanks zijn Spaanse bloed voelt hij zich ook prima thuis op Italiaans grondgebied, getuige zijn overwinning in de Coppa Sabatini in 2015.

 

Jasper Stuyven

Deze sterke en snelle klassiekerspecialist van Trek Segafredo is niet vies van een harde koers. Hij was nadrukkelijk aanwezig in de Giro d’Italia van dit jaar en reed ook in een lastige rit als naar Terme Luigiane nog naar een 2e plaats. Hij zorgt ongetwijfeld dat hij er bijzit in de finale. Een outsider voor de zege, want ons betreft.

 

Marco Canola

Ook Canola valt in de categorie heuvelsprinters met een prima jaar. Hij is italiaan en zal een (/iedere) gelegenheid om zich met andere sprintvedettes te kunnen meten met beide handen aangrijpen.
Hij won dit jaar de Volta Limburg Classic, een etappe in de Tour of Utah én domineerde de Tour of Japan (….)
Een man om niet uit het oog te verliezen, zowel heuvelop als in een sprint na een lastige rit.

STERRENSTELSEL

*** Colbrelli, Matthews, Prades, Moscon

** Stuyven, Canola, Vanmarcke, Albasini, Boivin, Ulissi, Kwiatkowski

* Dumoulin, Nibali, Pauwels, Costa, Uran, Cummings, Gaffurini, Valgren, Cattaneo

Jokers: Orrico, Vendrame

 

NB:
De startlijst is op moment van schrijven nog niet officieel bekendgemaakt. we hebben onze favorieten gebaseerd op de momenteel beschikbare informatie – bijvoorbeeld publicatie van selecties op de socialmedia van deelnemende teams – mochten er nog belangrijke wijzigingen zijn, dan passen we dat waar nodig aan.

# # #